Fantasztikus fúvós finálé


2018-07-22 20:08:52  | cikk: HuHa  | 


Fantasztikus fúvós finálé főképe
Négy napon át várta a fúvósmuzsika kedvelőit Pápa Város Fúvószenekara a második alkalommal megrendezett Csináljuk a fesztivált! című rendezvényével. A kezdeményezést két évvel ezelőtt indították útjára, akkor az együttes újjáalakulásának 70. évfordulóját ünnepelték a nagyszabású rendezvénnyel, most pedig a zenekar jogelődjének 100 éves évfordulója adta az apropót a fesztiválhoz. A házigazdák öt fúvószenekart hívtak meg a nemzetközi találkozóra: a Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekarral, Kiskőrös Város Fúvószenekarával, a Téti Ifjúsági Fúvószenekarral, a Romániából érkezett székelykeresztúri Polgári Fúvószenekar 1895-tel és az olaszországi Tricesimoban működő Banda Cittadina Tricesimo együttessel ismerkedhettek meg a pápai zenebarátok. Szerdától péntekig esténkét két-két együttes adott koncertet a főtéren, szombaton pedig egy fergeteges fináléval örvendeztették meg a közönséget a zenekarok: több mint kétszáz fúvós, valamint Ress Hajnalka, Solti Ádám énekesek és Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara együtt játszotta-énekelte a pápaiak nagysikerű Abba Showjának dalait. És bár a bizonytalan időjárás miatt a Városi Sportcsarnokban tartották meg a koncertet, fantasztikus élményt nyújtottak a nézőteret megtöltő érdeklődőknek.
Megtelt a sportcsarnok zenekedvelőkkel, voltak, akik nem is jutottak be a zárókoncertre

A koncert elején Áldozó Tamás polgármester köszöntötte a zenekarokat és a közönséget, köszönetet mondva a pápai fúvósoknak, hogy ismét ilyen nagyszerű zenei rendezvénnyel ajándékozták meg a városlakókat. Tréfásan megjegyezte, augusztus 10-én lesz a 20. évfordulója annak, hogy a sportcsarnok alapkövét elhelyezték, és bár sportcsarnokot kézilabda és kosárlabda csapatoknak építenek, ha akkor tudták volna, hogy ilyen jó fúvószenekara lesz a városnak, nagyobb csarnokot építenek. A városvezető a 100 éves pápai fúvószenekart külön is köszöntötte.
Áldozó Tamás polgármester köszöntötte a házigazdákat és a vendégegyütteseket

-Köszöntöm őket, mert vannak, és mert büszkék lehetünk rájuk, és köszöntöm őket, mert ők és hozzátartozóik és nagyon sok önkéntes iszonyatos mennyiségű munkát végeztek el az elmúlt hónapokban, hetekben, napokban és az elmúlt órákban, hogy mi most itt lehessünk. Sokféleképpen lehet elismerni a fúvószenekar munkáját. Ha a legkevésbé fontosabbaktól indulok, azt mondhatom, köszöntheti őket a polgármester, kaphatnak több támogatást, lehet több a támogató, de a legnagyobb elismerés az együttes számára az, hogy ma önök, dacolva a rossz idővel, azzal, hogy, lehet, viharban kell hazamenniük, hogy nem a főtérre, hanem a sportcsarnokba kellett jönni, mégis ennyien itt vannak. Köszönjük szépen!
A zenekarokat külön is köszöntötték (képünkön Pápa Város Fúvószenekarának szól a taps) 

Az ünnepi szavak után több mint 200 hangszer szólaltatta meg a legismertebb Abba dalokat, a különböző együttesek fúvósai remek összhangban adták elő a slágereket, melyek Ress Hajnalka és Solti Ádám énekével és Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskarának előadásával betöltötték a zsúfolásig megtelt sportcsarnokot, a közönség pedig vastapssal köszönte meg a felejthetetlen élményt. A hatalmas sikert arató koncert végén Szabó Ferenc, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnöke oklevéllel gratulált a 100 éves pápai fúvószenekarnak.
Az Abba Show dalainak vezénylésében minden zenekar karnagya részt vett (képünkön Horváth Adrián, a pápaiak karmestere)

A fesztivál fináléja előtt Mógor-Schmidt Katalinnal, a Pápai Fúvósok Közhasznú Egyesületének elnökével beszélgettünk a második alkalommal megszervezett fúvóstalálkozóról. Mint mondta, a meghívott zenekarok egy részét ismerték, hiszen a székelykeresztúriakkal jó kapcsolatot ápolnak, a tétiek közelségük miatt voltak ismerősök, az olasz együttessel pedig 12 évvel ezelőttről maradt meg az ismeretség, igaz abból a csapatból ma már csak hatan tagjai a zenekarnak. A többi résztvevőre vagy személyes ismeretség vagy ajánlás alapján esett a választásuk, de a fesztivál bebizonyította, hogy jól döntöttek az együttesek meghívásakor.
Kétszáz hangszer szólt egyszerre a finálén

-Úgy gondolom, nagyon jól sikerült az idei fesztivál. Jó volt együttdolgozni a zenekarokkal, mindenki együttműködő volt, mindenki felkészült volt, a karnagyoknak és a zenekaroknak is nagyszerű lehetőség volt ez a közös munka. Nagyon jól sikerültek az egyes koncertek, ott még az időjárás is kedvezett a szabadtéri zenélésnek - mondta el Mógor-Schmidt Katalin.
-Hány zenész vett részt a fesztiválon és hány dal csendült fel összesen az elmúlt napokban?
-Körülbelül kétszáz zenész lépett a közönség elé és a négy nap alatt közel száz zenemű hangzott el tőlük.
Mógor-Schmidt Katalin, a Pápai Fúvósok Közhasznú Egyesületének elnöke

-Az Abba Show hogy áll össze?
-Ebben mind a kétszáz zenész részt vesz, az együttesek karnagyai vezénylik a koncertet, itt van Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara, mint vokál és két énekesünk Ress Hajnalka és Solti Ádám. A zenekarok egyénileg készültek fel a koncertre, előre elküldtük nekik a kottákat, itt pedig két összpróbánk volt, ahol minden dalt eljátszottunk. Nem volt könnyű a feladat, hiszen mindenkinek alkalmazkodni kellett a többiekhez és nagyon kellett figyelni egymásra.
Ress Hajnalka és Solti Ádám parádés énekhangja tette teljessé a koncertet

-Ez a négy nap adott arra lehetőséget, hogy személyes barátságok, szakmai kapcsolatok szülessenek itt Pápán?
-Igen, az egyes hangszercsoportokon belül mindenképpen, hiszen ők találkoztak legtöbbet egymással, de a közös szabadidős programokon, beszélgetéseken is nagyon nyitott volt mindenki.
Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara közreműködött a nagyszerű előadáson

-Lesz folytatása a fesztiválnak?
-Mi nagyon bízunk benne! Természetesen ehhez kell a város, kell az önkormányzat támogatása, hiszen egyedül nem tudjuk ezt anyagilag megoldani, de ha a városvezetés úgy látja, hogy kétévente ennek van létjogosultsága, akkor mi folytatni fogjuk.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!