Samu és a többi ló, bélyeg, zene, hagymásbab


2018-06-24 21:59:55  | cikk: ha  | 


Samu és a többi ló, bélyeg, zene, hagymásbab főképe

A Gróf Esterházy Károly Múzeum idén is megcsillantotta sokoldalúságát, hisz a Kékfestő Múzeumban tényleg mindenki találhatott kedvére való programot a Múzeumok éjszakáján. A rendezvény megnyitóval indult, hisz a megújult 18. századi Kluge-féle kékfestő műhely mángorlóhelyisége hosszú idő után ismét látogatható. Dr. Nagy-L. István igazgató elmondta, hogy három pályázatnak köszönhetően sikerült a helyiségeket és az ott található eszközöket restauráltatni, konzerválni: két Kubinyi-programban és egy NKA-s pályázatban is sikerrel szerepelt az intézmény. A megjelenteket Unger Tamás alpolgármester is köszöntötte, aki hangsúlyozta, hogy európai szinten is kuriózumnak tekinthető ipari műemléket sikerült felújítani. Hozzátette, hogy a Kékfestő Múzeum mindig különleges programokat szervez a Múzeumok éjszakáján, s bár őt először meglepte a Bud Spencer-tematika, de a múzeumban ezt is sikerült több elemmel is gazdagítani.

Reidmár Linda a kiállítás kurátora

A "Samu és a többi ló" című kiállítást dr. Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója nyitotta meg. - 2015 óta a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékében szerepel a kékfestés hagyománya. De van egy " A kékfestő hagyomány Magyarországon" című előterjesztésünk is, melyben a pápai Kékfestő Múzeum is szerepel, s ezzel ezt a hagyományt az UNESCO szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára szeretnénk feljuttatni. Erről novemberben születik döntés - mondta dr. Csonka-Takács Eszter, majd hozzátette: - A kékfestős anyag elkészítésének folyamatában a 16. lépés a mángorlás, tehát előtte is rengeteg munkát igényelt, mire a fehér anyagból ilyen szép textil lett. Az itt látható lóval hajtott mángorló tényleg kuriózum, hisz alig maradt néhány ilyen a világon. Legyenek büszkék arra, hogy Pápán ilyen szerkezet maradt fenn, s kívánom, hogy minél többen ellátogassanak ide, hogy megnézzék a kiállítást - mondta az igazgatóasszony.

A mángorlószekrény, amiből csak nagyon kevés maradt fenn

A "Samu és a többi ló" cím némi magyarázatra szorul, mondta Reidmár Linda, a kiállítás kurátora, a múzeum néprajzosa. - Samu volt az utolsó mángorlásra használt ló itt a Kluge-műhelyben. A háborút is megjárt lovacska 1956-ig dolgozott a mángorlóban. S hogy a többi ló? Nos ez egy szójáték, hisz a mángorlásra használt szakterminusok sorában sok -ló végződésű elnevezés van, mint például a mángorló, pámoló, locsoló, hoppoló, vasaló - innen jött a cím - mondta Reidmár Linda. Amikor a Kluge-család megérkezett ide a 18. század végén, akkor egy már működő kékfestő műhelyt vásároltak meg, így tehát találhatók itt a 18. századi elemek is. A pincehelyiségben három tér van: a legnagyobb a mángorló a lóhajtású szerkezettel, a mángorlószekrénnyel és a lóhajtást segítő, átvitelt biztosító transzmisszióval, kalanderrel (simítóval) és pámolóval (göngyölítővel); a másik a papos kamra, ahol a vegyi anyagokat tárolták, a harmadik pedig a locsolókamra. A kiállítás gondozásában nagy szerepet játszott Hauber János, a múzeum restarátora is.

A Kékfestő Múzeum bélyegen

A Múzeumok éjszakája tartogatott egy másik meglepetést is, hisz megjelent egy bélyeg is a Kékfestő Múzeumról. Dr. Hermann István, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének elnökségi tagja és Somogyi Zoltán, a pápai bélyeggyűjtő kör vezetőjének javaslatára jelent meg ez a filatéliai érdekesség. A kezdeményezést támogatta dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is. A négycímletű kisív a küpa-szoba egy részletét és a Kluge-család mintafáit jeleníti meg, háttérben textilmintákkal. A bélyeggel, a kékfestős borítékkal is ezen az alkalmon találkozhattak először az érdeklődők.

Kilenc csapat indult a versenyen

Mindeközben már javában zajlott a hagymásbab-főző verseny, melyre kilenc csapat nevezett. Bár többen is elolvasták az eredeti Bud Spencer-recepteket, de aztán mindenki a saját szája íze szerint gazdagította, fűszerezte az ételt. A négy tagú zsűri elnöke Szőke András volt, aki elmondta, hogy nehéz volt a döntés, mert ő legalább négy első helyet kiosztott volna. Végül a Négyes babos csapat nyert e megmérettetést. A finom étkeket kiárusították, a bevételből közel húsz műtárgyat lehet majd restaurálni - hisz erre fordítják az adományt. Szőke András tartott egy rendkívüli tárlatvezetést is, a világítástörténeti kiállításban a fényről beszélgetett az érdeklődőkkel. Mint mondta, nagyon jól érezte magát a Kékfestő Múzeumban, s nagy öröm volt látni számára az érkező családokat, akik aztán jókedvűen kapcsolódtak be a programokba.

Közel két órás koncertet adott az emlékzenekar

Közben persze folyamatos volt a tárlatvezetés, rengetegen vettek részt a Kincs, ami nincs elnevezésű játékban, melyben az egyes állomásokon gyerekeknek és felnőtteknek szóló kérdésekre is válaszolni kellett. Természetesen a kérdések kapcsolódtak a Bud Spencer és Trence Hill-filmekhez. A kézműves műhelyben lovacskát lehetett készíteni, de volt minikiállítás filmplakátokból, s természetesen zene. A színpadon a Bud Spencer&Terence Hill Emlékzenekar szórakoztatta a közönséget. A négy tagú formáció csak a két színész filmjeinek zenéjét játssza. A zenei koncepció fontos része, hogy a dalok a lehető leghitelesebb formában szólaljanak meg a koncerteken lekövetve az eredeti hangzást és zenei szerkezetet. A zenekar arculata sem hétköznapi, hisz minden tag, egy-egy híres filmbeli karakter nevét és pontos öltözékét viseli.

A különleges éjszakán nagyon sokan ellátogattak a Kékfestő Múzeumba, este 10 órakor már az ezret is meghaladta a jegyet váltó érdeklődők száma.

Képek:


Címkék: kékfestő
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!