„Rajtad is múlik!”- nemdohányzó világnap


2010-05-18 20:38:58  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


„Rajtad is múlik!”- nemdohányzó világnap főképe
A Jókai Mór Művelődési Központ, az ÁNTSZ Pápa Kistérségi Intézete és az Iskolavédőnői Szolgálatok közös szervezésében Nemdohányzó Világnapot tartottak ma délután a város középiskolásai részére a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola Tagintézményében.

- Arra szeretnénk ráirányítani a fiatalok figyelmét, hogy számukra mennyire káros a dohányzás, ez a szenvedély, ami betegséggé válhat. Sajnos tapasztalatunk szerint egyre több tizenéves rendszeresen dohányzik. Én bízom benne, hogy közös összefogással el tudjuk érni, hogy egyre kevesebb diák gyújtson rá- mondta el Margl Józsefné iskolai védőnő.

Unger Tamás, a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola igazgatója ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy a dohányiparnak a dohányzás védelmében felhozott érvei közé tartozik az állítás, hogy a dohányzás "felnőtt emberek szabad választáson alapuló döntése". Nagyon sok fiatal azért dohányzik, mert az szerinte menő. Pedig nagyon sok káros hatása van – tette hozzá az igazgató.
A dohányzás káros hatásairól Fábián Amália, a Veszprémi Alkohol Drogsegély Ambulancia Egyesületének munkatársa számolt be.
- 1988 óta május 31. a dohányzásmentes nap az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) kezdeményezésére. A dohányzás-prevenciós programok világszerte különös figyelmet szentelnek a várandós nőkre. Fontos, hogy a gyermek világrahozatalát követően is legalább ekkora erőfeszítéseket kell tenni. A dohányzó nők a világ csaknem egymilliárd dohányosának 20 százalékát teszik ki. Arányuk évről évre folyamatosan nő. A nők a dohányipar fő célpontjának számítanak. Becslések alapján hazánkban ma minden harmadik 14 év feletti személy dohányzik. A daganatos, szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkezett halálozások és a légúti betegek magas aránya is egyértelműen mutatja, hogy a dohányosok száma az elmúlt időszakban sem csökkent. A környezeti dohányfüst egészségromboló hatása a felnőttek esetében sem elhanyagolható. A dohányzás hatásai ugyanis sokszor csak évekkel később jelentkeznek, így addig jellemző, hogy maguk a dohányosok sem veszik komolyan a veszélyeket- hangsúlyozta Fábián Amália.
Az előadást követően játékos vetélkedőt tartottak a jelenlevőknek a nemdohányzó világnappal kapcsolatban.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!