Arany képek a könyvtárban


2018-07-20 10:06:44  | cikk: Babos Petra  | 


Arany képek a könyvtárban főképe
Az „OKIT” Országos Képző-és Iparművészeti Társaság egy közhasznú egyesület, mely 1990 óta működik. A társaságnak több mint kétszáz tagja van, akik autodidakta alkotók, mindig szívesen alkotnak, s örülnek annak, hogy együtt lehetnek, dolgozhatnak, fejlődhetnek. Az ország egyetlen olyan független szervezete, amelyhez tagjai az ország minden megyéjéből önkéntes alapon csatlakoznak.
-Az „OKIT” célja és feladata, hogy támogassa az értékteremtő alkotótevékenységet, szervező és információs tevékenységével; valamint, bemutatkozási és kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítson. Töretlen, sikeres működésünk alapja az, hogy tagjaink akarják, fontosnak tartják egy ilyen társaság működését - mondta el Schéffer Anna, az OKIT elnöke, keramikusművész a kiállítás kapcsán.
Az Országos Képző- és Iparművészeti Társaság a Jókai Mór Városi Könyvárban mutatta be az Arany képek című kiállítását. A tárlat az elmúlt év kiemelt témájához, Arany Jánoshoz, illetve munkásságához kapcsolódott. A témára való hangolódás az elmúlt év őszén egy előadással kezdődött, a tagok ekkor átfogó képet kaptak mind Arany János életéről, életművéről, mind műveinek neves alkotók által készített illusztrációiról, valamint magáról az illusztrációról, mint műfajról is.
Schéffer Anna köszönetét fejezte ki Molnár Lajos grafikus művésznek, s dr. Hermann István könyvtárigazgatónak, hogy lehetővé tette a kiállítást, azt hogy Pápán is bemutatkozhassanak a lelkes alkotók.
Molnár Lajos grafikusművész a kiállítás-megnyitó kapcsán elmondta, ő 2001-es nyugdíjba vonulása óta tagja az OKIT-nak, ahol nagyon szeret alkotni, mivel baráti közösségben lehet, hasonló gondolkodású, összetartó emberek társaságában tevékenykedhet. Molnár Lajos Pápáról az egyetlen tagja a csoportnak.
-A téma adott volt, Arany János valamelyik művét kellett feldolgozni. Voltak előadások erről, ami nagyban segített minket az alkotásban, az illusztrálásban. Én a Híd-avatást és a Mátyás anyja című illusztrációmat hoztam el a közönségnek, mivel ezek a kedvenceim. Nagyon szerettem már kiskoromban a Mátyás anyja című versét, mert édesanyám esti meseként gyakran olvasta nekem, tetszett, amikor a jött a fekete holló - mesélte Molnár Lajos.
A kiállítás megnyitón Molnár Lajos unokái, Fórizs Emma és Fórizs Viola működtek közre.
A tárlat augusztus 24-ig látogatható.

Képek:


Címkék: kiállítás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!