Katonai kavalkád a Fő téren


2018-08-11 23:48:24  | cikk: HuHa  | fotó: Hencz Péter  | 


Katonai kavalkád a Fő téren főképe
Kettős jubileumot ünnepel az idei esztendőben a Honvédelmi Minisztérium: a 170 éves Magyar Honvédséget és a Magyar Légierő 100 éves évfordulóját. Előbbi Batthyány Lajos miniszterelnök nevéhez fűződik, akinek utasítására 1848-ban megalakult a nemzeti reguláris véderő, a Honvédség, utóbbi pedig azt jelzi, hogy 1918-ban jelent meg először a piros-fehér-zöld ék alakú hadijel a magyar katonai repülőgépeken. A Magyar Honvédség évfordulója tiszteletére országszerte közel hetven rendezvény zajlik ebben az évben, ezek egyike volt a szombati pápai is, ahol a 100 éves légierő előtt is tisztelegtek a katonák és civilek.
Nagyon sok érdeklődőt vonzott a főtéri rendezvény

A rendezvény egyik helyszíne a Fő tér volt, ide települtek ki a hazai Légierő Haderőnem alakulatai, hogy bemutassák tevékenységüket, eszközeiket az érdeklődőknek. A színes forgatag iránt nagy volt az érdeklődés egész nap, a földi statikus bemutatókat a tér felett átrepülő katonai gépek és zenei koncertek tették még különlegesebbé. A házigazda MH Pápa Bázisrepülőtér mellett az 54. Veszprém Radarezred, a 86. Szolnok Helikopter Bázis, a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, a Légi Vezetési és Irányítási Központ és az 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred képviseltette magát, a mindennapos tevékenységükben használatos eszközökkel, berendezésekkel, melyeket bárki egészen közelről is megtekinthetett, megfoghatott, a járművekbe pedig beülhetett. Így aztán előretolt repülésirányítók, ejtőernyősök által használt felszerelésekkel, légvédelmi rakétákkal és indítóállványaikkal, tűzszerész eszközökkel, hatástalanított fegyverekkel, katonai járművekkel, speciális felszerelésekkel, P-18-as radarral, repülőtéri tűzoltó autóval és más speciális repülőtéri eszközökkel ismerkedhetett meg a népes számú közönség.
Hat katonai egység mutatkozott be, valamenyien a légierő kötelékébe tartoznak

Az MH Pápa Bázisrepülőtér sátrában többszáz felvételen mutatták be a Pápán szolgáló katonák feladatait, a reptéren települő gépeket, de a házigazdák kihoztak a térre egy speciális tűzoltóautót is, néhány terepjárót és a karbantartási munkákhoz használt katonai járműveket is. Ugyancsak a helyiek építettek fel egy katonai tábori sátrat, szemléltetve, hogy milyen puritán körülmények között élnek a katonák a bázisuktól távoli gyakorlatok idején.
A hatástalanított fegyverek a kicsik körében is kedveltek voltak

Nagy érdeklődés övezte a Szolnok Helikopter Bázis bemutatóját is, itt nemcsak a helikopterezés során használt eszközöket, de az előretolt repülés irányítók felszereléseit is megtekinthették, kipróbálhatták a látogatók. A bázis egy katonai repülőgép szimulátort is hozott magával, melyet gyermekek és felnőttek egyaránt szívesen kipróbáltak, így egész nap hosszú sor állt a sátor előtt.
A szimulátorokat a katonai kiképzésben is használják, a Fő téren bárki kipróbálhatta a vadászgép vezetését

Legalább ekkora érdeklődés övezte a győri Arrabona Légvédelmi Rakéta Ezred kitelepülését, ők két speciális járművet is hoztak, melyek egyike egy légvédelmi rakétaindító állvánnyal volt felszerelve, amire szintén felülhettek a rendezvény vendégei. Itt is egész napos sorbanállás volt, hiszen a gyakorló rakétákkal felszerelt indítóállványon ülni különleges élmény jelentett. De, ha mindez még nem lett volna elég, a látogatók a vállról indítható légvédelmi rakéták működését is kipróbálhatták egy szimulátor segítségével.
A rakétaindító állvány különleges élményt nyújtott

Különleges szimulátorral érkezett Pápára a Légi Vezetési és Irányítási Központ is, mely Veszprémben települ, s melynek bemutatósátrában két Grippen gépet irányíthattak a rendezvény vendégei. A játékos próbatétel eligazítással kezdődött, majd a szimulátorral egy meghatározott repülési feladatot kellett levezetniük a vállalkozó kedvű látogatóknak. Ennek során nemcsak irányítaniuk kellett a vadászgépeket, de a pilótákkal is kommunikálniuk kellett az előírásoknak megfelelően. A program rendkívül népszerű volt, ide is folyamatosan érkeztek az érdeklődők.
A Radarezred két hatalmas járművel és egy P-18-assal érkezett

A Veszprém Radarezred két hatalmas járműmonstrumot és egy még monumentálisabbnak tűnő P-18-as radart hozott a főtérre, amivel a légtérvédelmi és ellenőrzési feladatokat látják el. Mint megtudtuk, a speciális felszerelés a közeli Kupról érkezett, a berendezés összeállítása 1 órába telt hat katona számára. A különleges eszköz feladataiba szívesen beavatták a látogatókat a Radarezred katonái.
A tűzszerész robot a Fő téren lufit osztogatott

A légierő programjának egyik legérdekesebb bemutatóját a Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tartotta, ők azokat a speciális védőruhákat hozták el a rendezvényre, melyet a tűzszerészek viselnek egy-egy robbanótöltet, eszköz hatástalanítása során. Néhány ilyen is robbanótöltetet is megtekinthettek a vendégek, s emellett sok olyan berendezéssel is megismerkedhettek, melyeket a tűzszerészek mindennapos munkájuk során használnak. A bemutatón egy tűzszerész robot is szerepet kapott, melyet speciális esetekben alkalmaz az ezred. A tájékoztatón a látogatók azt is megtudták, hazánkban minden robbanótöltet hatástalanítása, megsemmisítése az ezred feladatkörébe tartozik, átlagban napi három riasztáshoz kell vonulniuk.
A katonai toborzók sátránál a felszereléseket is magukra ölthették az érdeklődők

A légierő haderőnem napjáról természetesen nem hiányozhattak a toborzó katonák sem. Ők is sok érdekességgel készültek, többek között egy szimulátort és egy lézeres gyakorlólövészethez használt berendezést kínáltak kipróbálásra, emellett fegyvereket és felszereléseket mutattak be, s a rendkívüli érdeklődés nem is maradt el. A toborzók mindenkivel megismertették a katonává válás útját, az alkalmassági vizsgától a kiképzésen át, a választható szakterületekig.
Gaál Nikolett vidám dalokat énekelt a könnyűzene világából

A főtéri programot két zenei produkció tette még változatosabbá, délelőtt a Military Girls egyik énekese, Gaál Nikolett törzsőrmester könnyűzenei műsora szórakoztatta a látogatókat, délután pedig a 25. Klapka György Lövészdandár Zenekar adott koncertet, ismert indulókat játszva a népes közönségnek. A rendezvényre a Zrínyi Kiadó is kitelepült, sátrukban a Magyar Honvédség és a Magyar Légierő történetével, jelenével kapcsolatos kiadványokat vásárolhattak a látogatók, többek között a légierő centenáriuma alkalmából megjelent a Magyar Légierő 100 éve című könyvet is.
Délután fúvószene is szórakoztatta a látogatókat

A sok földi látnivaló mellett a repülést is láthattak a Fő térre kilátogatók, hiszen a Bázisreptéren zajló zártkörű rendezvényen repülő katonai gépek közül néhány a tér felett is áthúzott, így a villámgyors Grippenek mellett egy C-17-es méltóságteljes repülését is megcsodálhatták a figyelmes érdeklődők.
A lézerlövészetet fiatalok és idősek egyaránt kipróbálták

A katonai repüléshez kapcsolódó főtéri programokra rengetegen voltak kíváncsiak, kisgyermekes családok, katonamúltjukon nosztalgiázó idősebbek egyaránt eljöttek a rendezvényre, de fiatalokat is szép számmal lehetett látni a forgatagban. Licsauer Máté, tizenéves fiatalember nagyon érdeklődik a fegyverek és a katonák tevékenysége iránt, bár azt még nem határozta el, hogy katona lesz-e, ha felnő. A rendezvényt azonban nagyon érdekesnek találta és mindent kipróbált, kézbe vett, amit csak lehetett.
-Megnéztem a fegyvereket, távcsöveket, a tűzoltóautót, kipróbáltam a repülőgép szimulátort, a vállról indítható rakétakilövőt és még a lézerlövészetet is szeretném megpróbálni - sorolta élményeit.
Licsauer Máténak (balra) nagyon tetszett a program 

A fiatal fiúhoz hasonlóan nagyon sokan éltek a lehetőséggel, hogy megismerkedjenek a légierő kötelékébe tartozó alakulatok munkájával és felszereléseivel, ezt mutatta, hogy egész nap nagy volt a nyüzsgés a város főterén.

Képek:


Címkék: honvédség
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!