Eperfát avattak a Refiben


2018-07-11 21:35:32  | cikk: ha  | 


Eperfát avattak a Refiben  főképe

Az eperfa a Pápai Református Kollégium legfontosabb szimbóluma. A kollégiumnak 1752-ben el kellett hagynia Pápát és 1783-ig, a türelmi rendelet életbe lépéséig Adásztevelen működött. A hagyomány úgy tartja, hogy a sok diák kezdetben nem fért el a teveli iskola kis épületében, így a tanítás egy terebélyes eperfa alatt folyt. Ezt a jelképet gondolta újra Cserneczky Attila művésztanár, aki modernizálta a szimbólumot: az eperfa formát rétegelt lemezekből hozta létre. A törzs tömör, a lombkoronát viszont belülről is kivágta az alkotó, hogy a megvilágítás is jól érvényesülhessen. A fa elé egy pad is került, melynek kovácsoltvas vázát Csiszár Gyula kovácsmester készítette.

Csiszár Gyula és Cserneczky Attila is részt vett az ünnepségen

Mayerné Pátkai Tünde az avatóünnepségen szólt arról, hogy az eperfa ötlete akkor jött, amikor a felújítás után kollégáival sétáltak a folyosón és azon gondolkodtak, hogy mi kerüljön a bejárathoz, ami igazán a kollégiumról, a refis identitásról szól. Adódott az ősi szimbólum, melynek elkészítésére azért is kérték meg Cserneczky Attilát, mert ő már korábban is készített két faragott táblát, melyek ma is a Refi földszintjén láthatók, az egyiken a tízparancsolat, a másikon a hegyi beszéd olvasható. - Jó az eperfa alatt, az árnyékában megpihenni, jó alatta elmélkedni a múltról, értelmezni a jelent és tervezni a jövőt - mondta Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes, aki hozzátette, hogy ez a szimbólum kedvelt helye a diákoknak és a látogatóknak is.

Gránásiné Bácsi Tünde az elődök példáját hangsúlyozta beszédében

Az első emeletre vezető két lépcső fordulójában kapott helyet a híres növendékek és jeles tanáregyéniségek nevét őrző tábla. - Sokat gondolkodtam azon, hogy vajon mi az a szó, ami közös volt ezekeben az emberekben. Aztán arra jutottam, hogy ez a szó a hűség. Hisz ők hűségesek maradtak a családjukhoz, hűségesek maradtak az Úrhoz, saját vallásukhoz, hűségesek maradtak Pápai Református Kollégiumhoz, a iskolához, a diákokhoz és hűségesek maradtak nemzetünkhöz. A mi feladatunk, hogy az ő nyomdokaikban haladva mi is hűségesek maradjunk - mondta Gránásiné Bácsi Tünde igazgató.

Öregdiákok, tanárok is részt vettek az ünnepségen

A tanárok tábláján 46 név szerepel, országos jelentőségű személyek, egyikük-másikuk egyetemes kultúránk
előremozdítója is - mondta Adorján Zoltán, a humán munkaközösség vezetője beszédében. - Az iskola híres növendékeinek tábláján 53 név olvasható, a korábbi névsor kiegészült Faragó Péter fizikussal és Balázs György Széchenyi-díjas mérnökkel.

Az ünnepségen jelen volt dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is. A résztvevők az alkalmat közös énekkel zárták, Kálmán Attila egykori igazgató kedvenc népdalával: A csitári hegyek alatt ezúttal is szépen zengett a kollégium ősi falai közt.

Képek:


Címkék: református
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!