Csinálják a fesztivált


2018-07-19 00:01:22  | cikk: ha  | fotó: Babos Petra  | 


Csinálják a fesztivált főképe

Két éve csinálta először a fesztivált Pápa Város Fúvószenekara a Fő téren. Nem várt, hatalmas siker volt a program, így aztán a lelkes fúvós csapat vállalta, hogy kétévente megszervezi a koncertsorozatot. Eltelt a két esztendő, s most ismét fúvós zenétől hangos a tér. Szerda este útjára indult a négy napos fesztivál, mellyel Pápa Város Fúvószenekara alapításának 100. évfordulóját ünnepli. És mivel egy ilyen eseményt nem jó egyedül ünnepelni, ezért társakat is hívtak: Kiskőrös Város Fúvószenekarát, a székelykeresztúri Polgári Fúvószenekar 1895-öt, Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekarát, az olasz Banda Cittadina Tricesimot és a Téti Ifjúsági Fúvószenekart. Így a házigazdákkal együtt hat zenekar szórakoztatja a közönséget. Estéről estére két-két banda muzsikál, aztán szombaton közös koncertet adnak, az ABBA számok legjavát.

A kiskőrösi banda nyitotta a fesztivált

A fesztivál első fellépője Kiskőrös Város Fúvószenekara volt, mely 1982-ben alakult az akkori zeneiskolában fúvós hangszereken tanuló növendékekből. Elindítója Boldoczki Sándor rézfúvós tanár volt, aki több mint 20 évig irányította és szervezte az együttes munkáját. A zenekar jelenleg a „SZÓ-LA-M” Alapfokú Művészeti Iskola keretei között működik. Vezetője Gmoser István trombitatanár. A zenekari tagság alapját ma is a művészeti iskola tanulói adják, de az egykori zenekari tagok - már felnőttként -, máig szívesen csatlakoznak a zenekarhoz. Az iskola fúvós tanárai szintén rendszeres közreműködői a zenekari fellépéseknek. Gazdag repertoárjuk felöleli a klasszikus fúvószenekari indulókat, valamint a fúvószenekarra írt vagy átdolgozott komolyzenei és szórakoztató zenei műveket egyaránt, mondta Gmoser István karnagy. A pápai koncerten többek közt Farkas Ferenc Üveges táncát, Sosztakovics-keringőt, Brahms Magyar táncok című művét is eljátszották.

Az első fesztivál is fantasztikus volt, ez a második pedig még jobb lesz - mondta az erdélyi zenekar karnagya

A székelykeresztúri Polgári Fúvószenekar 1895, ahogy a nevében is szerepel, 1895-ben alakult Lapina Antal és Nagy Ferenc együttműködésével. Az állandóan változó létszámú zenekar kezdetben magánházaknál tartotta próbáit. Az önművelődést, a lélek nemesítését kezdetektől elsődleges céljaik között tartják számon a fúvósok, melyhez Székelykeresztúr közéletének, ünnep és mindennapjainak színesítése is társul. Az évtizedek során többször fiatalították a csapatot, számos alkalommal vettek részt járási és megyei hangversenyeken, tartományi versenyeken. 1981-ben gyermekzenekarral bővült a zenészek száma.

A Fő tér négy estén át remek koncertek helyszíne lesz - aki teheti, ne hagyja ki

1990-től szerepléseik köre megnőtt. Kapcsolatokat alakíthattak ki új hazai és külföldi zenekarokkal.
1983 szeptemberétől Borbély Csaba karnagy három évtizeden át állt a zenekar élén. 2013 novemberétől Nagy Levente követte őt a dobogón másodkarnagyként, majd Borbély Csaba halála után első emberként a zenekar élén. A vendégzenekarok közül az erdélyiek az egyetlenek, akik már az első fesztiválon is itt voltak, hisz nagyon jó kapcsolatot ápolnak a pápaiakkal. Indulók, könnyedebb dallamok is szerepeltek a repertoárban, a koncert végén a Sofia című dalt vissza is tapsolta a közönség.

A fesztivál csütörtök este 20 órakor Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekarának műsorával, 21 órakor pedig az olasz Banda Cittadina Tricesimo koncertjével folytatódik.

Képek:


Címkék: fúvós
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!