Elkezdődött a Napsugár Bölcsőde felújítása


2018-08-13 14:30:28  | cikk: HuHa  | 


Elkezdődött a Napsugár Bölcsőde felújítása főképe
A múlt heti munkaterület átadás után megkezdődött a Napsugár Bölcsőde felújítása, korszerűsítése. A több mint 218 millió forintos beruházás európai uniós forrásból valósul meg, az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program második körében nyerte el ezt az összeget a fejlesztésre, melyből az építési feladatokra 180 millió forintot költhetnek. A projekt részleteiről ma délelőtt tartottak sajtótájékoztatót az intézményben.
A Napsugár Bölcsőde 78 kisgyermeknek ad helyet, 218 millió forintból újul meg

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, megyei fejlesztési biztosként örömmel segítette a város bölcsődefelújítási pályázatát, mellyel nemcsak megújul az 1981-ben emelt épület, hanem a férőhelyek száma is bővül. A politikus kiemelte, a munka és a család egyensúlyának, harmóniájának megteremtése érdekében az állam számára nagyon fontos a bölcsődefejlesztési program, mely 2020-ig tart, és megvalósítására mintegy 110 milliárd forintot biztosítottak.

-A program keretében 4 800 új férőhelyet alakítanak ki és 10 900 a fejlesztésben érintett bölcsődei helyek száma. Mindemellett minibölcsődék építésére hazai forrásból 650 millió forintot költenek, ebben 69 önkormányzat érintett. Ebben az évben a központi költségvetés 37 milliárd forintot biztosított a bölcsődék számára, ez mintegy háromszorosa a 2010-es összegnek - jelentette ki.
Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő az állam bölcsődei fejlesztési programjáról is szólt

Dr. Kovács Zoltán személyes érintettségéről is említést tett a Napsugár Bölcsőde felújítása kapcsán, mint mondta, nagyobbik gyermeke ide járt bölcsődébe, hosszú időn keresztül volt a városrész képviselője és minden választás alkalmába ebben az épületegyüttesben kellett leadnia voksát.

A sajtótájékoztatón Áldozó Tamás polgármester a projekt részleteit ismertette. Hangsúlyozta, ezt a pályázatot a TOP második körében nyerték el, s míg az első körös projektek közül többnek még el sem kezdődhetett a kivitelezése, itt már a munkaterület átadás megtörtént és folyik az építkezés. Mindez a jó előkészítettségnek köszönhető, amiért köszönetet mondott munkatársainak.

-Az elnyert forrásból 180 millió forint az épületfelújítás támogatása és abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a közbeszerzési eljáráson olyan ajánlatokat kaptunk, melyek a projektméreten belül maradtak, így ez önkormányzati többletforrást nem igényel.
Szinte teljes körű a korszerűsítés és 10 kisgyermekkel többet fogadhat az intézmény a projekt eredményeként - emelte ki a polgármester

A beruházás keretében komplett intézményrekonstrukció valósul meg: a jelenlegi melegítőkonyha és a hozzá tartozó kihasználatlan helyiségek összevonásával alakítják ki az új gondozási egységet: csoportszobával, átadóval, fürdetővel, kocsitárolóval és a szükséges mellékhelyiségekkel. A melegítőkonyha új helyre költözik a gazdasági oldalra, ez biztosítja a gördülékenyebb munkavégzést is; az átalakítással érintett helyiségekben a víz- és szennyvíz-elvezető rendszert és a villamoshálózatot is felújítják; a rendelkezésre álló terek optimalizálásával, belső válaszfalak áthelyezésével kialakítanak egy közösségi teret; bővítik a tornaszobát; átépítik a teraszt, vízpermetezőt, víztocsogót alakítanak ki, és térkővel burkolják a területet; teljesen felújítják a lapostetőt, melyre napelemeket telepítenek; kicserélik a korábban még ki nem cserélt nyílászárókat; hőszigetelik az épülethomlokzatot; korszerűsítik a fűtési rendszert új radiátorok és kazán beépítésével; új árnyékolókat szerelnek fel; fedett kerékpártárolót és udvari játékok tárolására alkalmas faházat építenek; a gazdasági oldalon felújítják a rossz minőségű járdát és utat; akadálymentesítéssé teszik az épületet. A projekt keretében eszközvásárlásra is van forrás: az új gondozási egységbe tárgyi eszközöket, nagymozgásra szolgáló játékeszközöket, gyermekbútorokat, a tornaszobába új játékokat, a melegítőkonyhába modern eszközöket, berendezési tárgyakat szerezhet be az intézmény.
A feleslegessé vált belső falak bontásával kezdtek a kivitelezők

-A beruházás férőhelybővítéssel is jár, a mostani 78 fő helyett 88 főt tud majd fogadni a bölcsőde - emelte ki a városvezető, hozzátéve - a beruházás eredményeként azt várják, hogy a mostaninál jóval hatékonyabban működtethető intézmény lesz a bölcsődéből, ezáltal pedig közpénzt tud megtakarítani a város.

Strinyi Józsefné, a Napsugár Bölcsőde vezetőhelyettese örömét fejezte ki, hogy megkezdődtek a munkálatok. Felidézte, korábban is voltak kisebb felújítások, de nagy szükség volt már egy ilyen nagy fejlesztésre: a tetőt sok helyen már javítani kellett, az épületkülsőn erősen meglátszik a 37 év, gyakran voltak műszaki problémáik az üzemeltetés során és rossz volt az épület kihasználtsága a használhatatlan helyiségek miatt.
A kihasználatlan főzőkonyha területét is hasznos térré alakítják

Elmondta azt is, az építkezés idején a bölcsődei ellátást másik három intézményben biztosítják: a Bóbita Bölcsőde, a Fenyveserdő Bölcsőde és a szomszédos Szivárvány Óvoda ad helyet a 78 kisgyermeknek.

-A költözés zavartalanul ment, köszönet ezért a befogadó intézmények munkatársainak, vezetőinek. A Napsugár Bölcsőde apróságai csoportonként, saját kisgyermeknevelőikkel együtt foglalták el átmeneti helyüket, így nagy változást nem okozott az életükben az építkezés. Jó helye van mindenkinek - közölte az intézményvezető-helyettes.  
A politikusok a bölcsőde vezetőivel végigjárták a munkálatok helyszíneit

Mint megtudtuk, a múlt héten megkezdett kivitelezési munkák a tervek szerint év végéig tartanak, az első lépésekben a feleslegessé vált belső válaszfalak bontását végzik az építők. A polgármester az ide tartozó kisgyermekek szüleinek türelmét és megértését kérte a fejlesztés idejére, bízva abban, hogy a beruházás eredménye kárpótolni fog mindenkit a néhány hónapos kellemetlenségért.

Képek:


Címkék: felújítás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!