Fejlesztik a szakképzési rendszert a Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskolájában


2018-07-02 22:31:12  | cikk: Babos Petra  | 


Fejlesztik a szakképzési rendszert a Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskolájában főképe
A szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése a Pápai Szakképzési Centrum tagintézményeiben címmel nyert el fejlesztési forrást a PSzC a Széchenyi 2020 program keretében. A cél a szakképzésben tanulók végzettség nélküli iskolaelhagyásának csökkentése és az alapkészségek fejlesztése. A Pápai Szakképzési Centrum sikeres pályázatával több mint 500 millió forint vissza nem térintendő támogatást nyert el, a projekt a centrum mind az öt intézményét érinti - hangzott el az Acsády Ignác Szakképző Iskolában tartott projektnyitó rendezvényen.
A rendezvényen megjelenteket dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötte, aki mint mondta, nagy öröm számára, hogy több mint 500 millió forint jutott a Pápai Szakképzési Centrumhoz. Gratulált és eredményes munkát kívánt minden résztvevőnek a sikeres lebonyolításhoz.
Áldozó Tamás polgármester is örömét fejezte ki a nagy összegű támogatásról, kiemelve, a gazdasági felzárkózásnak a legfontosabb szereplője a munkaerő.
-Azok a fiatalok, akik ebben az iskolában is tanulnak. Köztudott, hogy Csehországban fél millió emberrel több dolgozik, mint Magyarországon. Látszanak azok a kormányzati intézkedési tervek, amelyek nálunk is ezt a rátát akarják tovább erősíteni. A pápai munkaerő piacon azt tapasztaljuk, hogy nincs elegendő munkáskéz. 5-10 évvel ezelőtt ez az állítás nem volt igaz, akkor egész más problémákkal küszködtünk. Ma a veszprémi kistérségben a munkanélküliség 2,9 százalékos, míg a pápai kistérségben 3,4 százalékos. Jó lenne azokkal a fiatalokkal - és nem vendégmunkásokkal megoldani a munkaerő-hiányt -, akik a képzésekben részt vesznek, s akiket meg is tudunk tartani, hisz ők már egyszer átlépték az iskola kapuját, egyszer elhatározták, hogy tanulnak. Nem szabad engednünk, hogy lemorzsolódjanak, támogatnunk kell őket a döntéseikben, olyan környezetet kell teremtenünk, ami megtartja és a munka világába indítja el őket, képzettséggel felvértezve - mondta a polgármester.
Sági István, a Pápai Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, a kormány célul tűzte ki a köznevelés módszertani megújítását a hátránykompenzáció és a korai iskolaelhagyás visszaszorítása érdekében, a korai és társadalmi együttműködést erősítő nevelést, a kompetencia-alapú oktatást, a köznevelési rendszer eredményességének javítását, minőségének és struktúrájának megújítását.
-Az intézkedés kiemelt célja a végzettség nélküli iskolaelhagyók számának csökkentése, a szakképző intézmények kulcskompetencia-fejlesztő kapacitásainak megerősítése, az alapkészségek fejlesztésére alkalmas eszközrendszer fejlesztése, a szakképzés eredményesebbé tétele, az iskolai teljesítmény növelése az egész életen át tartó tanulásra való képessé tétel érdekében, összhangban a végzettség nélküli iskolaelhagyás elleni középtávú stratégiával, valamint az oktatásra vonatkozó 2014. és 2015. évi országspecifikus ajánlásokkal. Az iskolai kudarcok, a lemorzsolódás gyakori következménye a végzettség nélküli iskolaelhagyás, az alacsony iskolázottság. Ennek eredménye a munkaerőpiacról és a társadalomból való kirekesztődés veszélye - ismertette a rendezvényen. Kiemelte, a foglalkoztatottság növelése érdekében fontos cél a korai iskolaelhagyók arányának 10 % alá csökkentése. Az általános iskolából vagy a középfokú oktatásból kimaradt diákok aránya Magyarországon 2009-ig csökkenő tendenciát mutatott, 2010-11-ben azonban az arány emelkedett. Mindeközben az uniós átlag csökkent. Magyarország abban az átlaghoz közeli csoportban van, ahol a korai iskolaelhagyók aránya 9-12 százalék között mozog.
-A szakképzésben ma a lemorzsolódás mintegy 30%-os - hangsúlyozta a főigazgató, hozzáfűzve, a korai iskolaelhagyás problémáját az iskolák egyedül nem tudják megoldani, ehhez szükség van minden érintett fél - diákok, szülők, pedagógusok, iskolavezetők, társszakmák szakemberei, helyi szervezetek és döntéshozók - együttműködésére. Fontos felismerni a tipikus figyelmeztető jeleket, amelyek jellemzően megelőzik az iskolából való kimaradást a diákoknál. Szoros összhangot kell teremteni a korai iskolaelhagyás csökkentését és az egész életen át tartó tanulás növelését célzó két stratégia között.
-A szakképzési rendszer átfogó fejlesztése kiemelt projekt lehetőséget ad az iskolának arra, hogy azokkal a tanulókkal - akik a lemorzsolódásban fokozottan veszélyeztetettek, vagy éppen ellenkezőleg, tanáraik a tehetség megcsillanását látják bennük - külön foglalkozzunk. Ez természetesen nem csak és nem elsősorban tanórai foglalkoztatást jelent, hanem a tanulókkal való külön törődést, akár a motiválást, tanulásukat akadályozó problémáik megoldásának segítését, lemaradásuk behozatalát, vagy éppen tehetségük fejlesztése révén a különböző szakköri foglalkozásokat, illetve versenyekre felkészítések biztosítását. A lemorzsolódással fenyegetett tanulók számának csökkentése érdekében átdolgoztuk kompetenciafejlesztési tervünket és azt a pedagógia modern eszközeinek alkalmazásával valósítjuk meg. Ennek eredményeképp remélhetőleg a gyengén teljesítő tanulóink alapkészségei fejlődni fognak - mondta Ipsicsné Nagy Erzsébet, közismereti igazgatóhelyettes, majd hozzátette, az iskola felszereltsége az átlagosnál jobb, de ez nem jelenti azt, hogy nincs sok tennivalójuk. A technika gyors fejlődése miatt elengedhetetlen a folyamatos korszerűsítés. Az iskolaépületre is számos helyen ráfér a karbantartás, felújítás. Ebben az elmúlt évek során a Pápai Szakképzési Centrum segítségével már sok előrelépés történt, a legsürgetőbb problémákat megoldották és dolgoznak az iskola további szépítésén, jobbításán. Jelen pályázat ebben is számos előrelépési lehetőséget biztosít: közösségi tereik egy része megújulhat, 4 tantermet teljesen felújítanak, közösségi tereikbe modern bútorokat szerezhetnek be, a korszerűtlen, elhasználódott számítógépek helyett lehetőség nyílik újak vásárlására. Ipsicsné Nagy Erzsébet arról is szólt, bíznak abban, hogy az élmények, a szakemberek segítségével történő felzárkóztatás és fejlesztés meghozza a remélt eredményeket.
A rendezvény végén jutalmazták a 2017/2018-as tanévben kiemelkedő eredményt elért diákokat és tanáraikat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!