Emlékezzünk! - Mártír istentisztelet a zsinagógában


2018-07-10 00:27:38  | cikk: ha  | 


Emlékezzünk! - Mártír istentisztelet a zsinagógában főképe

A holokauszt pápai áldozataira emlékeztek a zsinagógában. A Pápa és Környéke Zsidó Hagyományőrző Egyesület által szervezett megemlékezésen Totha Péter Joel főrabbi, a Győri Zsidó Hitközség rabbija és Dévényi Dávid kántor tartott mártír istentiszteletet. A rabbi pápai túlélők visszaemlékezéseiből olvasott fel részleteket. Az utolsó nap a pápai gettóban: 1944. július 3. Az utolsó nap, amikor a pápai zsidók már hiába kértek; aztán már nem is kértek, elfogadták a megváltoztathatatlant. "Aztán láttam mindazt, amit nem szabad látni: egy embernek ilyet soha nem volna szabad látnia, de én láttam. Láttam, ahogy futnak az emberek, láttam, ahogy futás közben megbotlott a rabbi, és láttam, ahogy elesett: sokáig feküdt ott, szinte ölelte a földet. Láttam, ahogy áthajtják a kisgyerekeket és az öregeket a rámpákon, láttam, hogyan rágták le az éhes emberek a kérget a fatörzsekről." Aztán még folytatódott a felsorolás, a kegyetlen és gyűlölet szította tettekről.

Totha Péter Joel főrabbi és Dévényi Dávid kántor

- Olvasom ezeket a szomorú és felkavaró sorokat, a túlélők visszaemlékezéseit, és a fejemben dörömböl az állandó kérdés: látta-e ezt Isten? S ha látta, mit gondolt róla? Aztán látom, hogy nem Ő az, aki meggyilkol embereket a vagonokban, meggyilkol embereket a vizesárkokban, vagy pusztít el milliókat a gázkamrákban. Nem Ő volt az, aki kitalálta és üzemeltette a haláltáborokat, nem Ő, hanem az ember - mondta Totha Péter Joel, aki emlékezésre hívta a közösséget.

Ezúttal is sokan részesei voltak a megemlékezésnek

- Kapossy Lucián 1905-ben írt Pápa város egyetemes leírása című művéből is tudjuk, hogy a zsidóság a XVII. századtól folyamatosan megtelepedve városunkban az 1870-es évekre a város lakosságának mintegy 24 %-át, tehát majdnem egy negyedét tette ki, ami ugyan a legmagasabb arány volt, ezután a város növekedésével párhuzamosan az arány csökkent, de így is a Dunántúl egyik legnagyobb zsidó közössége élt városunkban egészen a holokausztig - mondta Unger Tamás alpolgármester emlékező beszédében. - A város e színes, élénk, összetett szövete szakadt szét egy csapásra, egyik napról a másikra 1944. július elején - tette hozzá.

A város nevében Unger Tamás alpolgármester mondta el emlékező gondolatait

„... a holtak megtartása az emlékezetben az egyetlen igaz erény” - ez olvasható itt a Zsinagógában az egyik kőtáblába vésve, s erre utalva Unger Tamás is felhívta a figyelmet az emlékezés fontosságára, hogy ne következhessen be még egyszer a megélt borzalom. - Bárhogy is gondoljuk, egy dologban közös kell, hogy legyen a gondolkodásunk: abban a felelősségben, hogy újra és újra megidézzük a történteket, emléket, emlékjeleket állítunk az eseményeknek és nem hagyjuk, hogy a következtetések levonása nélkül ismételje meg magát a történelem. Pedig az utóbbi pár évben többször lehet az a benyomásunk, mintha Európa ismét elfelejtette volna, milyen az, ha csendes cinkosságban egy másokkal, más vallásokkal, más világnézettel szemben teljesen intoleráns eszmét ölel a keblére és hagy kibontakozni. Mintha újra elveszítette volna reális veszélyérzetét és saját veszte felé araszolna - hangsúlyozta.

Többek közt Pilinszky, József Attila és Kányádi Sándor versei kaptak helyet a műsorban

A megemlékezés záróakkordjaként Havas Judit előadóművész irodalmi műsorát láthatták a jelenlevők. Schmidt Orsolya, a Pápa és Környéke Zsidó Hagyományőrző Egyesület elnöke tájékoztatta az emlékező közösséget, hogy július 25-től útnak indítják a "Zsinagógai séták" című tematikus sorozatot, melyre szerdánként 17-19 óra között várják az érdeklődőket. Emellett szeptember közepén megszervezik az első Zsidó Kulturális Napot, hisz szeretnék, ha minél több örömteli találkozásnak adhatna otthont a zsinagóga.

Képek:


Címkék: zsinagóga
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!