Sör és foci - egy remek páros


2018-06-20 22:11:06  | cikk: HuHa  | 


Sör és foci - egy remek páros főképe
Bár, aki szereti a sört, az focimeccs nélkül is szívesen fogyasztja, aki pedig rajong a fociért, az a sört nélkülözve is örömmel megnéz egy meccset, ám a hétvégén mégiscsak kiderült: a sör és a foci remek párost alkot. Erről tanúskodott ugyanis a negyedik alkalommal megrendezett Cseh Sörfesztivál, melynek ezúttal is a kastélyudvar adott otthont. A szórakoztató estékhez az Esterházy-kastélyban működő Quinquin étterem és kávézó biztosította a hűsítő nedűt, a meccsekről a múlt héten kezdődött Labdarúgó Világbajnokság gondoskodott, a remek hangulatot pedig a kastélyudvarra kilátogatók sokasága teremtette meg. A rendezvénysátorban estéről estére népes társaság gyűlt össze a hatalmas kivetítő előtt, hogy baráti társaságban, családtagokkal és némi sörrel együtt izgulja végig a VB első mérkőzéseit.
Nincs is jobb, mint barátok is finom sörök társaságában élvezni a focit

A sörfesztiválra kilátogatók együtt ugrottak fel egy-egy gólnál, egyszerre szisszentek fel a kaput veszélyeztető helyzeteknél és talán még a játékvezetőt is közösen bírálták, ha kivetítőn futó képek szerint rosszul ítélt meg egy helyzetet.
Pénteken az Egyiptom-Uruguay, a Marokkó-Irán és a Portugália-Spanyolország meccset élhették át közösségi élményként a focibarátok, szombaton a Franciaország-Ausztrália, az Argentína-Izland, a Peru-Dánia és a Horvátország-Nigéria találkozón szurkolhattak, vasárnap pedig a Costa Rica-Szerbia, a Németország-Mexikó és a Brazília-Svájc összecsapásra jöttek össze a pápaiak. A németek pályára lépését a Játékfesztiválra érkezett schwetzingeni delegáció tagjai is a sátorban nézték, és bár az eredménynek nem örülhettek, pápai látogatásuk így is remek hangulatban telt.
A finom falatok és a jóféle sörök némi vigaszt nyújtottak a német vendégeknek

Na de nézzük, mivel hűsíthették, vagy éppen mivel lelkesíthették magukat a szurkolók a kastélyudvaron a hétvégén, hiszen a háromnapos rendezvénynek a foci mellett a sör volt a másik főszereplője. Szabó István, a kastélyban működő kávézó-étterem vezetője arról mesélt, az idei évben is a cseh sörök változatossága gyönyörködtette a vendégek ízlelőbimbóit.
-A cseh sörök jellemzően pilseni típusúak, kínálatunkban világos sörök, barna sörök, félbarna sörök és ale típusú sörök is megtalálhatók, van búzasörünk, gyümölcsös sörünk - vérnarancs ízesítéssel, minimális alkoholtartalommal - hölgyek számára - sorolta a választékot, hozzátéve, három gyártótól, tizenkét féle nedűt vonultattak fel.
Szabó István szerint a cseh sörök megérdemlik a poharat

A cseh sörök nem véletlenül népszerűek a magyar fogyasztók között, érlelt sörökről van szó, testesebbek a lager söröknél, a világos sör is sötétebb tónusú a lager söröknél és magasabb az alkoholfokuk. A csehek több komlót használnak és inkább a kesernyés íz jellemző rájuk, mint az élesztős íz - magyarázta az étteremvezető.
Szabó István arról is szólt, a sörfogyasztásnak is megvan az etikettje, és az mégcsak véletlenül sem a mennyiségről szól. Azt tanácsolta, a sörivásnak is adjuk meg a módját, töltsük ki pohárba, hiszen így esztétikai élményt is nyújt vékony habréteggel a tetején.
-Ezek a pilseni típusú sörök megérdemlik a poharat - fogalmazott, hozzátéve, a sör hőmérséklete is fontos az igényes fogyasztó számára, 5 foknál ne legyen melegebb, de persze a fagypontot se érje el.
A cseh sörök nemcsak szomjoltó italok, hangulatjavító nedűk, de kiváló kiegészítői egy jó ebédnek, vacsorának is. Testességüknél fogva remek társai a nehezebb, zsírosabb ételeknek, így a kastélyudvarba kilátogatóknak is kolbászféléket, sült húsokat kínáltak. Szabó István egy sörös barnamártást is készített a pecsenyéhez, ezzel is megmutatva, hogy a gasztronómiában milyen szerepe lehet a sörnek. Mint mesélte, sörből készülhet leves is, ám felénk népszerűbb a mártások alapanyagként, a malac sütéséhez elengedhetetlen az ínyencek számára, de több előételhez is szívesen alkalmazzák a sütésben-főzésben jártasak.
A testes sörökhöz zsírosabb, nehezebb ételek illenek, akár sörös mártással

S hogy a vendégek a sör vagy a foci miatt látogattak el olyan szép számban a kastélyudvarba? Erre is kíváncsiak voltunk.
Móricz András egy barátjával várta a sörük kitöltését, amikor vasárnap este megszólítottuk azzal a kérdéssel, hogy a sör vagy a meccsek vonzották az Esterházy-kastély udvarába. Mint mondta, a hívószó a sör volt, nagyon szereti a cseh világos söröket.
-Az asszony az első és utána a sör. Szeretem a világosat, a barnát, a keserűt szóval mindenféle sört - fogalmazott nevetve. Mint megtudtuk, minden évben kilátogat a Cseh Sörfesztiválra, végigkóstolja a kínálatot és megállapítja, hogy nagyon finom mindegyik. András szerint nem szabad szomjasan inni a sört, mert aki így issza, annak minden sör jó.
-Először is jól kell lakni otthon, sokat kell rá inni és aztán itt abból kell fogyasztani, ami ízlik. Fontos a társaság és a jó hangulat is - vélekedett.
Kapcsándy Endrét más gondolat vezérelte a sörsátorhoz, mivel a Fő téri programok nem kötötték le, úgy gondolta, inkább a meccsnézést választja a népes tömegben.
-Meccsnézés közben mindig jól esik egy sör - mondta el érdeklődésünkre. Elmesélte azt is, kedvenc csapata nincs, a sörből pedig a világosat kedveli. Vasárnap estére is ezek közül választott a faházak kínálatából, a megkóstolt nedűvel eddig nem találkozott, az első kortyok után azonban már tudta, jól választott.
Erdősi Bencével, Mogyorósi Martinnal és Györkös Bencével is a rendezvénysátornál találkoztunk. A fiatalemberek remek hangulatban töltötték az estét, vidáman beszélgettek, figyelték az éppen zajló mérkőzés eseményeit egy-egy korsó sör társaságában.
-Én elsősorban a sör miatt jöttem, de a meccsek is érdekelnek bennünket - közölte Erdősi Bence - hozzátéve, az előző napokban is ellátogattak ide és több meccset is az óriás kivetítőn néztek végig és úgy érzik, jól választottak ezzel a programmal.
A fiatalemberek igyekeztek a teljes választékot végigkóstolni

-A sör mindenképpen megteremti a jó hangulatot, és innen is ki tudjuk szurkolni a győzelmet -mondták a fiatalemberek. A sörválasztékkal elégedettek voltak, bár mint mondták a cseh sörök közül van, amit hiányolnak. Mosolyogva jegyezték meg, hogy a három nap alatt törekedtek arra, hogy végigkóstoljanak minden fajtát.
-Igyekszik az ember, de még nem végeztünk teljesen - nevetett Györkös Bence, aki éppen egy világos sört kortyolgatott, és mint mondta, eddig ez volt a kedvence a kínálatból. A baráti társaság szerint a sörfesztivál nagyon jó ötlet, remek alkalom a lazításra, a barátok találkozására és a jó hangulatú szórakozásra.
A IV. Cseh Sörfesztivál ugyan vasárnap éjjel véget ért, a sör és a foci azonban marad a VB végéig az Esterházy-kastély udvarán, hiszen a rendezvénysátorban minden nap várják a rajongókat, és mindegy, hogy a rajongás tárgya egy ígéretesnek tűnő labdarúgó találkozó, vagy egy kellemes társaságban elkortyolt cseh sör, vagy netán mindkettő.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!