A tervek egy része már kész a Várkert rehabilitációjára


2018-07-24 17:27:02  | cikk: HuHa  | 


A tervek egy része már kész a Várkert rehabilitációjára főképe
Elkészültek a Zöld Város I. projekt zöldfelületeire vonatkozó engedélyezési tervek - közölte ma délután a sajtó képviselőivel Áldozó Tamás polgármester. Mint ismeretes, a város 1 milliárd forintot nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program első körében, a Történelmi angolpark funkcióbővítő megújítása az Esterházy-kastély környezetében című pályázatának megvalósítására, mely az Esterházy-kastély mögötti, Várdombnak nevezett terület, a Belső Várkert és az Erzsébet liget rehabilitációját tartalmazza.
A munkálatok több szakaszban zajlanak, a várdombi beruházás egy része már elkészült - ez tette lehetővé, hogy a városi ballagást már új környezetben ott tartsák meg -, a többi projektelemnek pedig a tervezési folyamata zajlik.
A tervek pontosan jelölik a meglévő, megmaradó és kivágandó fákat

A minap készült el a zöldfelületek megújításáról szóló, kertépítészeti engedélyezési tervdokumentáció, melyet a tervező benyújtott a hatóságnak és eljuttatott az önkormányzathoz is.
-A tervezési munkák egyrészt nagyon unalmasak, másrészt nagyon érdekesek. Mindenki türelmetlen, mert szeretné már látni, hogy megkezdődik a projekt látható kivitelezése, ugyanakkor nagyon sok kérdést el kell dönteni, hiszen nagyon komplex a terület és nagyon sok módon érinti meg a pápaiakat. Elég arra gondolni, hogy ez nemcsak egy rekreációs övezet, hanem egy fontos közlekedési kapcsolat is a városrészek között - fogalmazott Áldozó Tamás.
A projekt részleteiről adott tájékoztatást a két városvezető (képünkön Unger Tamás alpolgármester)

A tervek elkészítésének feladatát a közbeszerzési eljáráson a Pagony Táj- és Kertépítészeti Iroda nyerte el, ők négy ütemben készítik el a terveket, első feladatuk a koncepció megalkotása volt, utolsó pedig majd a kiviteli terv lesz, amely alapján aztán a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás kiírható.
-A Zöld város projekt lényege, hogy rehabilitálja a zöldterületeket, és újabbakat adjon át közösségi használatra. A legfontosabb változás az lesz, hogy a faállomány megújul, megváltozik, a terület gondozottabbá válik - magyarázta a tervek ismeretében a polgármester. A dokumentációból kiderül, a Várkertben és az Erzsébet ligetben több mint 2000 faegyed található, ezeknek közel az egyharmadát eltávolítják. A kivágás okát minden egyes fa esetében szakértői vélemény indokolja a tervben. Ugyanakkor a dokumentáció azt is pontosan tartalmazza, hogy hová, milyen növényeket és fákat telepítenek újonnan.
-A zöldterület megújítása a faállomány megújítását jelenti elsősorban, ez pedig úgy lehetséges, hogy bizonyos egyedeket kivágunk, másokat pedig telepítünk. Ez nagyon érzékeny dolog, ezért azt javaslom, ha valaki kíváncsi, mely fákat távolítják el, nézze meg a terven és olvassa el a hozzá tartozó szakmai indoklást - mondta a városvezető. A megújuló Belső-Várkert - egyelőre még csak papíron

A projekt keretében megújulnak a sétányok is, eltűnnek a beton és aszfaltfelületek, helyettük természetes anyagokból készült burkolatokat készítenek. Új játszótér készül és egy szabadtéri fittnessparkot is kialakítanak, lesz futókör, kerékpárút és megváltoznak a közlekedési kapcsolatok. Mindemellett vizes felületeket is létrehoznak. A kerttörténeti kutatások azonosítottak korábbi vizes élőhelyeket és egy kis tavat is a Belső Várkertben - ezek visszaállítását is tartalmazza a terv.
-Az Erzsébet ligetben is a zöldfelületek rehabilitációja a cél, szeretnénk a korábbi állapotot helyreállítani az Erzsébet királynő emlékmű környékén. A legfontosabb változás azonban az lesz, hogy kerékpárutak fogják átszelni a ligetet, méghozzá az a kerékpárút folytatódik majd két irányba, ami a Belső Várkert területén, a Tízes Malom melletti híd alatt fog átérni. Ezzel a külön szintű kereszteződéssel nagy biztonsággal lehet majd közlekedni a két zöldterület között.
Új játszótér is készül, vendéglátó-kiszolgáló épülettel

Áldozó Tamás kiemelte, az engedélyezési tervdokumentáció - a fakataszterrel, fakivágási tervvel, műleírással, Kerttörténeti Tudományos Dokumentációval, kertépítészeti dokumentumokkal - megtekinthető a polgármesteri titkárságon. Arra bíztatta az érdeklődőket, hogy tekintsék meg a terveket, hiszen ezek megismerésével sok későbbi vita megelőzhető. Itt, a titkárságon egyébként az önkormányzat összes pályázatának anyaga megtekinthető - emlékeztetett.

Képek:


Címkék: TOP | zöld város I
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!