140 ezer forint gyűlt össze a Felsővárosi Napon - játszótérre fordítják az adományt


2018-07-22 22:50:45  | cikk: HuHa  | 


140 ezer forint gyűlt össze a Felsővárosi Napon - játszótérre fordítják az adományt főképe
Benépesült a Millenniumi Emlékpark tegnap, itt várták a felsővárosiakat és vendégeiket a városrészi nap programjaira, melyet immár 4. alkalommal rendeztek meg. A nap első fele a hagyományos jótékonysági főzőversennyel telt, idén kilenc csapat vállalta, hogy egy nemes cél érdekében fakanalat ragad és ízelítőt ad főzőtudományából. Ezúttal négy helyiekből szerveződött csapat is indult a versenyen, közülük kettő első alkalommal csatlakozott a lelkes főzőkhöz.
Kilenc főzőcsapat és sok érdeklődő, adományt adó látogatott ki már délelőtt a parkba

Balogh Krisztiánék családi, baráti társaságban mérettették meg magukat, valamennyien a Szabó Dezső utcában és környékén élnek és újoncként indultak a versenyen.
-Onnan jött az ötlet, hogy hallottuk, egy játszótér létesítésére fordítják az adományok összegét, ehhez a kezdeményezéshez mi is szívesen hozzájárultunk. Nekem most egyéves a kisfiam, remélem, jövőre már itt tud játszani - mondta a Krisztián, hozzátéve, egy telefonjába került és azonnal csatlakoztak az itt élő barátok, családtagok a csapathoz. Mivel vadász, ezért tárkonyos vadragulevest főztek, s mivel pedig szakács a végzettsége, bízott abban, hogy finomra sikerül az étel. A Helyi Arcok nevet viselő csapatban ő volt az irányító, társai pedig lelkesen segítettek neki. Az elismerés nem is maradt el, bográcsuk villámgyorsan kiürült, akik pedig náluk ebédeltek, igazi gasztronómiai élménnyel gazdagodtak. A fiatalember mosolyogva mesélte, nekik tulajdonképpen a szomszédjuk a park, hiszen éppen mellette laknak, így gyakran időznek itt a kicsivel is. Úgy véli, az idei évi felújítás eredményeképpen sokkal szebb lett a terület, mint korábban volt, és reméli, hogy továbbra is fejlesztik majd.
A Helyi Arcok kiváló ebédet főzött, először vettek részt a programon, de jönnek jövőre is

Mészáros Sándorné Piroska néni és két szomszédja - szintén a Szabó Dezső utcából - immár visszatérő, rutinos versenyzőként indult a jótékonysági főzőversenyen. Ők már az első alkalommal is vállalták a rendezvényre kilátogatók megvendégelését, s azóta, amint megtudják, a városrészi nap időpontját, bejegyzik naptárukba és örömmel készülnek rá. A tavalyi évhez hasonlóan idén is babgulyást főztek, s az önkormányzattól kapott húst saját kertjükből való zöldségekkel egészítették ki, ezekből főzték meg a rendkívül ízletes ételt.
-Számunkra nagyon fontos, hogy a magunk által termesztett zöldségek kerülnek az ételbe. Nemcsak azért, mert tudjuk, hogy nem permetezett, tiszta hozzávalókat használunk, hanem mert így még inkább sajátunknak érezzük a közös főzést - mesélte, hozzátéve - fontosnak tartjuk, hogy játszótérépítésre fordítják a nap bevételét, hiszen nagyon sok gyermek él a környéken.
Piroska néni arról is örömmel beszélt, hogy erre a napra a lánya is szívesen hazalátogat családjával Budapestről, így a kisunokák is részesei a városrészi mulatságnak, s így igazi családi program is számukra ez a rendezvény. A napot egyébként úgy tervezték, hogy nemcsak a főzőversenyen vesznek részt, hanem a délutáni és esti programokat is megnézik.
Piroska néniék a kezdetektől fogva indulnak a főzőversenyen, saját kertjükből hozzák a zöldséget

Nagy László és barátai - Gasztro Boys néven - szintén az újoncok közé tartoztak, ők is a Szabó Dezső utcából szerveződtek, és szívesen mérettették meg magukat. A főzést a férfiak vállalták azzal a biztos tudattal, ha egy férfiember tud főzni, akkor jobban főz, mint az asszonyok. Persze később már a lányok, asszonyok is csatlakoztak hozzájuk, és ha mással nem is, de jótanácsaikkal segítették a mestereket. Ők is különleges étellel készültek: vadpörkölt rotyogott a bográcsukban.
A Gasztro Boys is előszőr indult a versenyen, harmadik helyezést értek el

A felsővárosiak mellett ezúttal is képviseltették magukat a város szervezetei, intézményei: népes csapatot állított ki az Egyesített Szociális Intézmény, lelkesen főztek a Pápai Nyugdíjas Egyesület tagjai, a tűzoltók az idei évben sem hagyták ki a közösségi főzés élményét, természetesen a Jókai Mór Városi Könyvtár is képviseltette magát és az önkormányzat is kiállított egy csapatot, hogy finom ételekkel fogadják a városrészen élőket. A bográcsokban a legváltozatosabb ételek rotyogtak, a nevezési díjért kapott disznóhús és alapfűszerek mellett mindenki készült saját hozzávalóval - titkos vagy kevésbé titkos receptjének megfelelően -, így a rendezvényre kilátogatók gulyás, tárkonyos vadraguleves, csülökpörkölt, hagyományos pörkölt, szegedi csülökpörkölt, sőt erdélyi baboskáposzta közül válogathattak ízlésük szerint. Ez utóbbit egyébként a tűzoltók készítették, akik Kovásznáról hozták magukkal az eredeti receptet. Csillag István, a Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és munkatársai elmesélték, nagyon jó szakmai és személyes kapcsolatot ápolnak erdélyi kollégáikkal, gyakran meglátogatják egymást és sok erdélyi ételreceptet sikerült begyűjteniük tőlük, amit aztán szívesen el is készítenek. A szegedi csülökpörkölt az önkormányzat versenyen kívül induló csapatának kreálmánya volt, Áldozó Tamás polgármestertől megtudtuk, a hagyományos pörköltet bőven dúsították csülökkel, farokkal és gombával, az így elkészült étel pedig onnan kapta a nevét, hogy a Nagymagyarországot formázó Millenniumi Emlékpark Szegedet jelző táblája mellett ütöttek tanyát a főzéshez.
Azért szegedi pörkölt, mert a Szeged tábla mellett készült - mondta nevetve Áldozó Tamás

Dr. Hermann István, a városrész önkormányzati képviselője elégedetten járta végig a bográcsok körül serénykedő társaságokat, sőt ő is tagja volt az egyik helyi főzőcsapatnak. Igaz, családi csapatában csak a szellemi irányítást és a hideg ásványvíz felszolgálását tudta vállalni, de ezzel is hozzájárult a remek hangulathoz.
-Csapatunk - melyben feleségem, húgom és férje vesz részt - az elmúlt években gulyást főzött, idén pedig pörköltet készítünk csülökkel - árulta el. Ő is úgy véli, egy ilyen rendezvény nemcsak a városrészen élőket hozza közelebb egymáshoz, de a családoknak is remek program.
-Nagyon örülök, hogy ennyi helyi vesz részt a főzésben, nagyon sok fiatal költözött a városrészbe az elmúlt években, sok a kisgyermek, jó, ha tudjuk erősíteni a helyi identitást. Az előző években erdélyi testvérvárosunk gyermekotthonának ajánlottuk fel az összegyűlt adományt, és tavaly fogalmazódott meg az igény, hogy a helyiek számára kezdjünk bele egy játszótér létesítésébe, így idén erre a célra gyűjtjük az adományokat. Sajnos a játszótéri játékok nagyon drágák, az előírások, szabványok szigorúak, de legalább egy játékot szeretnénk már vásárolni - mondta a képviselő.
A Családi Csapat pörköltet készített

A csapatok sikeréről nemcsak a zsűri hosszú gondolkodása tanúskodott, hanem az is, hogy a bográcsok villámgyorsan kiürültek, a felsővárosiak pedig hagyományos és különleges ízélményekkel gazdagodtak. Az ételeket Forsthofferné Böröcz Anna és Németh József értékelte, mint mondták, szinte minden csapat maximális pontot kaphatna.
-Vizsgáljuk az ételek színét, állagát, színét és a csapatok kreativitását, így az összhatás adja meg az értékelés alapját - magyarázta Németh József, a Gólyafészek étterem vezetője - vendéglősként azt mondhatom, mindegyik ételt fel lehetne szolgálni bármelyik étteremben. A zsűri tagjai egyetértettek abban is, hogy nemcsak ízletesek, de mutatósak is az ételek, ez pedig nagyon fontos, hiszen a vendéglátóiparban úgy tartják, először a vendég szemének kell jóllaknia.
-Nincs könnyű dolgunk, hiszen nagyon sokféle ételt készítettek a csapatok, így az almát hasonlítjuk össze a körtével és minden étel nagyon finom. Külön öröm, hogy nagyon kreatívak és lelkesek a csapatok, saját hozzávalókkal főznek és támogatják a jótékonysági célt - emelték ki.
Munkában a zsűri

Mire a bográcsok kiürültek, megszülettek az eredmények is, melyet dr. Hermann István képviselő és Áldozó Tamás polgármester hirdetett ki a színpadon. Az ételékért adott adományokból 139.660 forint gyűlt össze. A képviselő a zsűri értékelése alapján elismeréssel szólt az elkészült ételekről és köszönetet mondott mindenkinek, aki a főzésével, vagy adományával hozzájárult a városrészi játszótér tervének megvalósításához. A harmadik helyezettnek járó díjat Nagy Lászlóék Gasztro Boys nevű csapata érdemelte ki, második helyen végzett az ESZI csapata, a főzőverseny legfinomabb ételét pedig - a zsűri döntése alapján - a tűzoltók készítették.
Erdélyi baboskáposztájukkal nyertek a tűzoltók

Míg a felnőttek az ebédkészítéssel voltak elfoglalva, addig a gyermekeket változatos játékok szórakoztatták, volt ugrálóvár, mászófal, népi ügyességi fajátékok és körhinta is, melyet sok apróság kipróbált. Délután kézműves foglalkozás is várta a kicsiket, az ügyes kezű gyermekeket a Jókai Mór Városi Könyvtár munkatársai segítették az alkotásban. A könyvtár dolgozói egyébként - igazgatójuk, dr. Hermann István felkérésére - már a délelőtti főzésben is aktívan közreműködtek, önálló csapatot indítva. A játszóházban Sztyéhlikné tóth Tünde és Nagy-Luttenberger Anita segített az alkotásban.
-A könyvtárban az újságokban megjelenő helytörténeti cikkeket dolgozom fel, de kollégáimmal többször vettünk már részt a könyvtári kézműves foglalkozások lebonyolításában, így nem idegen tőlük ez a feladat, ráadásul ez egy jó csapatépítő program számunkra is, hogy a munkahelyen kívül is együtt tevékenykedünk - mesélte Nagy-Luttenberger Anita. Ide a városrészi napra kedves nyári apróságokkal készültek, a kicsik színes szélforgókat, virágos és mesefigurás legyezőket készíthettek és gyöngyből karkötőt fűzhettek.
Délelőtt is délután is sok kisgyermekes család látogatott ki a Millenniumi Emlékparkba

Pelentainé Bálint Ildikó két kisgyermekével látogatott el a programra, a kézműves játszóházban találkoztunk velük, éppen közösen alkottak. Az édesanya elmesélte, felsővárosi származású, szülei még most is itt laknak, ők hívták őket a rendezvényre, és szívesen jöttek haza Győrből a szórakoztató programra.
-Már itt voltunk itt délelőtt is, kipróbáltuk a fajátékokat, az ugrálóvárat, ebédünk is innen volt a főzőversenyről, megnéztük a zenés gyermekműsort, a táncbemutatót, most pedig kézműveskedünk - sorolta. Meglátása szerint nagyon jó ez a közösségi program, hiszen a környékbeli lakosok találkoznak egymással, van alkalom a beszélgetésre, együtt szórakozásra. Ő maga is találkozott régi osztálytársaival és jót beszélgettek.
-Családi, baráti, közösségi programnak egyaránt jó egy ilyen nap - fogalmazta meg.
Pelentainé Bálint Ildikó két kisgyermekével kézműveskedett, Győrből jöttek haza a rendezvényre

A délutáni színpadi műsorokra ismét összejöttek a felsővárosiak a Millenniumi Emlékparkba. A kicsik szórakoztatásáról a Kalandárium zenés-énekes műsora gondoskodott, ezt követően az AForce1 hip-hop táncbemutatóját tekinthették meg, majd a Pápai Nyugdíjas Egyesület énekkara lépett színpadra. A csoportnak a nyári szünet előtt ez volt az utolsó fellépése, a szépkorúak most pihenni mennek, aztán majd augusztus végén újra kezdik a próbákat, fellépéseket - tudtuk meg Szanyiné Csepregi Ilonától, az énekkar vezetőjétől. Mint mondta, rendszeresen frissítik repertoárjukat, most is újabb népdalokat tanulnak és a mulatós műfajból vesznek át néhány vidám nótát.
-Van a kórusban egy tangóharmonikásunk, az ő kíséretében is énekelünk, így még színesebb műsort tudunk adni. A városrészi napokra könnyű, szórakoztató előadással készülünk, melynek dalait ismeri a közönség, hogy együtt is tudjunk énekelni, de mindig belecsempészünk egy-egy olyan éneket is, amit csak mi tudunk. Örömmel vesszük, hogy tetszik a nézőknek a műsorunk és sokszor velünk is dalolnak a nézők.
Vidám dalokkal készült a Pápai Nyugdíjas Egyesület énekkara

Nemcsak a nyugdíjasok kórusa invitálta közös éneklésre a felsővárosiakat, hanem az őket követő Pápai Musical Stúdió is, akik a könnyűzene világából hoztak egy csokorra való nyárba illő dalt. A helyiek műsora után Áldozó Tamás polgármester és dr. Hermann István önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket.
-Úgy látom, hogy egyre népszerűbb a Felsővárosi Nap, sokan vettek részt a főzőversenyen és nagyon jó volt látni, hogy már délelőtt sok kisgyermek játszott itt a parkban. Örülök, hogy újra sok kisgyermekes család él itt a Felsővárosban és megújul a városrész - fogalmazott a képviselő köszönetet mondva mindazoknak, akik részt vettek a programokon, és akik munkájukkal, adományukkal hozzájárultak a nap sikeréhez. Kiemelte, szeretnék, ha az idei városrészi napon összegyűlt adományok felhasználásával jövőre ezen a napon egy játszótérkezdeményt tudnának avatni az itt élő gyermekek számára.
Lesz játszótér a parkban - a polgármester és a városrész képviselője is erről szólt

Ennek a tervnek a támogatását Áldozó Tamás polgármester is megerősítette.
-Ha ez a játszótér hozzájárulhat ahhoz, hogy az itt élők még jobban érezzék magukat, még több kisgyermeket láthassunk a városrészben, akkor ígérhetem önöknek, hogy jövőre ilyenkor ebben a parkban lesz játszótér, és talán nem is csak kezdemény. Azért lesz itt ez a játszótér, mert a ma délelőtti főzéssel, az adományozással önök egyértelműen hitet tettek amellett, hogy erre szükség van, ez egy jó program, ez a park valóságos központjává tud alakulni a Felsővárosnak.
A polgármester kiemelte, sok szó esik arról, hogy a következő hónapokban, években menyi mindent építenek itt a környéken: körforgalmat, utakat, csapadékvíz-elvezetőket.
-Ezek mind nagyon fontosak, hiszen hosszú távon meghatározzák az itt élők életminőségét, de egy játszótér legalább ennyire fontos. Jó látni, hogy valami nagy dolog változik a környezetünkben, de ugyanilyen fontos, hogy pici dolgok is változzanak, ami komfortosabbá teszi a hétköznapokat. Remélem, hogy anyukák, apukák sok-sok kisgyermekkel járnak majd ide a parkba, és ha mi ebben segíteni tudunk, arra büszkék leszünk.

A Felsővárosi Nap késő estig nyújtott szórakozást az itt élőknek, a nosztalgikus hangulatról Solymos Tóni gondoskodott, aztán pedig retró diszkó zárta a programot.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!