Fergeteges hangulatú koncert a Fő téren


2018-07-21 06:52:36  | cikk: Babos Petra  | 


Fergeteges hangulatú koncert a Fő téren főképe
Péntek este folytatódott a négy napos fesztivál, mellyel Pápa Város Fúvószenekara alapításának 100. évfordulóját ünnepli. És mivel egy ilyen eseményt nem jó „egyedül” ünnepelni, ezért társakat is hívtak az ünnepre. Egyrészt természetesen Önöket, mint közönséget, és hívtak zenésztársakat is. Nem csak a kerek évforduló miatt fontos ez az év. A zenekar múltja, történelme és a város lakóinak szeretete, támogatása egyfelől óriási öröm, másfelől viszont hatalmas felelősséget ró a zenekar tagjaira. Hiszen évtizedek hagyományait és értékeit kell megőrizni, miközben fontos cél a szakmai fejlődés mind a klasszikus, mind a show jellegű előadásokban. Ezeket a gondolatokat ötvözve született meg a “Csináljuk a fesztivált!” című négy napos koncert-sorozat 2 évvel ezelőtt. Nem a hagyományos értelemben vett nemzetközi fúvósfesztivál ez.
Sokan voltak kíváncsiak a péntek esti koncertekre

A zenekar célja az volt, hogy valóban közösen zenéljenek barátaikkal, akik több országból érkeztek hozzánk. Hiszen közös a nyelv - a zene nyelve. De még mielőtt a nagy közös koncertre sor kerülne, tegnap este is önálló koncerttel szórakoztattak bennünket a résztvevők. A szombati nagy koncertet a hét folyamán közös munka előzi meg, a zenekarok és kórusok szerdától péntekig együtt dolgoznak, próbálnak. Így válik ez a fesztivál egy szakmai fejlődéssel egybekötött négy napos ünneppé. Kihívás ez a zenekaroknak, akik minden művet más karnagy vezényletével adnak elő, és tanulás ez a karnagyoknak, hiszen egymás technikáit leshetik el, hasznos eszmecsere és tapasztalat lehet ez mindenkinek.

A Téti Ifjúsági Fúvószenekar negyven éves működésének eredményeképpen öregbíti a saját és Tét városának hírnevét. 1976-ban alakult a zenekar, 16 általános iskolás gyerek részvételével, valamint Steszli Tibor tanár úr vezetésével - művészi munkájukat a mai napig az ő irányítása alatt végzik. A kezdetektől napjainkig számtalan helyi, megyei és országos szintű rendezvényen vett részt a zenekar. Nagy sikerrel szerepeltek több hazai fesztiválon, valamint zenélhettek már 10 európai ország - köztük Német-, Lengyel-, Görög- és Olaszország, valamint Szerbia és Hollandia színpadain is. A zenekarnak vannak hagyományos, évről-évre megrendezett koncertjei, ezek a húsvéti, adventi, karácsonyi hangversenyek, valamint évzáró ünnepük, a Zenész-bál, ahol a zenészek családtagjaikkal, barátaikkal együtt búcsúztatják az óévet. A folyamatos utánpótlást a szintén helyi zeneiskola képzi, a tagok fiatalok/tanulók és már dolgozó, örömmel visszajáró felnőttek.
Steszli Tibor hírportálunk kérdésére elmondta, nagy örömmel érkeztek Pápára, ahol jól érzik magukat. Szerintük ez egy fantasztikus ötlet, hogy Pápán egy nemzetközi fúvósfesztivált szerveztek. Korábban már részt vettek hasonló fesztiválon külföldön, ami szintén nagy élmény volt számukra. A szombati közös koncertet is nagyon várják, hisz az együttmuzsikálás mindig öröm.
A pénteki napot Pápa Város Fúvószenekarának nagy sikerű újévi show-jának műsora zárta. A zenekar tegnap esti koncertjére énekeseket is hívott, akik a zenekarral együtt időutazásra invitálták Önöket a 40-es, 50-es évek Amerikájába. Az első zeneszámból már bizonyára tudhatták, hogy péntek este a Grease című film betétdalait hallhatták a fúvósoktól. Az elhangzó számokat Horváth Adrián hangszerelte. A film, melynek írói Jim Jacobs és Warren Casey voltak, az azonos című musical alapján készült. A filmvásznon először 1972-ben láthatták a nézők. Az est énekesei: Ress Hajnalka és Solti Ádám voltak.
Ress Hajnalka és Solti Ádám nagy örömmel dolgozott együtt a zenekarral

Mógor-Schmidt Katalin, az egyesület elnöke, az eddig eltelt koncertek kapcsán elmondta, nagy örömükre, minden zenekar szívesen vette a felkérést, s jött el Pápára, hogy együtt ünnepeljenek. A próbák jól sikerültek, mindenki felkészült a kiadott művekből, összecsiszolódtak, úgyhogy nagy lelkesedéssel és izgalommal várják a szombat estét.
A koncertekre a nézőtér pillanatok alatt megtelt, s együtt tapsoltak a fülbemászó dallamok felcsendülése után a hangulatos nyári naplementében a résztvevők és az érdeklődő közönség.
A fúvósfesztivál ma folytatódik. Amennyiben az idő ezt nem engedi, akkor a záró össz-zenekari koncert helyszíne a Városi Sportcsarnok lesz. Szombaton a fesztivál zenekarai, kórusa, és szólistái együtt adják elő az ABBA- Show legsikeresebb dalait, melyeket a karnagyok felváltva dirigálnak majd. Aki tehát egy maradandó zenei élménnyel szeretne gazdagodni, azt várják ma, a Csináljuk a fesztivált! záró koncertjén, valamint az azt követő utcabálon.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!