Még szorosabb kapcsolat Pápa és Kovászna között


2018-07-02 22:53:52  | cikk: HuHa  | 


Még szorosabb kapcsolat Pápa és Kovászna között főképe
-Szeretnénk, ha még több kapcsolat alakulna ki a két város polgárai között, akár úgy, hogy az azonos hivatáshoz tartozók találkoznak, akár személyes szimpátia alapján - mondta Áldozó Tamás polgármester a hétvégét városunkban töltő ötvenfős kovásznai delegáció látogatásáról. Kiemelte, arra kérték Gyerő József kovásznai polgármestert, hogy csapatát úgy állítsa össze, hogy abban románok is legyenek - hiszen a település lakossága kétharmad-egyharmad arányban magyar és román -, és a pápai városvezető arra is nagy gondot fordított, hogy a vendégeket fogadó pápaiak között legyenek olyanok, akik beszélnek románul.
A köztisztviselői nap kötetlen, vidám programján ismerkedtek a vendégek pápai házigazdáikkal

Pápa és Kovászna kapcsolata több mint két évtizedre nyúlik vissza, 1993-ban Veszprém Megyei Közgyűlés és az erdélyi Kovászna megye kötött testvérmegyei szerződést, akkor kérték a megye településeit arra, hogy Kovászna megyei településekkel vegyék fel a kapcsolatot. Így Veszprém az erdélyi megyeszékhellyel, Sepsiszentgyörggyel, Tapolca Zabolával, Pápakovácsi Vargyassal, Zirc Baróttal, Pápa pedig Kovásznával kezdte meg a kapcsolatépítést - idézte fel a múltat Áldozó Tamás. Az elmúlt két évtizedben sok fiatal látogathatott el Erdélybe és sok kovásznai gyermek érkezett Pápára, a kapcsolatépítés kiterjedt a sportra, a kulturális csoportok, civil szervezetek ismerkedésére és látogatására, a tűzoltóságok közötti kapcsolatépítés keretében (néhai Németh Tamás parancsnok kezdeményezésére) pedig Pápa városa két tűzoltóautót adományozott a testvértelepülésnek. Egy másik kapcsolódási pont a két város között a Kovásznai Gyermekmosoly Alapítvány működése Pápán, melynek az a hivatása, hogy Böjte Csaba kovásznai gyermekotthonát támogassa. Az alapítvány ugyan nem a nagy nyilvánosság előtt tevékenykedik, de már így is több millió forint segítséget sikerült eljuttatni a gyermekotthonnak. A sokszínű testvérvárosi kapcsolat idén odáig is eljuthat, hogy vállalkozások között létesüljön együttműködés.
- Minden ilyen testvérvárosi kapcsolatnak van egy protokolláris szintje, hiszen fontos, hogy a két városn vezetője személyesen jó kapcsolatban legyen egymással. Kovásznán sok polgármester volt az elmúlt évtizedekben, s mindegyikükkel jó együttműködést tudtunk kialakítani. De az legalább ilyen fontos, hogy a városok polgárai között is kialakuljon ez a jó kapcsolat, s ez a hétvége ennek jegyében telik. A vendégek közül többen nem jártak még Magyarországon, szerettük volna megmutatni, hogy miféle nyitottságban éljük a napjainkat - fogalmazott Áldozó Tamás. A házigazdák társaságát részben a Városháza munkatársai és a képviselő-testület tagjai alkották, másrészt azoknak az intézményeknek, szervezeteknek, civil közösségeknek a képviselői, akik a kapcsolatépítésben, az együttműködések erősítésében közreműködhetnek.
Döbröntéről közösen sétáltak át Gannára

A kovásznai delegáció is úgy szerveződött, hogy olyanok látogathassanak el Pápára, akik a partnervárosi kapcsolat erősítésében tevékenyen is közre tudnak működni, így városházi dolgozók, önkormányzati képviselők, a civil szféra képviselői jöttek el.
-Úgy gondolom, ezzel a látogatással egy új szálat szövünk bele ebbe a kapcsolatba - mondta Gyerő József, Kovászna első embere, aki reméli, hogy a meglévő együttműködési területek tovább bővülnek a két város között. Meglátása szerint a turizmus az egyik terület, ahol a pápai tapasztalatok segíthetik munkájukat, de az uniós források felhasználásának lehetőségei, a projektekkel kapcsolatos tapasztalatcsere is fontos számukra.
-Közülünk többen még nem jártak Magyarországon. Ez a látogatás arra is jó, hogy ők is meglássák, itt hogyan fogadják a vendégeket, milyenek a közterületek, hogyan viszonyulnak az emberek a városukba érkező idegenekhez, akár egy román nyelven beszélőhőz. Fontosnak érzem, hogy román nemzetiségű kollégáim átérezzék, milyen az, amikor ők vannak kisebbségben, beszélgessenek arról, hogy a magyarországi kisebbségek miként élnek, hogyan használhatják nemzeti szimbólumaikat, milyen anyanyelv használati joguk van. S tegyék mindezt kötetlenül, baráti hangulatban szerezzenek tapasztalatot ezekről a dolgokról is.
Nagy Ottó, Ganna polgármestere mesélt arról, miként élnek ők együtt a sváb kisebbséggel

A látogatók pénteken, a Döbröntén tartott köztisztviselői napon ismerkedtek pápai vendéglátóikkal. Ez nagyszerű lehetőséget adott arra, hogy a hivatalos helyszínek miatti merevség nélkül barátkozzanak egymással. A napot közös főzéssel, focizással, zenés programmal töltötték, de Döbröntéről átsétáltak Gannára is, ahol az Esterházy Mauzóleumot tekintették meg. Döbrönte polgármestere, Nagy Ottó a település és a templom bemutatása mellett - a kisebbségekkel szembeni görcsösséget, előítéleteket oldandó - arról is mesélt, hogy milyen náluk a sváb világ.
A kovásznai vendégek pápai házigazdáik társaságában szombaton Balatonfüreden, másik magyarországi testvérvárosukban tettek látogatást, vasárnap pedig Pápa városával ismerkedtek. Kisvonattal bejárták a várost, tárlatvezetésen vettek részt az Esterházy-kastélyban, megtekintették a Kékfestő Múzeumot, majd a Várkertfürdőben pihentek. A búcsúvacsora is itt zajlott, sok-sok élmény birtokában, szakmai és személyes tapasztalatokkal gazdagodva, immár sok kedves pápai ismerőstől, baráttól köszönhettek el a kovásznaiak.
Kisvonattal járták végig a várost a vendégek és házigazdáik

Szalainé Tihanyi Andrea, a Egyesített Szociális Intézmény igazgatója is részt vállalt a házigazda szerepből, így találkozott kovásznai kollégájával, aki szintén a szociális ellátás területén dolgozik. A pápai intézményvezető úgy fogalmazott, bár az idő kevés volt ahhoz, hogy egymás munkáját részletesen megismerjék, de már most látszik, hogy tudják egymás tevékenységét segíteni a jövőben a szakmai tapasztalatok átadásával.
-Csak röviden tudtuk elmondani egymásnak a két város szociális ellátásának jellemzőit, az azonban ebből is kiderült, hogy nagyon különböző rendszerekben dolgozunk. Ennek ellenére úgy érzem, nagyon sokat tanulhatunk egymástól.
Kovásznai kollégája a felnőtt fogyatékkal élő személyek ellátásában dolgozik, ilyen ellátási formát a pápai intézmény is nyújt, s mivel náluk nagyobb az ellátórendszer, gyakorlati munkájuk példái segíthetik az itteniek tevékenységét. Szalainé Tihanyi Andrea az idősek bentlakásos intézetében folyó szakmai munkával fogja megismertetni az erdélyi szakembert, hiszen ott ilyen típusú ellátás nincs.
-Pápán 13 féle szolgáltatást nyújt az intézményünk, így bőven vannak olyan tapasztalataink, amiket ők is hasznosíthatnak Kovásznán. Így például a házi segítségnyújtás mellett most tervezik az étkezés biztosításának bevezetését, ebben pedig mi már nagy gyakorlattal rendelkezünk - mondta el. Az intézményvezető már többször is járt Kovásznán a városi delegáció tagjaként, most úgy látja, a kulturális programokon való részvétel mellett a jövőben immár célzottan a szakmai találkozásokat is beilleszti erdélyi útjaiba. A személyes kapcsolatok kialakításának lehetőségéről szintén pozitívan nyilatkozott, úgy fogalmazott, a kovásznai vendégek nagyon kedvesek voltak, és bízik abban, hogy a két intézmény dolgozói között nemcsak szakmai, de baráti kapcsolatok is szövődnek a jövőben. S mivel erre már számos példa van a két település polgárai között ez - meglátása szerint - tovább bővülhet.
Az Esterházy-kastély lenyűgözte a vendégeket

Ezt a véleményt osztotta Szabó Zoltán, Kovászna polgármesterének tanácsadója is, aki eddig csak átutazóban haladt át Pápán, s most először tett látogatást városunkban.
-Az itteniek nagyon kedvesen fogadtak bennünket, nem volt olyan kérdésünk, kérésünk, amire ne válaszoltak volna. Azt hiszem, ez a találkozó megalapozta a további barátságok kialakulását, hiszen a barátság a legegyszerűbb dolog, csak akarni kell - mondta el véleményét. Hozzátette, sok pápaival sikerült megismerkednie, volt, akikkel csak néhány szót váltott, másokkal volt lehetősége hosszan beszélgetni és ennek az ismerkedésnek a folytatásában bízik. Városunkat nagyon szépnek találta, elismeréssel nyilatkozott a pápaiak épített örökségével kapcsolatos felelősségvállalásról. Mint mondta, tudja, nem csak a kastély felújítása lehetett óriási feladat, hanem annak fenntartása, működtetése is az.
A kovásznaiak érdeklődéssel ismerkedtek a Kékfestő Múzeummal

-Bízom benne, hogy a pápaiak is büszkék arra az eredményre, a sok fejlesztésre, amit az elmúlt években elértek.
Szabó Zoltán örömét fejezte ki, hogy nemcsak a várossal ismerkedhettek meg, de jártak a környéken, sőt a Balatonra is eljutottak.
-Nagyon sok élményben volt részünk, nagyon sok mindent láttunk és nagyon jó volt együtt lenni a pápaiakkal - mondta.
A búcsúvacsorát a Várkertfürdőben tartották

A két település vezetője már a következő találkozót tervezi, Gyerő József polgármester szeptemberben várja a pápaiakat Erdélyben.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!