Múzeumi Világnap a 100 éve elhunyt Mikszáth Kálmán tiszteletére


2010-05-17 19:38:47  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Múzeumi Világnap a 100 éve elhunyt Mikszáth Kálmán tiszteletére főképe
Pápa Város Önkormányzata, valamint a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság a Múzeumi Világnap alkalmából a 100 éve elhunyt Mikszáth Kálmánra emlékezett. Ez alkalomból egy emléktáblát állítottak az Arany Griff szálló bejárati falán, melyet ma délután lepleztek le. Az alkalomhoz ünnepi emlékülés kapcsolódott a Griff szálló előterében.
A szállóban az iparos bálon vett részt Mikszáth Kálmán A Noszty fiú esete Tóth Marival című regényének főhőse egy somlói szüret után. 1890 nyarán járt Mikszáth Pápán és a Somlón.
Az emlékülésen az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola 6. z osztályos tanulói Haydn: Egykedvűség, W. A. Mozart: Jöjj, drága május és Haydn: Falusi jókedv című darabját adták elő. Dr. Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója köszöntötte a megjelenteket.
- Pápa egy irodalmi hagyományokkal rendelkező kisváros. Vannak helyi kötődésű és a városban járt íróktól, költőktől ránk maradt emlékek. A középkorból nem maradt ránk semmi, az első írás, ami pápai történetet ír le, az Martonfalvy Imrétől származik. Ez egy nagyon fontos és jelentős írás, mivel Pápa történetét, utcáit mutatja be- mondta el az igazgató. Kiemelte még a református prédikátorokat, akik a polgári és katonaváros Pápáról írtak.
Huszár János helytörténész Mikszáth Kálmán látogatása Pápán és Somlón címmel tartott előadást a hallgatóknak.
- Mikszáth Kálmán egy 11 tagú csoporttal jött Pápára 1890-ben. Egy beszámolót tartott itt, majd másnap egész napos kirándulást tettek a Somlóra. 15 év múlva írta meg a „A Noszty fiú estet Tóth Marival” című művét, melyben mindent,  amit itt tapasztalt, felhasznált. A regény a dzsentrik éles kritikája, Mikszáth azonban nem tud realista társadalmi erőt állítani vele szemben, ezért választja hőséül Tóth Mihályt, a plebejus demokratát, aki nézeteit közéleti-politikai téren meg sem kísérli érvényesíteni - mesélte el Huszár János.
A délután folyamán részletet olvastak fel a regényből, majd további előadásokat hallhattak a résztvevők Mikszáth Kálmán Jókai Mórról címmel és Fenyvessy Feriről, Mikszáth pápai barátjáról Praznovszky Mihály irodalomtörténész előadásában.
Végül dr. Limbacher Gábor Veszprém megyei múzeumigazgató elmondta, hogy nagyon fontosnak tartotta, hogy Mikszáth halálának évfordulóját Pápán rendezzék meg, mivel minden évben tartanak múzeumi világnapot.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!