Fotovoltaikus rendszert építenek ki az Acsádyban


2018-07-02 21:39:28  | cikk: Babos Petra  | 


Fotovoltaikus rendszert építenek ki az Acsádyban főképe
-Környezetünk egyre nagyobb szennyezésnek van kitéve, így ma már evidenciának tekinthetjük, hogy a megújuló energiaforrások nagyobb arányú használatára lesz szükség a jövőben. Az üvegházhatású gázok gyors ütemben növekednek, szűkös fosszilis energiaforrásaink előbb utóbb kiapadnak, melynek egyenes következménye lesz a fosszilis energiahordozók árainak növekedése. A csillagászok szerint a Nap egy óra leforgása során annyi energiát sugároz bolygónkra, amennyit a Föld teljes népessége egy év alatt használhat fel. Már évekkel ezelőtt is a napenergia nagyobb mérvű használatát vetítette előre az a tény, hogy annak csupán töredékét használjuk fel napjainkban. A napenergia vitathatatlan előnye a megújuló energiaforrások széles palettáján, hogy a világ minden pontján hozzáférhető és garantáltan környezetbarátnak tekinthető - mondta Sági István, a Pápai Szakképzési Centrum főigazgatója, a Pápai Szakképzési Centrum KEHOP-5.2.11-16-2017-00110 azonosító számú, A Pápai Szakképzési Centrum tagintézményein fotovoltaikus rendszerek kialakítása című projektjének mai nyitórendezvényén. Hozzátette, sikeres pályázatuk a centrum mind az öt tagintézményét érinti. Ismertetőjében elhangzott, az Acsádyban 23 millió forintból fognak napelem-rendszert kiépíteni. Ez egyharmaddal csökkentheti az energiafelhasználást, ami azt jelenti, hogy jelenetős mértékben hozzá tud járulni az intézmény a környezetszennyezés csökkenéséhez.
-A fotovoltaikus rendszer kiépítése gyakorlatilag egyszeri beruházást jelent. A technológiának köszönhetően nemcsak megspórolhatóvá válnak az ingatlan fűtésre fordított korábbi összegek, de a rendszer legalább negyedszázadra ellát minket kiszámítható módon tiszta energiával. Függetlenedünk ezáltal az energiaárak piaci ingadozásaitól, valamint az állandó üzemeltetési költségektől. A rendszer nem a közvetlen napsugárzással, hanem a napfénnyel működik, ami borult időben is lehetővé teszi az energiatermelést. Mivel könnyű a már meglévő tetőszerkezeten elhelyezni, így nem igényel sem építési engedélyt, sem talaj- és egyéb mélyépítési munkálatokat - tudtuk meg a főigazgatótól.
Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a rendezvényen arról szólt, az országgyűlésben nagy vita van a Paks II-ből, ami alapbiztonságot ad az elektromos energiához, hiszen 40 százalékát adja az ország energiatermelésének.
-Az energia mindenhez szükséges. Az energia jelentős részét fűtésre és hűtésre költjük el, s rendkívüli nehézséget okoz, hogy sokszor az utcát fűtjük. A kormány célja, hogy a középületeket is megújítsa, ne csak a lakóházakat. Ha csak a kormányhivatali rendszert nézzük, ott több mint 500 épületet már megújítottunk - közölte, hozzátéve, az energiahatékonyságot növelő beruházások nyílászáró cseréket, napelem rendszerek kialakítását tartalmazták, ezzel csökkentették az energia felhasználást olyan módon, hogy a vásárolt energia jóval kevesebbe került.
-2020-ig Magyarországon körülbelül 350 milliárd forint körül költenek ilyen rendszerek kiépítésére - emelte ki. Dr. Kovács Zoltán sok sikert kívánt a kivitelezéshez, ami a környezettudatos neveléshez is hozzájárul.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!