Megkezdődött az emlékműépítés a körforgalomban


2018-08-01 09:51:36  | cikk: HuHa  | 


Megkezdődött az emlékműépítés a körforgalomban főképe
Nem sokkal ezelőtt átvette a munkaterületet a kivitelező a Celli úti körforgalomban, ahol az önkormányzat az MH Pápa Bázisreptér együttműködésével MIG-21-es emlékművet létesít. A munkaterületátadás egy újabb mérföldköve a régóta tervezett projektnek, mellyel a város emléket állít a pápai katonai repülés hagyományainak.
A kivitelezés részleteit tartalmazó terveket egyeztették a munkaterület átadáson

A helyszínen Áldozó Tamás polgármester emlékeztetett, az első tervek megalkotásakor szerették volna, ha korábban elkészülhet az emlékmű, eredetileg májusra, aztán augusztusra tervezték a megvalósítását, de nagyon sok feladatot kellett elvégezni, míg idáig eljuthatott a projekt.
-Biztosítani kellett a területet, el kellett készíteni a terveket, a Magyar Honvédség pedig a repülőgépet adta, annak felújítását végezte el az elmúlt időszakban és tudjuk, hogy a MIG-21-es már itt van Pápán. Most a helyszínen is elkezdődhet a látványos munka, biztosan sokan figyelemmel kísérik majd és bízom abban, hogy szembetűnő gyorsasággal elkészül az emlékmű - fogalmazott.
Megkezdődött az alap kiásása

Első lépésként az alap kiásását majd betonozását végzi el a kivitelező, ennek a szilárdulása után - ez körülbelül egy hónap - készítik el a vasbeton felépítményt, aminek a szilárdulását szintén ki kell várni - közölte a munkafolyamatokról Molnár István városfejlesztési osztályvezető. Mint megtudtuk, a vadászgépet tartó felépítmény alapja közel 4 méter mély, 15 négyzetméter felületű és 25 tonna beton kerül bele. A felépítmény 8 méter magas lesz, erre kerül majd a repülőgép.
-A gépet úgy helyezik el, hogy annak az orra a repülőtér felé nézzen, az emlékmű díszkivilágítást kap, ezen túl a MIG pilótafülkéje lesz kivilágítva és a fényjelzői is működni fognak.
A munkálatok idején forgalomkorlátozásra kell majd számítani, de teljes lezárást nem tervez a kivitelező az építkezés során - tudtuk meg az osztályvezetőtől.
Áldozó Tamás polgármester és Molnár István osztályvezető az emlékmű tervét nézik

Pápa Város Önkormányzata 28 millió forint saját forrást biztosított a kivitelezéshez és finanszírozta a tervezési költségeket, a Magyar Honvédség pedig a katonai repülőgéppel kapcsolatos kiadásokat vállalta. Az együttműködés példaértékű a Magyar Honvédséggel a MIG-21-es emlékmű létrehozásával kapcsolatban - emelte ki a városvezető. Magyarországon egyébként ez lesz a harmadik ilyen típusú mementó, mely emléket állít az adott település katonai repülési hagyományainak.

Képek:


Címkék: mig21
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!