Szombaton ismét megelevenedik a történelem


2018-08-08 19:38:51  | cikk: ha  | 


Szombaton ismét megelevenedik a történelem főképe

A 170 éves Magyar Honvédség pápai programjaihoz kapcsolódva a Pápai Huszár Egyesület hagyományőrzői Történelmi Játékokra invitálják az érdeklődőket augusztus 11-én. Pápa Város Önkormányzata és a JMSZK segítségével, valamint a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával   elevenedik meg a történelem a pápai huszároknak köszönhetően. Az egyesület tagjai a bázisukon, a Hagyományok Hegyén már ellenőrzik a felszerelést, tisztítják a ruhákat, fegyvereket, hogy szombaton minden készen álljon a bemutatóra.

A csaták nyomot hagytak a viseleteken, most kitisztítják az uniformisokat

A Bajvívó téren augusztus 11-én 14 órától a játszóházban cifra csákót készíthetnek a gyerekek, s lesz kiállítás is, mellyel a Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred hősei előtt tisztelegnek a szervezők. A huszárok aztán felvonulnak Lubienski János huszár altábornagy Korvin utcai emléktáblájához, ott koszorúznak, majd a menet átvonul az Esterházy úti világháborús emlékművekhez, ahol Bolla Kálmán hagyományőrző huszár őrnagy, a Pápai Huszár Egyesület elnöke mond beszédet.

A Bajvívó téren 16.15-kor kezdődik a "Csupán a magyar kezében cseng a kard" című huszárparádé és hadijáték, néptáncosokkal, lovasversennyel, bemutatókkal. Szárról, Nagykátáról, a Balaton-felvidékről, Zala megyéből és a Bakonyból is érkeznek vendég hagyományőrzők, hogy minél látványosabb legyen a műsor.

A díszletet is az egyesület tagjai készítik elő a műsorra

Az egyesület tagjai immár 23. alkalommal öltik fel régi korok egyenruháit, hogy felelevenítsék eleink dicső tetteit: ezúttal az 1848-49-es szabadságharc hősei előtt tisztelegnek.

Képek:


Címkék: huszár
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!