Semmelweis-napi köszöntő a kórházban


2018-07-04 21:44:58  | cikk: HuHa  | 


Semmelweis-napi köszöntő a kórházban főképe
Semmelweis nap alkalmából hívták ünnepi köszöntőre ma délután a kórház dolgozóit, valamint az alap- és fogorvosi ellátás, a védőnői szolgálat, a gyógyszertárak, a mentőszolgálat, a szociális szféra és a Várkertfürdő Gyógyászati központjának munkatársait a Gróf Esterházy Kórházba, hogy köszönetet mondjanak munkájukért. Az ünnepség elején dr. Kásler Miklós, emberi erőforrások minisztere üdvözletét olvasták fel, melyben a miniszter köszönetet mondott a magyar egészségügy napja alkalmából mindazoknak, akik az emberi élet mentését választották hivatásuknak és kiemelte, hogy céljuk továbbra is az egészségügyben dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülése.
Munkahelyi vezetők, a térség országgyűlési képviselje és a város alpolgármestere mondott köszönetet az egészségügyben dolgozóknak 

Az ünnepelteket dr. Vörös Ibolya, a kórház főigazgatója köszöntötte, emlékeztetve arra, hogy az egészségügyi kormányzat az idei évet Semmelweis évnek nyilvánította, a tudós magyar orvos születésének 200. évfordulója tiszteletére. Ennek kapcsán megjegyezte, Semmelweis Ignáccal az a kór végzett, ami ellen harcolt, s tán nem véletlen, hogy épp mostanra készült el a kórházi fertőzések megelőzését szolgáló cselekvési terv, melyben minden kórház feladatot kapott.
-Azt a feladatot kaptuk meg, melyet a legnagyobb és legismertebb magyar orvos szeretett volna elérni. Uniós pályázati források felhasználásával sokat tehetünk a betegbiztonságért, s az intézmény területén általánosan elérhetővé válik a kézfertőtlenítés lehetősége mindenki számára. Ezzel nagy lépést tehetünk előre a kórházi fertőzések megelőzése érdekében.
A főigazgató asszony a kórház elmúlt években megvalósított fejlesztéseire is emlékeztetett. Hangsúlyozta, az elmúlt években a pápai kórház csaknem teljes egészében megújult, az Európai Uniós támogatások 3,6 milliárd forintot tettek ki. Kiemelte, a dolgozók munkakörülményei is jelentősen javultak.
-Mindig fontosnak tartottuk dolgozóink megbecsülését. Örülök, hogy az elmúlt években az egészségügyi dolgozók bére átlagban 30 százalékkal emelkedett. Tettünk azért, hogy munkakörülményeik javuljanak, tudásuk is gyarapodjon.
Küldetésünk van - hangsúlyozta dr. Vörös Ibolya főigazgató

Dr. Vörös Ibolya úgy fogalmazott, Semmelweis Ignác üzenete az, hogy az egészségügyben dolgozóknak küldetésük van: a beteg ember gyógyítása, s egy komplex gondolkodásmód, szemlélet kialakítása, mely túlmutat a napi gondoskodáson.
-Magában hordozza a fejlődés, a továbblépés lehetőségét, valamint annak a belső képletes kényszernek a kialakulását, mely a gyógyításban megszerzett tudásunk továbbadását jelenti. Legyen ez az ápolói, az orvosi gyógyító munka, a szociális ellátás, a gondozás vagy éppen a gyógyszerellátás terén. Ez a nagy feladatunk. A mai napon szeretném megköszönni mindenkinek, hogy a nehéz időkben is kitartottak és végezték áldozatos munkájukat.

A köszönet hangján szólt Unger Tamás alpolgármester is a jelenlévőkhöz. Megemlítette, az idei esztendő nemcsak Semmelweis Ignác emlékév, hiszen Pápa városának életében is van néhány egészségügyhöz kapcsolódó jubileum: éppen 250 éve készült el az Gróf Esterházy Kórház épülete és 25 éves fennállását ünnepli idén az Egészségügyi Alapellátási Intézet. Beszédében kiemelte, bár a város már nem fenntartója a kórháznak, ma is magáénak érzi és segíti azt, így volt ez a kórház új szárnyának építésekor is, melyet 150 millió forinttal támogatott az önkormányzat. Megemlítette az orvosi rendelők felújítását is, igazolva, a városvezetés számára a pápaiak egészsége nagyon fontos.
-Az egészségügyi ellátás feltételeinek biztosítása mellett a legfontosabbak az egészségügyben dolgozók, önök, akik nélkül ez a rendszer nem működne.
Unger Tamás úgy fogalmazott, az önkormányzat számára nagyon fontos a pápaiak egészsége

Unger Tamás szólt az ágazat munkaerő-hiányával kapcsolatos nehézségekről, és úgy fogalmazott, a felelősség közös, az önkormányzat is tesz azért, hogy az egészségügyi szakembereket, orvosokat a városban tartsa.
-Ünnepnap a mai, s minden pápai nevében köszönetet mondok önöknek munkájukért, a nehéz helyzetek megoldásáért, türelmükért és kitartásukért - zárta szavait.

A rendezvényen dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is köszöntötte az egészségügyben dolgozókat, köszönetet mondva munkájukért és családjuk támogatásáért. Mint mondta, Semmelweis Ignác a mi számunkra olyan fontos és kiemelkedő személyiség, mint más nemzetek számára Louis Pasteur, Alexander Fleming, Marie Curie vagy Wilhelm Conrad Röntgen. Beszédében arról szólt, a kormány a 2016-2019 közötti időre ütemezett béremelést irányzott elő a szakdolgozók számára és sikerült e téren előbbre lépni a korábbi évekhez képest. Mint mondta, az elmúlt időszakban 500 milliárd forintot fordított a kormány egészségügyi fejlesztésekre, 2010-hez képest pedig 647 milliárd forinttal jut több a 2019-es költségvetésben az egészségügyre. A képviselő a kisebb fejlesztésekről is szólt, így a közelmúltban beszerzett altatógépekről és az új lélegeztető gépekről is, melyek beszerzését ő is nagyon támogatta.
Az egészségügyi kormányzat törekvéseiről is szól dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő

Az egészségügyi dolgozóknak a kórház részéről Eck Ferenc gazdasági igazgató is köszönetet mondott, szavaival a dolgozók kitartását, felelősségtudatát, tudását és elkötelezettségét méltatta, majd jókívánságait fogalmazta meg munkatársai további tevékenységéhez.
Harminc egészségügyben dolgozó vehetett át elismerést

Az ünnepi alkalom lehetőséget teremtett elismerések átadására, a helyi egészségügyi szektorban dolgozók közül a kiemelkedő munkát végző kollégákat jutalmazta a kórház főigazgatója, Szalainé Tihanyi Andrea, az Egyesített Szociális Intézmény igazgatója és Nagy Zsolt, a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. vezérigazgatója; összesen 30 fő vehetett át elismerést munkahelyi vezetőjétől, dr. Lutz Andrea anaesthesiológus és intenzív terápiás szakorvos pedig főorvosi kinevezést kapott. A pápai ünnepségen is köszöntötték dr. Farkas Kálmán főorvost, aki a hétfői országos ünnepségen miniszteri elismerést, Pro Sanitate díjat vehetett át. Az ünnepség végén a járás orvosai, egészségügyi dolgozói nevében dr. Dancs Ferenc háziorvos szavalattal köszöntötte pápai kollégáit, Eck Balázs pedig zenés műsorral kedveskedett az ünnepelteknek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!