Bajvívó magyarok a Hagyományok Hegyén


2018-07-15 09:53:34  | cikk: ha  | 


Bajvívó magyarok a Hagyományok Hegyén főképe

A pápai hagyományőrzők minden évben megtartják A hegy napja elnevezésű programjukat, melyen bemutatják, hogyan éltek régen az őseink, miképpen kapcsolódtak a természethez, milyen tudásuk, értékeik voltak. A változatos rendezvényen megidézik a Kárpát-medencében élt népek szokásait, tradícióit, ruházatát, fegyverzetét, harci technikáját, a korabeli csatákat, továbbá a pásztorok és a lovaskultúra világát - meghívott vendégeik közreműködésével, mondta Tóth Kálmán a Hagyományok Hegye Egyesület elnöke.

Dr. Kovács Zoltán országgyűlés képviselő köszöntötte az érdeklődőket

A vendégeket, az érdeklődőket, a szervezőket az immár 11. alkalommal megszervezett programon dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötte a rendezvény megnyitóján. - Ma Magyarországon az egyik legfontosabb civil világ a hagyományőrzők világa. Munkájuknak köszönhetően egyre szélesebb körben, egyre kiteljesedettebben szólnak hozzánk a hagyományőrzők, ahhoz a közönséghez, mely nem csak a látványra kíváncsi, hanem a mögötte húzódó gondolatiságra is. Látványos formában ismertetik népünk történelmét, az avar kortól a középkoron át a huszárok vitézségét bizonyító csatákig - hiszen ez mind mi vagyunk, mi magyarok, itt a Kárpát-medencében - mondta dr. Kovács Zoltán, aki köszönetet mondott a hagyományőrzők áldozatos munkájáért.

A hagyományőrzésben is fontos az utánpótlás - a szári apródok bebizonyították ügyességüket

Tóth Tihamér, a Vértes Egyesület kapitánya nyitotta meg a rendezvényt, mint mondta, a Hagyományok Hegye egy különleges aurájú hely, ahol mindig jól érzik magukat, nemcsak bemutatót tartanak, de pihennek, s mindig jó találkozások emlékével térnek aztán haza. Az egyesület bemutatót is tartott. A szári csoport 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy megtanítsák a gyerkeknek a szablyavívás, az íjászat, a lovaglás fortélyait és megismertessék velük a magyar történelem dicső eseményeit. Apródjaik és lovagjaik bemutatója nagy tapsot kapott Pápán is.

Piroska Péter a Németh törzs egyik legeredményesebb tagja

A lovasok nemes versengésben mérhették össze tudásukat, egy látványos akadálypályán kellett íjjal lőniük, karddal bánniuk és ügyességi feladatok is várták őket. A versenyt Németh Attila vezette, aki a Kassai Lovasíjász Iskola Németh törzsének vezetője. A csoport a Hagyományok Hegyén tartja edzéseit és versenyeket, találkozókat is szervez. Piroska Péter Szombathelyről jár át Pápára, a középiskolás fiatalember a világranglista 10. helyén is állt már, de mint mondta, nem ez a fontos, hanem az érzés és a szabadság, amit a lovasíjászat ad számára. A versenypálya nem a lovasíjászok pályája volt, hanem változatos elemekből állították össze, de egy kis kihívás sosem árt, tette hozzá.

A török szultán háremének ékkövei hastáncos bemutatót tartottak

A hegy napján életre kelt a történelem, a látogatók ízelítőt kaptak a középkori magyarok mindennapjaiból, láthattak vitézi és lovasíjász bemutatót, középkori bajvívást, izgalmas csatajeleneteket, bepillantást nyerhettek a török íjászat és a hastánc világába, de megismerkedhettek a kor zenéivel is. A történelmi kavalkádot élőképek, kirakodóvásár, játékos foglalkozások, jurtakiállítás, a Természet Ösvénye és a Természet Háza, valamint a kilátó tette még gazdagabbá.

Hideg vassal - tüzes szívvel

A programot a Hagyományok Hegye Egyesület szervezte, de ott volt a rendezvényen a tatabányai Múltunk és Jövőnk Egyesület, a szári Vértes Egyesület, a pápai Zafír Tánccsoport, a székesfehérvári Magyar Királyi Kardforgatók Rendje, a Sub Rosa régizene együttes, a döbröntei Szarvaskör Egyesület - Himfy Bandérium, a Pápai Huszáregyesület, a pápai Delta Íjászegyesület, a Sindő Együttes, a Pápai Lovas Club, a Kassai Lovasíjász Iskola Németh törzse, a Hét Csillag Egyesület - s még nagyon sokan, akik segítettek abban, hogy a több mint ötszáz látogató jól érezze magát.

Képek:


Címkék: Hagyományok Hegye
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!