"Csupán a magyar kezében cseng a kard..."


2018-08-13 00:07:40  | cikk: ha  | 


"Csupán a magyar kezében cseng a kard..." főképe

A Pápai Történelmi Játékoknak is saját történelme van már, hisz a Pápai Huszár Egyesület tagjai immár 23. alkalommal öltötték fel egyenruhájukat, hogy felevenítsék eleink dicső tetteit. A 170 éves Magyar Honvédség pápai programjaihoz kapcsolódva az egyesület hagyományőrzői Történelmi Játékokra invitálták az érdeklődőket augusztus 11-én. Pápa Város Önkormányzata és a JMSZK segítségével, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával elevenedett meg a történelem a pápai huszároknak köszönhetően. A rendezvényhez egy, a Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred történetét felelevenítő kiállítás és kézműves játszóház is kapcsolódott.

A lovas hagyományőrzők is részt vettek a megemlékezésen

A Pápai Történelmi Játékok részeként minden esztendőben megemlékeznek a hősökről is. Lubienski János huszár altábornagy Korvin utcai emléktáblájánál koszorúztak először, majd a lovas huszárok menete átvonult az Esterházy úti világháborús emlékművekhez. Pusztai Boglárka versmondását követően Bolla Kálmán hagyományőrző huszár őrnagy, a Pápai Huszár Egyesület elnöke mondott beszédet. - A hősöket rettenthetetlen, bátor férfiaknak képzeljük. Vajon nem féltek ezek a hőseink? De igen! Ám tették azt, amire esküdtek: védték a hazájukat becsülettel, önfeláldozással - mondta Bolla Kálmán, majd hozzátette, hogy az első világháború óta 100, a második világháború óta 70 esztendő telt el. Mindkét világégés nagy próbatétel volt a dédapák, nagyapák és apák számára. - Mi, ma élő utódok is próbatétel alatt vagyunk, hogy képesek vagyunk-e méltóképp emlékezni azokra, akik előttünk jártak. Legyünk méltó utódok, mondjuk el gyermekeinknek, unokáinknak, hogy mi történt az elmúlt őrült évszázadban, és ne felejtsük a hősök emlékét! - hangsúlyozta a hagyományőrző huszár őrnagy. Az emlékezést koszorúzás zárta.

Az első és a második világháborús emlékműnél is koszorúztak a hősök emléke előtt tisztelegve

Ezt követően a huszárok átvonultak a Bajvívó térre, ahol elkezdődött a huszárparádé és a hadijáték. Az alkalomra vendégeket is hívtak a pápai hagyományőrzők: a Nagykátai Honvédtüzér Hagyományőrzőket, a Vértes Egyesületet, a 47. Zalai Honvéd Zászlóaljat, a Veresegyházi Katonai Hagyományőrző Egyesületet, a Váci Huszár és Nemzetőr Bandériumot, a Győri Lovas Nemzetőr Díszszakasz Egyesületet és a Bakonyi Betyárokat. A pápai egyesület zenekara katonanótákat játszott, s színpadra léptek a Tánc-Lánc AMI és a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület táncosai. Köszöntőt Soós Gyula őrnagy, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Veszprém Megyei Toborzó és Érdekvédelmi Központjának parancsnoka mondott.

A hagyományőrzők nevelik az utánpótlást is

A bemutató ügyességi lovasversennyel kezdődött. A huszár legfontosabb fegyvere és egyben társa a lova volt. Huszárlónak a gyors, erős és bátor ló volt alkalmas, de emellett rengeteg gyakorlás és alapos kiképzés kellett ahhoz, hogy ló és lovasa nehéz terepen, a harci tűzben is végre tudja hajtani feladatait. A bemutatóban nyolc lovas vett részt és olyan feladatokat kellett végrehajtaniuk, melyekkel akár a harctéren is találkozhattak eleink, volt például kopja- és kardhasználat, de ugratás is. Ezt követően a győri lovas nemzetőrök karusszelét láthatták. A karusszelt a lovak báljának is nevezik, hisz ló és lovasa a zenére egymás mozdulatsorát követi, szigorúan kötött koreográfia alapján.

Az ágyúdörgés mellett a látványos összecsapások is a bemutató részét képezték

Aztán következett a várva várt hadijáték, mellyel az 1848-49-es forradalomnak és szabdságharcnak állítottak emléket. 1849. június 27-én a Kisalföldön összevont osztrák seregtest elérte a Marcal vonalát. Kmety György, a magyar dunántúli erők tábornoka a Pápa melletti Ihász pusztánál állította fel csapatait az ütközethez. Ezt rekonstruálták a hagyományőrzők bemutatójukban. A nehéz ütközetben a két ellenséges sereg alig tudott kibontakozni egymás halálos öleléséből, nehéz, keserves győzelem után a Kmety-hadtest véresen, sebesülten, de a győzelem mámorában vonult be Pápára - ezt a dicsőséges bevonulást most is nagy tapssal köszöntötte a közönség.

Képek:


Címkék: huszár | hősök
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!