55 millió közösségfejlesztésre


2018-07-09 17:41:02  | cikk: HuHa  | 


55 millió közösségfejlesztésre főképe
A helyi identitás és kohézió erősítése című TOP-os pályázati kiírásra nyújtott be pályázatot és nyert el 55 millió forint támogatást a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ közösségépítési tevékenységekre, közösségfejlesztésre - jelentette be Szabadkai Verita, a JMSZK igazgatója. A sajtótájékoztatón elhangzott a ...mint vízbe dobott kavics... című projektet Pápa Város Önkormányzatával, mint konzorciumi partnerrel és további 13 együttműködő partnerrel tervezik megvalósítani. A projekt két célterületet érint: a volt Kilián lakótelepet és a Vajda Péter lakótelepet.
-A projekt célja, rendszeres és módszeres közösségi mozgások generálásával egyre több ember megszólítása, bevonása a közösségi aktivitásba - ismertette. A projekt keretében feltérképezik a helyi társadalmi szükségleteket, feltárják a lakóközösségi problémákat, majd ezekre építve cselekvési tervet dolgoznak ki. Fontosnak tartják, hogy olyan aktivitásokat generáljanak, melyek a lakóközösség tagjaiban fogalmazódnak meg, az ő igényeiket szolgálják. A projekt keretében tervezik a lakótelepek közösségi életének történeti kutatását, a helyi értékek gyűjtését, láthatóvá tételét, információs pontok, közösséggaléria kialakítását és tudástár összeállítását.
-A projekt célközönségét a szépkorúak és a felnőtt lakosság mellett a középiskolás korosztály adja. A megvalósítás időtartama 54 hónap, ebből az első 8 hónapban elkészül a közösségi felmérés és a cselekvési terv, a további időben pedig a programok, események lebonyolítása zajlik - ismertette az igazgató, hozzátéve, a projektben kulturális közösségfejlesztő mentorok közreműködnek, ők segítik a projektek zökkenőmentes előrehaladását.
Unger Tamás alpolgármester a fenntarthatóság jelentőségét emelte ki

Unger Tamás a sajtótájékoztatón kiemelte, városunkban már most is komoly közösségi és közművelődési élet folyik, ennek a központja a JMSZK, és ezen a központon keresztül a bejegyzett egyesületek, alapítványok és klubok egyaránt segítséget kapnak. Ezek a közösségek egyre jobban bekapcsolódnak a város vérkeringésébe, a rendezvényekbe, sikeres programokat valósítanak meg. Megemlítette, a városnak már van egy olyan TOP-os pályázata, mely a közösségek építésével foglalkozik (Közösségvezérelt helyi fejlesztések projektje), erre 400 millió forintot nyert el a város. Unger Tamás hangsúlyozta azt is, fontos, hogy fenntartható legyen ez közösségi tevékenység.
-Ha kialakul egy olyan közösségfejlesztési rendszer, ami fenntartható, tehát a közösségek pályázatok és egyéb támogatások bevonzásával önállóan tudnak működni, akkor a város más területein is teret nyerhet ez a közösségfejlesztés, de a fenntarthatóság olyan értelemben is fontos, hogy a közösségek képesek legyenek tagokat toborozni, megújulni, újabb és újabb ötletekkel, programokkal tevékenyen működni. Számítunk arra, hogy ezek a közösségek a város életében még aktívabban részt fognak venni.
Az alpolgármester elismerte a közösségi élet feltétele, hogy megfelelő közösségi terek álljanak rendelkezésre, céljuk, hogy megtalálják ezeket a helyeket.
Szabadkai Verita megerősítette Unger Tamás szavait, miszerint, amennyiben sikerül a projektet modellértékűvé tenni, a jövőben ezt a tevékenységet szeretnék a város más pontjaira is kiterjeszteni.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!