Utolsó munkafázisok a Jókai utcán


2018-07-20 22:46:05  | cikk: HuHa  | 


Utolsó munkafázisok a Jókai utcán főképe
Növényeket telepítenek, útburkolati jeleket festenek, közlekedési táblákat helyeznek ki és a műszaki ellenőr által meghatározott javításokat végzik a Jókai utcán a kivitelezők, de a közlekedés - egy rövid szakasz kivételével - már megindulhatott a rekonstrukció alatt álló utca Szalmavári utca és Budai Nagy Antal utca közötti területén is.
A csókai körforgalom felől még zárva a Jókai utca

Az utca növényesítése meghatározott terv szerint készül, a kivágott fákat pótolják, összesen 42 csemetét telepít a kivitelező. Emellett örökzöldeket, cserjéket, virágos növényeket ültetnek, szinkronban a belváros más zöldfelületeivel - tudtuk meg Molnár Istvántól, a városfejlesztési osztály vezetőjétől.
42 facsemetét telepít a kivitelező a kivágottak helyett

A parkolóknál a felfestések hiányoznak már csak, jellemzően párhuzamos parkolók és 45 fokos ferdeparkolók készültek az érintett szakaszon, a párhuzamos parkolók szélessége nagyobb, mint korábban volt, csaknem fél méterrel. Fontos, hogy a gépjárművek a parkolók felfestését követően a járda felőli szegélyhez igazodjanak, hiszen a Jókai utca mindkét oldalán nyílt kerékpársávot jelöltek ki, a gépjárművezetők ki- és beszállása nem zavarhatja a kerékpárosok közlekedését.

A nyitott kerékpársáv a Lidl bejárónál kerékpárúttá módosul

-A nyitott kerékpársáv 5-6 éve kezdett elterjedtté válni. Ez egy olyan sáv, mely kijelöli azt a zónát, ahol a kerékpárosok biztonságban haladhatnak. Nem olyan, mint a hagyományos kerékpársáv, amit sárga színnel jelölnek és amin autó nem közlekedhet. A nyitott kerékpársávon az autós nyugodtan végighajthat, de ha kerékpáros közlekedik a sávon, azt tiszteletben kell tartania - magyarázta Molnár István. Az utca utolsó szakaszán, a Csóka felé a korábban megépített kerékpársávhoz csatlakozik a biciklisek számára kijelölt közlekedési terület, de ez már egy kerékpárút, amely a járda mellett fut végig, kikerüli a buszmegállót és a Budai Nagy Antal utcánál, a gyalogos-átkelőhely mellett keresztezi a Jókai utcát. Erre a szakaszra kizárólag kerékpárral lehet ráhajtani. A városfejlesztési osztályvezetőtől azt is megtudtuk, tervezik, hogy a nyitott kerékpársávot a Jókai utca teljes hosszában kijelölik egészen a Március 15. térig.
Mindkét oldalon biztosított a biciklisek biztonságos közlekedése a kerékpársávon

-A nyitott kerékpársáv miatt a gépjárművek által használható sávszélesség nem lesz keskenyebb, hiszen azon az autók végigmehetnek, csak a kerékpárosok közlekedését kell biztosítani. Ezt korábban is meg kellett tenniük, csak nem volt jelölve az a sáv, amit a biciklisek használhattak. Az úttest egy-egy sávjának szélessége most is 3,5 méter - jelentette ki.
Molnár István hangsúlyozta, a Jókai utca továbbra is építési terület, és mindaddig az lesz, amíg a műszaki átadás és a forgalomba helyezés lezajlik, ami várhatóan augusztus végén lesz.
100 parkolóhelyet alakítottak ki, ez több, mint amennyi volt

A mostani sebességkorlátozás az útépítés miatt van érvényben, de valószínű, hogy az utca átadása után is lassúbb sebességet ír elő a város - ezt már Áldozó Tamás polgármestertől tudtuk meg a helyszínbejáráson. Mint mondta, a Jókai utca egésze a történelmi belváros része, így indokolt a megengedett legnagyobb sebesség szabályozása.
-Vélhetően úgy fog dönteni a képviselő-testület a belváros közlekedési rendjének keretén belül, hogy egységesíti a szabályokat az egész belvárosban, ez pedig a sebesség- és súlykorlátozásokat is érintheti. A Jókai utca a város fő utcája, a legintenzívebben használt utca. Intézményi környezet veszi körül és nagyon sok üzlet, hivatal található itt. Ez az intenzív forgalom mindenképpen egy óvatosabb közlekedési szabályozást igényel, mint a városból kivezető utak.
Albert Henrietta, Molnár István és Áldozó Tamás (balról jobbra) a közlekedési rendet ábrázoló tervrajzot tekintik át

A lassan befejeződő felújítás kapcsán a polgármester megemlítette, a 650 millió forintos kormánytámogatásból megvalósuló útfelújításoknak még egy eleme van, ami a Korvin utca teljes megújítását jelenti, mely hasonló nagyságrendű, mint a Jókai utca, s mely várhatóan hasonló bonyodalmakat okoz majd a közlekedésben. Ennek a beruházásnak a kezdete a hitelfelvétel engedélyezéséhez kötődik, hiszen azt az utcát négy forrásból újítják fel. A 650 millió forintból megmaradó rész mellett, a víz- és szennyvízvezetékek cseréjét a Vízmű finanszírozza, hitelt is vesz fel a város az utca rekonstrukciójához, de saját forrást is biztosít az utca teljes megújításához és a körforgalom kialakításához.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!