Nagyszabású katonai bemutató a Fő téren


2018-07-11 13:36:01  | cikk: HuHa  | 


Nagyszabású katonai bemutató a Fő téren főképe
Augusztus 11-én számos érdekességet és speciális eszközt, felszerelést mutat be az MH Pápa Bázisreptér a város főterén - jelentette be ma délelőtt Gangler László ezredes, a reptér parancsnoka a Városházán tartott sajtótájékoztatón. A nagyszabású rendezvény apropóját két évforduló adja: ebben az évben ünnepeljük a Magyar Honvédség százhetvenedik, és a Magyar Légierő századik évfordulóját. A jubileumoknak pápai vonatkozása is van, hiszen 80 éves pápai repülőtér, kicsit több mint 80 évvel ezelőtt kezdődött meg városunkban a katonai repülés. Az MH Pápa Bázisreptér a jeles évfordulók tiszteletére egy napra - 2018. augusztus 11-én - kitelepül a Fő térre, megmutatja eszközeit, bemutatja munkáját. A Fő téren várják mindazokat, akiket érdekel a Magyar Honvédség és Pápa Bázisrepülőtér, mindenkit, aki kíváncsi a magyar és azon belül a pápai katonák feladataira.

-Augusztus 11-én különböző társ katonai alakulatok bemutatókat tartanak, eszközöket vonultatunk fel és a különböző katonai szervezetek külön bemutatóhelyeken vonulnak fel.
A Magyar Honvédségben használatos hatástalanított fegyvereket, speciális tűzoltóautókat, katonai berendezéseket, járműveket, légvédelmi rakétát, indítóállványt, radart, tűzszerész eszközöket tekinthetnek meg az érdeklődők és különböző katonai felszereléseket -tűzszerész ruhát, vegyvédelmi ruhát - mutatunk be - sorolta az ezredes a látványosságokat. Hozzátette, a nagyméretű technikai eszközöket Plébániasoron tekinthetik meg a látogatók, a tér többi részén pedig sátrakban mutatják be a harctéri előretolt repülésirányítók, az ejtőernyősök, a légvédelmi rakétások és az MH Pápa Bázisrepülőtér katonáinak feladatait. Több repülőgép szimulátor is várja a vendégeket, de lesz hadihajós és tűzszerész kiállítóhely is. A programot katonai zenekari fellépések és díszelgő alegység bemutatók teszik még változatosabbá. A rendezvény idején a toborzóiroda munkatársai is kitelepülnek a főtérre, akik szívesen várják a katonai pálya iránt érdeklődőket.
-Lehetőséget kaptunk arra, hogy itt mutassuk be a Magyar Légierő 100 éves történetét bemutató kiadványt, a könyvbemutatót az Esterházy-kastélyban tartjuk 14 órakor.
Az önkormányzat és a Bázisreptér között nagyon jó az együttműködés - emelte ki Unger Tamás alpolgármester

Unger Tamás, Pápa város alpolgármestere a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a Bázisreptér parancsnokának, hogy Pápára is sikerült rendezvényt szervezni az évfordulók alkalmából és örömét fejezte ki, hogy ennek a nagyszabású programnak a város főtere adhat otthont. Emlékeztetett, Pápa nagy múltú katonaváros, melyre méltán büszke és melynek emlékeit méltón őrzi, ápolja településünk. Nagyon fontos a város számára, hogy újra élettel telt meg, működik a repülőtér, s hogy a magyar honvédség mellett egy nemzetközi katonai programnak is helyet ad.
-Az önkormányzat és az MH Pápa Bázisreptér között nagyszerű a kapcsolat, az együttműködés zavartalan, mind hivatalos szinten, mind személyesen. 2006-tól ez a kapcsolat még szorosabbá vált, amikor a SAC program a reptérre települt, hiszen ez a város számára is jelentett feladatokat. Az önkormányzat gazdasági- és településfejlesztési stratégiájának megvalósításában is számít a reptér kínálta lehetőségekre. Ennek a jó kapcsolatnak a része ez a jubileumi rendezvény is, melynek a város főtere adhat otthont.
Unger Tamás az augusztus 11-én tartandó főtéri programhoz kapcsolódva arról tájékoztatott, ezen a napon a Gróf út mentén található, bajvívó térnek ismert területen a Pápai Huszáregyesület a 1848-as múltidézést tart lovasokkal, gyalogos egységekkel, tüzérekkel, huszárparádéval. Ezzel még színesebbé válik a katonai hagyományoknak, a honvédségnek állított emlék.

Az MH Pápa bázisreptér programja része a Magyar Honvédség 170. évfordulója tiszteletére rendezett országos rendezvénysorozatnak, mely több mint hetven eseményt tartalmaz, ugyanakkor a Magyar Légierő 100 esztendejéről való megemlékezésnek ez a fő rendezvénye. Mint megtudtuk, a rendezvénnyel egyidőben a reptéren zártkörű, katonai program keretében emlékeznek meg a jeles jubileumokról, oda civil érdeklődők nem léphetnek be. A lakosság számára szervezett főtéri eseményre azonban kicsiket és nagyokat egyaránt várnak a szervezők.

Képek:

nincsenek képek


Címkék: honvédség
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!