Megérkezett a MIG-21-es


2018-07-19 15:31:53  | cikk: HuHa  | 


Megérkezett a MIG-21-es főképe
Nem sokkal ezelőtt több szerelvényből álló konvojban megérkezett az MH Pápa Bázisrepülőtérre az a MIG-21-es gép, mellyel a város és a bázisreptér kíván emléket állítani a katonai repülés pápai hagyományainak. A MIG-21-es emlékmű a Celli úti körforgalomban kap majd helyet.

A kecskeméti MH Légijármű Javítóüzemben felújított repülő azokat a színeket és hadijeleket viseli, amelyekkel ezek a típusú gépek utoljára földet értek. A kiállítandó 4605-ös oldalszámú MiG-21 MF 1971-től 1977-ig repült Pápán, majd 1990-ig Kecskeméten. Utolsó repülését 1990. április 4-én teljesítette szolnoki leszállással, ezután Szolnokon, a Repülő Műszaki Főiskolán oktatási segédeszközként szolgálta a hallgatók képzését. Évtizedeken átívelő szolgálata alatt összesen 1764 órát és 51 percet repült, 2999 leszállással.
A repülőgép Pápára szállítását nagy érdeklődés övezte, már az autópályán is fotózták a közlekedők, a Külső-Győri út felől a városba hajtó konvojt pedig sok pápai tekintet követte városi útján.

-Nem kell érzékenyíteni a pápaiakat egy ilyen emlékmű iránt, ez az életünknek a része. Örülünk, hogy hazajött! - fogalmazott a reptér teherkapujában Áldozó Tamás.
A polgármester felidézte az emlékmű létesítésének több előfeltétele volt: a terület megszerzése, a tervek elkészítése, a fedezet biztosítása a munkához, és az, hogy a Magyar Légierő biztosítsa a gépet.

-Mostanra minden feltétel összeáll, a gép már Pápán van, az emlékmű elkészítésének kivitelezőjét kiválasztottuk, 28 millió forintot biztosított a város a projekthez, az építési naplót megnyitottuk, így ha minden gond nélkül lehet dolgozni, október közepére elkészül az emlékmű.

Áldozó Tamás a gép megérkezése kapcsán azt is hangsúlyozta, a város katonai hagyományainak nagy része a repülőtérhez kötődik. A Magyar Légierő jelentős időszakon keresztül vadászgépeket üzemeltetett Pápán, a vadászezred megszűnését követően megfogalmazódott az ötlet, hogy ennek az időszaknak méltó emléket állítsanak, ebben pedig nagyon jó partnerre talált a város a Magyar Honvédségben.

Képek:


Címkék: mig21
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!