Olasz dallamok a Fő téren


2018-07-20 00:58:06  | cikk: ha  | fotó: Babos Petra  | 


Olasz dallamok a Fő téren főképe

A Csináljuk a fesztivált! második napján még többen voltak kíváncsi a zenekarokra. Ezúttal Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar kezdte a programot. A banda 27 évvel ezelőtt szerveződött újjá, Bagoly László karnagy vezetésével. Tagjai az Alapfokú Művészeti Iskola jelenlegi és volt növendékei és tanárai. Rendszeres fellépői városuk és a megye kulturális programjainak.  Az évek alatt számos fúvószenekari fesztiválon és versenyen vettek részt határainkon innen és túl, melyeken szép eredményeket értek el, de legbüszkébbek mégis arra, hogy 2012-ben városuk Békés: „Civilek a városért” díjban részesítette őket. Repertoárjukon indulók, polkák, komoly és könnyűzenei feldolgozások, filmzenék és más népszerű dallamok szerepelnek. A karnagy elmondta, hogy most először járnak Pápán, de nagyon szép a város, s nagy szeretettel fogadták őket vendéglátóik. A szombati közös koncertet is nagyon várják, hisz a az együttmuzsikálás mindig öröm.


Két éve is voltak olasz vendégek, akkor satffolói fúvósok vettek részt a fesztiválon, ezúttal pedig Tricesimoból, egy Udinéhez közeli kisvárosból érkeztek zenészek. A Banda Cittadina Tricesimo bizonyítható létezése 1833-ra tehető, amikor is egy ausztriai őrmester egy katonazenekart hozott létre a városban. Vidékük idősei szerint így ez a zenekar megalapításának időpontja. A közel 40 tagú zenekart a fiatal Nicola Zampis karnagy vezeti. A muzsikusok többségében fiatalok, akiknek a teljesítményéhez hozzáadódik a korosztályuk élénksége és kultúrájuknak stílusa. Tricesimo Város Fúvószenekara főként Tricesimo megye és tartomány területén végzi tevékenységét, civil és egyházi rendezvényeken, ünnepségeken, koncerteken, fúvóstalálkozókon. Számos alkalommal volt lehetőségük más megyékben és külföldön is fellépni, köszönhetően sokoldalúságuknak, hiszen a könnyű zenétől a swingen keresztül, időnként jazz és rock zenét is játszanak. A karnagy elmondta, hogy nagy örömmel érkeztek Pápára, s szeretnék megmutatni a közönségnek az olasz könnyűzene fúvós feldolgozásait is, például Battisti dalait.


Pénteken a téti fúvósok és a házigazdák lépnek színpadra. Pápa Város Fúvószenekara a Grease-műsorral örvendezteti meg a rajongókat, szombaton pedig több mint 200 zenész fújja majd az ABBA-slágereket. A szombati nagy koncertet a hét folyamán közös munka előzi meg, a zenekarok és kórusok szerdától péntekig együtt dolgoznak, próbálnak. Így válik ez a fesztivál egy szakmai fejlődéssel egybekötött négy napos ünneppé. Kihívás ez a zenekaroknak, akik minden művet más karnagy vezényletével adnak elő, és tanulás ez a karnagyoknak, hiszen egymás technikáit leshetik el, hasznos eszmecsere és tapasztalat lehet ez mindenkinek - hangzott el a rendezvényen.

Képek:


Címkék: fúvós
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!