Új híd és Kmety-emléktábla


2018-07-08 13:36:35  | cikk: ha  | 


Új híd és Kmety-emléktábla főképe
A Tapolcafői Forrás Tanösvényt 2011. március 22-én, a víz világnapján adták át. A Kertbarát Kör azóta is gondozza és fejleszti ezt a természeti kincset, hiszen ivókutat, több garnitúra asztalt és padot, valamint szalonnasütőt is birtokba vehettek már itt a kirándulók. A támogatóknak köszönhetően egy malomkerék is került a forrásokhoz, s van egy csónak az Örvény-tónál. Most két újabb látványosággal gazdagodott a kirándulóhely: készült egy fahíd és emléket állítottak Kmety György honvédtábornoknak.

Somogyi Zoltán, a kör elnöke köszöntötte a vendégeket

- A tanösvény igazi paradicsom a természetkedvelők számára, hisz a víz csobogása és a tiszta levegőn csicsergő madarak megnyugvást, felüdülést kínálnak az erre járóknak - mondta köszöntőjében Somogyi Zoltán, a Tapolcafői Kertbarát Kör elnöke. - A sétány egyik szép pontja az Örvény-tó, melyhez egy legenda is kapcsolódik: a Hadtörténelmi Levéltárban megtalálható az irat, mely szerint 1849. június 28-án Kmety György honvédtábornok dandárjával megpihent Tapolcafőn, a forrás körüli részen. Itt írta jelentését Pöltenberg Ernő tábornoknak. A legenda szerint az egyik huszár be akarta bizonyítani bátorságát társainak, ezért át akarta ugratni az Örvény-tavat. Sajnos a bravúrosnak szánt vállakozás tragédiába torkollott, a ló patája megcsúszott, s mindketten a tóban lelték halálukat. Azóta a forrás légbuborékairól azt tartják, hogy "hortyog a vén huszár" - mesélte el a legendát az elnök.

Unger Tamás alpolgármester és Kiss Ernő leplezte le az emlékművet

A Tapolcafői Kertbarát Kör a 205 évvel ezelőtt született Kmety György előtt tisztelegve egy emlékhelyet alakított ki, az emléktábla előtt egy időkapszulát is elhelyezett, benne többek közt ott van a kör falinaptára, a tagok névsora, cikkek a tanösvényről. Az emlékhely kialakításást, az emléktábla elkészítését Kiss Ernő, Megyeri László, Zsegraics Gyula is támogatta. Az emléktáblát Unger Tamás alpolgármester és Kiss Ernő lepezte le, az időkapszulát Somogyi Zoltán és Megyeri Zoltán helyezték el. Az időkapszulát Banai Gyula kőműves mester zárta le.

Somogyi Zoltán és Megyeri Zoltán helyezte el az időkapszulát

- Egy olyan látványosságról van szó, melyre sokan kíváncsiak, nem csupán Pápáról és környékről, de távolabbról is érkeznek látogatók a Forrás Tanösvényre - hangsúlyozta Unger Tamás alpolgármester beszédében, majd hozzátette: - A Kertbarát Kör volt a kezdeményezője annak, hogy ez a turisztikai látványsétány létrejöjjön, de Pápa Város Önkormányzata, ezen belül Tapolcafői Városrész Önkormányzata mindig támogatta tevékenységüket. Az együttműködésnek köszönhető, hogy ma ismét közösen ünnepelhetünk. Az emlékhely mellett egy új híd is fogadja itt a látogatókat, melyen átsétálva immár közelebbről is megcsodálható a malomkerék. A Pápai Vízmű Zrt. is támogatta ezt a projektet azzal, hogy a település rendelkezésére bocsátott mintegy 50 négyzetméternyi területet, ezzel is gyarapodott a tanösvény. A jövőbeli terveink között szerepel, hogy egyeztetve a Vízmű Zrt.-vel, egy gyalogutat nyitnánk a másik irányból a tanösvényre, hogy még könnyebben megközelíthessék a vendégek a Forrás Tanösvényt - ígérte Unger Tamás.

Unger Tamás alpolgármester és Zsegraics Gyula önkormányzati képviselő vágta át a szalagot az új fahídnál

A fából készült hidat Unger Tamás alpolgármester és Zsegraics Gyula, a Tapolcafői Városrész Önkormányzatának elnöke avatta fel. - A híd elkészítését a részönkormányzat támogatta, 350 ezer forintot szavaztunk meg erre. Ez az anyagköltséget fedezte, s egy helyi asztalosmester, Tima Gyula készítette el a szép fahidat, aki munkáját felajánlotta a közösség javára. Örülünk, hogy a tanösvény területe nőtt, a híddal tágasabbnak tűnik a tér és az árnyas hely kiváló helyszíne lehet piknikeknek, baráti találkozóknak is - mondta Zsegraics Gyula önkormányzati képviselő.

Az alkalmon közreműködött a Tapolcafői Forrás Népdalkör. Az avatóünnepség után finom pogácsákkal, jóféle borokkal, s természetesen tapolcafői forrásvízzel kínálták a vendégeket. Az ünnep emlékére a Kertbarát Kör emlékbélyegzéssel, levélzáró bélyeggel ellátott képeslapot jelentetett meg.

Képek:


Címkék: tapolcafő | tanösvény
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!