Íjászat – Remek pápai szereplés az Európa-bajnokságon


2009-09-10 14:19:27  | cikk:  | 


Íjászat – Remek pápai szereplés az Európa-bajnokságon főképe
Augusztus 18-a és 23-a között rendezték az ausztriai Vorau-ban az úgynevezett háromdimenziós Európa-bajnokságot. A Magyar Íjász Szövetség elsősorban első osztályú versenyzőket delegált a kontinensviadalra. 12 nemzet 260 íjásza vett részt a versenyen, Magyarországról 43-an utaztak el a sógorokhoz. Városunkat három sportoló, Gyenge Zsófia, Schäffer Ákos és a Delta Íjász Egyesület vezetője, Süle István képviselte. Az egyesület elnöke elégedett lehet, hisz’ a négy egyéni magyar aranyból egy Pápára került.

- A háromdimenziós vadászíjász verseny lényege, hogy kemény habszivacsból készült életnagyságú állatalakokra kell a lövéseket leadni. Az állat alakú céltáblákon különböző célzónák vannak, amiket már pár méteres távolságból is csak távcsővel lehet látni. A legkisebb állatalakokon, mint a mormota, róka vagy a borz, a tíz pontot érő ún. halálos zóna mindössze 3,5 cm nagyságú.

A verseny háromnapos rangsorolóval indult, itt minden nap 28 célra kellett lőni, ezek alapján alakult ki a hatfős döntő mezőnye, melyre mindenki hozta magával a korábban megszerzett pontjait. A részvevők közül kiemelkedett a mindössze 14 éves Schäffer Ákos, aki gyerekkorúként az ifjúságiak mezőnyében indult volna, de létszámhiány miatt egy szempillantás alatt a felnőttek mezőnyében találta magát. Süle István a legjobb 6-ba várta tanítványát.

- Az első napot a hetedik helyen fejezte be, másnap pedig remek teljesítményének köszönhetően holtversenyben az élen zárt. A harmadik napi második helye összetettben is az ezüstérmet jelentette, ezután következett a hatos döntő, melyen Ákos 1 pont hátránnyal indult. Ezt már az első célnál le is dolgozta, sőt előnyre is szert tett, amit sikerült is az Európa-bajnokság végéig megtartania, így aranyérem került a nyakába, ami óriási eredmény ilyen fiatalon.

Gyenge Zsófiának sajnos nem sikerült a döntőbe kvalifikálnia magát, hetedik helyen zárt. Süle István sokáig az aranyéremért harcolt, ám öt pontos előnye a finálé végére elolvadt és szétlövés után az igen értékes ezüstéremmel kellett megelégednie. Fontos még megemlíteni, hogy csapatban mindkét döntőben, rövid és hosszú távon is nyertek a magyar csapatok, így összességében hat arany-, két ezüst- és három bronzérem volt a termésünk.

Folytatás október 10-én Döbröntén, ahol első ízben rendez egy felkészülési versenyt az egyesület.

Haraszti Gábor


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!