Jókai bableves, családi vetélkedő, szórakoztató programok a Tókertben


2018-08-04 23:39:48  | cikk: HuHa  | 


Jókai bableves, családi vetélkedő, szórakoztató programok a Tókertben főképe
A tókertieken volt az ünneplés sora szombaton, s az immár ötödik alkalommal megtartott Tókerti Városrészi Nap ezúttal is remek időben, nagyszerű hangulatban telt. A program a megszokott forgatókönyv szerint alakult, délelőtt a főzésé és a sporté volt a főszerep, délután pedig szórakoztató műsorok várták az itt élőket és a más városrészből a Munkácsy Sporttelepre kilátogatókat.
Jól indult a nap, sokan kilátogattak a főzésre

Az idei program azonban mégsem volt teljesen hagyományos, hiszen a főzőcsapatokat meghatározott étel készítésére kérték a szervezők. Ez az étel pedig a Jókai bableves volt, a tókertiek napja így kapcsolódott az önkormányzat által meghirdetett emlékévhez. Ennek szellemében hét csapat ragadott bográcsot és fakanalat, no meg persze szakácskönyvet - papíralapút vagy interneteset - hiszen mindenki komolyan vette a feladatot és alaposan felkészült a neves író kedvenc ételéből és a hozzá kapcsolódó legendákból.
Jókai bablevest főztek a csapatok - ezzel kapcoslódott a rendezvény az emlékévhez

A remek szakácsok és kukták népes seregét többségében helybéliek alkották, a városrész két óvodájának munkaközössége és egy baráti társaság indult a versenyen, de a többi csapat tagjainak is erős kötődése volt a Tókerthez. A Nátuskerti Óvoda dolgozói minden évben képviseltetik magukat a rendezvényen, Kovácsné Bata Gabriella óvónő szerint ez egy remek csapatépítő program számukra, amin szívesen vesznek részt.
-Szeretünk együtt főzni, minden évben jönnek a kollégák családtagjai is, segítenek, velünk vannak és az ételekbe nemcsak a hozzávalókat tesszük bele, de a szeretetünket is. Nagyon jó tapasztalataink vannak, a rendezvényre kilátogatóknak mindig ízlik a főztünk, annak pedig külön örülünk, hogy az ételékért adott adományokat minden évben a mi óvodánk vagy a Tókerti Óvoda kapja.
A Nátuskerti Óvoda csapata a dédnagymama receptje alapján főzött

Hozzátette, bár az óvodai étkezésben nem szerepel Jókai bableves, számukra kedves étel és otthon minden csapattag főzött már ilyet. Most az egyik kolléga dédnagymamájának receptjét kutatták elő és az alapján főztek.

Nagyon készült a városrészi napra a Tókerti Óvoda kollektívája is. Minden óvónő részt vett a munkában, sőt a családtagok is kivették részüket a közös főzésből és mindenki hozzáadott valamit a jó hangulathoz. Menyhártné Kovács Bernadett tagóvoda vezető arról mesélt, hogy munkatársai számára természetes, hogy eljönnek a Tókerti Városrészi Napra és együtt főznek, ezúttal közel húszan vettek részt a jó hangulatú főzőcskézésben. A dolgozók többsége egyébként itt lakik a Tókertben, ez is hozzájárult ahhoz, hogy úgy érezzék, itt a helyük.
-Mindenki főzött már otthon Jókai bablevest, de tovább is képeztük magunkat, az interneten kutattunk a recept után, az ízesítést pedig a csapat férfitagjaira bíztuk. Nemcsak a recept eredetijét igyekeztünk felkutatni, de azt is fontosnak tartottuk, hogy korhű dekorációval kínáljuk az ételt a zsűrinek - mondta el érdeklődésünkre. A korhű megjelenés olyannyira sikerült, hogy az egyik csapattag üknagymamájának féltve őrzött terítőjét használták a tálaláshoz.
A dekorációval is Jókai korát idézték meg a Tókerti Óvoda munkatársai

Nagy gondot fordított a felkészülésre és az igazi Jókai bableves receptjének felkutatására Polgár György csapata. A csupa meglett férfiemberből álló társaságot Polgár Györgyné Gabi néni vezette, aki lelkesen mesélte, két estét töltöttek azzal, hogy az interneten található receptek közül kiválasszák a megfelelőt és átbeszéljék, hogyan készítik majd el az író kedvencét. A kutakodás közben sok érdekességre is rábukkantak Jókai életéből és ezt is igyekeztek megjeleníteni a főzőversenyen.
-Én csak gyönyörködöm a férfiak főzésében és kicsit összefogom a munkát. Mindig kérdés, hogy mit mikor tegyünk az ételbe, meddig főzzük, ebből a fűszerből már elég, vagy mégsem elég - ilyen kérdések mindig előfordulnak főzés közben. Én ebben segítek a csapatnak.
Gabi néni arról is mesélt, a készülés során sok mindent megtudtak Jókai Mórról. Például azt, hogy az író kedvenc virága a pipacs volt, ezért ezzel díszítették az asztalt, de azt is, hogy Jókai nem ette meg a bablevesben lévő sárgarépát, azt gondosan kiszedték a neki tálalt ételből. Itt persze ők nem tettek ilyet, de nem is kellett, a rendezvényre kilátogatók örömmel fogadták sárgarépástól a finom és tartalmas levest.
-Számunkra nem az a fontos, hogy milyen helyezést érünk el a főzőversenyen, sokkal inkább az, hogy itt legyünk minden évben, finomat főzzünk és hozzájáruljunk az adománygyűjtéshez - tette még hozzá.
Polgár Györgyné Gabi néni és háttérben a férfiakból álló csapata, melynek tagjai maguk készítették a csipetkét is

A jótékonysági főzőverseny kakukktojása az önkormányzat csapata volt, akik ezúttal is versenyen kívül indultak, így nem is kötötte őket a főzési feladat. Ezzel viszont változatosabbá vált az ételkínálat, hiszen Áldozó Tamás polgármester, Unger Tamás alpolgármester, Császár Endre önkormányzati képviselő és kollégáik, társaik kétféle ételt is készítettek: csülkös pacal pörkölttel és halászlével várták a tókertieket.
A bográcsok körül sürgölődőknek elsősorban az volt a célja, hogy jól érezzék magukat, finom étellel vendégeljék meg a rendezvényre kilátogatókat és minél több adományt gyűjtsenek össze. A zsűrinek azonban mégiscsak döntenie kellett a sok finomság közül és ez bizony nem volt könnyű feladat.
A kakukkojások: az önkormányzat csapata versenyen kívül indult, pacalpörköltet és halászlevet főzött

-Néztük a terítést, beszélgettünk a csapatokkal arról, hogy mit tudnak a Jókai bablevesről és ezáltal mi is nagyon sok mindent megtudtunk az író kedves ételéről. Aztán persze a legfontosabb szempont a bableves íze volt, ízlelőbimbóinkat is munkába állítottuk. Nagyon nehéz dolgunk volt, hiszen minden csapat nagyon finomat főzött. Én néha készítek otthon ilyen ételt, és nagyon kedvelem is, de ilyen finomat, mint amit itt kóstoltunk, még nem sikerült főznöm - mondta el Bolla András, a zsűri egyik tagja.
Munkában a zsűri, az ESZI csapatának főztjét kóstolják

Az eredményhirdetésen minden társaság emléklapot kapott, az első három helyezettet pedig ajándékkal is jutalmazták. A harmadik helyezettnek járó elismerést a Nyugdíjas Egyesület érdemelte ki, a második helyet a tűzoltóság csapata érte el, a legjobb Jókai bablevesnek pedig az ESZI Fogyatékosok Nappali Intézménye által készített ételt ítélte a zsűri. A díjakat Áldozó Tamás és Császár Endre adták át, akik a jótékonysági főzőversenyen összegyűlt adományok összegét is ismertették: a tókertiek és a más városrészekből érkezők 160.720 forintot adtak össze.
Áldozó Tamás polgármester és Császár Endre képviselő gratulált a győztesnek, az ESZI Fogyatékosok Nappali Intézménye csapatának

A délelőtt a főzés mellett a sportról szólt a Munkácsy-iskola sporttelepén tartott rendezvényen, a családokat vetélkedő várta a felnőtteket pedig a Tókert kupa labdarúgó tornára várták. Előbbin öt család vett részt a délelőtti hőségben, rájuk sportos totó, ugrálókötelezés, célbadobás, célbarúgás és szlalomfutás várt. Tóth Zoltán, az Ötödik utcában él, két náluk nyaraló kisunokáját hozta el a rendezvényre, s mivel a kicsik szerettek volna részt venni a vetélkedőn, hát nagypapa is csatlakozott hozzájuk, s együtt ugrándozott, szaladt, játszott a gyermekekkel.
-Nem volt könnyű rábeszélniük, de az unokákért mindent megteszek. Jól éreztük magunkat, a fiúunokám focizott is, a kislány pedig a kézműves tevékenységeket kedveli, így délután még visszatérünk - mesélte. A családi vetélkedőn a Kristóf család volt a legügyesebb, ők vehették át az első helyezettnek járó díjat.
Tóth Zoltán (jobbra) unokáival szállt be a családi vetélkedőbe, a nagypapa is ugrókötelezett ám!

A labdarúgó tornán hat csapat vállalta, hogy a rettentő melegre fittyet hányva a salakos pályán küzdjön meg a legjobb helyezésekért. A többnyire szintén tókertiekből álló focisták lelkesen rúgták a bőrt, hozzátartozóik, barátaik pedig ugyanilyen lelkesedéssel szurkoltak nekik. A torna legeredményesebb csapata a Fenoménok névre hallgató társaság lett, mögöttük végzett a Tókerti Betyárok csapata, a harmadik helyezést pedig a LOL társulata érte el. A helyi srácokból összeállt Tókerti Betyárok barátsága régre nyúlik vissza - tudtuk meg Sóki Dánieltől. Úgy mesélte, ma már más-más településhez köti őket iskolájuk, munkahelyük, de ha tehetik, azóta is összejárnak, s néha együtt fociznak.
-Mindegyikünk focizik valamilyen bajnokságban, de jó volt most újra egy csapatban játszani. A meleg és a salakos pálya pora nem könnyítette meg a dolgunkat, de nagyon jól éreztük magunkat - mondta mosolyogva a fiatalember. Véleménye szerint, egy ilyen nap remekül összehozza az embereket, jó hangulatot teremt, és remek szórakozást nyújt. A fiatalok is maradtak még az eredményhirdetés után, vidám beszélgetéssel, hűsítő sörözéssel töltve az időt.
A labdarúgótorna dobogósai

Az ebéd utáni sziesztát követően is érdekességek várták a tókertieket. A gyermekek kézműves játszóházban alkothattak a Nátuskerti Óvoda óvónénijei segítségével, a kicsik kedves, vidám színekben pompázó apróságokkal térhettek haza, aminek elkészítésében anyukák, apukák is szívesen közreműködtek. A krepp papír kukac, a pillangó, a kisautó és a halacska készítés sok családot vonzott a sátrak árnyékába. A Nátuskerti Óvoda ezzel járult még hozzá a nap sikeréhez, a Tókerti Óvoda pedig vidám nyári zenés, mozgásos játékkal készült. Mint megtudtuk, a nyáron is oviba járó apróságok nagy örömmel és lelkesedéssel készültek a fellépésre, sikerük nem is maradt el, nagy tapsot kaptak a közönségtől.
A Tókerti Óvoda apróságainak műsora tapsra késztette a közönséget 

A gyermekeknek szóló programot a Holle Anyó színház meseelőadása tette teljessé, Terülj, terülj asztalkám tanulságos története azonban a felnőtteket is lekötötte. A színpadi műsorok sorát Kvárta Mátyás all round freestyle bemutatója követte, a fiatalember a látványos labdazsonglőr bemutató után a közönséget is szívesen beavatta a különleges sport rejtelmeibe. Táncból is jutott bőven a nézőseregnek: a modern stílusokat a Rebel Lion Tánc-Sport Egyesület jóvoltából csodálhatták meg az érdeklődők, a néptánc csodás világából pedig a Pápai Vadvirág Néptánc Egyesület fiataljai adtak át egy csokorra valót.
A Vadvirág táncaiban is gyönyörködhettek a tókertiek

Az esti sztárvendég fellépése előtt Császár Endre a városrész egyik képviselője köszöntötte a rendezvénysátrat megtöltő közönséget. Mint mondta, nagyszerű hangulatban telt a nap, nagyon sokan kilátogattak már délelőtt a főzésre, a focira és a családi vetélkedőre, délután pedig újra benépesült a sporttelep. Köszönetet mondott a főzőcsapatoknak a remek ételekért és az adományokért, a 160.720 forintot pedig átadta a Tókerti Óvoda vezetőjének. Mint megtudtuk, az adományból udvari mozgásos játékokat vásárol majd az intézmény. A képviselő a fellépőknek is köszönetet mondott a színvonalas műsorokért, külön kiemelte a kis ovisok előadását, akik nagyszerű, kedves előadással örvendeztették meg a városrész lakóit.
Császár Endre, a városrész egyik képviselője adta át a Tókerti Óvoda vezetőjének az adományt

Áldozó Tamás polgármester, a Tókert másik képviselője köszöntőjében arról beszélt, sok városrészi napon szól az összegyűlt pápaiakhoz, de a tókerti és a vajdai nap áll igazán közel hozzá, hiszen családja tókerti és Vajda Péter lakótelepi. Az emlékidézést aztán komoly gondolatok követték.
Áldozó Tamás polgármester úgy fogalmazott, vannak feladataink és vannak eredményeink

-A minap egy meglehetősen pökhendi, fiatal barátunk a Facebookon - mert ott mindenki bátor és erős - azt kérdezte, miért nem foglalkozunk a Tókerttel. Gondolkodtam azon, hogy a tudatlanságon, tapasztalatlanságon és rosszindulaton túl, milyen probléma lehet a Tókerttel. Ketten vagyunk, akik a Tókertet szebbé és élhetőbbé tesszük: mi, az önkormányzat és azok, akik itt laknak ebben a városrészben. Ha megnézzük ezt a városrészt, azt látjuk, rend van. De tudjuk, vannak az itt lakóknak elmaradásai és vannak a városnak is. Van ahol rossza járda, használt az úttest és gondozatlan az árokpart, nem folyik el a csapadékvíz. De látjuk, vannak helyek, ahol a város készíti a járdát - és ebből egyre több van, most a Nyolcadik utca, aztán a Hatodik utca, korábban a Kilencedik utca és még lehetne sorolni. És azt is látjuk, amikor a Tókerti Plébánia gyülekezetével húsvétkor végigmegyünk a körmenettel, sok ablakban vannak gyertyák és virágcsokrok, amik azt mutatják, összetartozunk. Egy helyre tartozunk, együtt dolgozunk azért, hogy ez a városrész szebb legyen - mondta a polgármester, kiemelve, amikor valaki pökhendi módon beszól, azzal az itt élőket sérti meg.
-Az ilyen ember nem engem sért, nem a várost sérti, hanem valamennyiünket. Mert mi tókertiek vagyunk és tudjuk, vannak feladataink és vannak eredményeink. Arra bíztatom önöket, dolgozzunk a jövőben is együtt, és látni fogjuk az eredményeit, azt, hogy ha összefogunk, akkor minden eredményre vezet. Éljük meg ennek az élményét akkor is, amikor itt vagyunk a városrészi napon, amikor főzünk, adományozunk, jól érezzük magunkat és érezzük, mi összetartozunk.
Soltész Rezső ismert dalaival kezdődött az esti mulatság

A köszöntőket követően tovább folytatódott a nyár esti könnyed program, Soltész Rezső régről ismert, népszerű dalait együtt énekelte és tapsolta végig a közönség, aztán pedig a Trend zenekar szórakoztatta a rendezvényre kilátogatókat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!