A természet szeretete - Ősi Kovács Imre festménykiállítása


2018-06-19 22:08:04  | cikk: Babos Petra  | 


A természet szeretete - Ősi Kovács Imre festménykiállítása  főképe
Ősi Kovács Imre, a Magyar Kultúra lovagja és Aranyecset-díjas festőművész által alapított és irányított Ősi Kovács Alkotóműhely gazdag tevékenységet tudhat magáénak, járják a megyét, a régiót, a városokat és falvakat, hogy festőművészeik, irodalmat kedvelő, illetve írni vágyó tagjaik, valamint zenész, és fotográfus tagtársaik bemutatkozásával - a művészet szinte minden ágát képviseltetve - megörvendeztessék embertársaikat. Tavaly jártak először városunkban a költészet napján, s a nagy sikernek köszönhetően, idén is ők adtak műsort a könyvtárban. Most Ősi Kovács Imre festményeivel lepték meg a pápaiakat, a természet egy-egy pillanatát, az erdők szeretetét hozta el a művész.
Ősi Kovács Imre 1944-ben született Fegyverneken. A festészet iránti vonzódása az 1960-as évek elején már megmutatkozott. Több, neves művésztől tanult szakkörök tagjaként, s tehetségét számtalan grafika és olajfestmény bizonyítja. Tizenkilenc évvel ezelőtt agyvérzés következtében a jobb fele lebénult. Felesége a hiányzó jobb keze lett, mindent megtett Imréért. Karácsonyra meglepte egy festék készlettel. Amikor Imre megérezte a festék szagát, a hígító illatát, már nem volt visszaút, újra kezdett festeni. Hosszú próbálgatások során jutott el oda, hogy meg tudta fogni bal kézzel az ecsetet, amivel a szeretett erdők fái életre keltek. Lelkének békéjét a festés adta meg. Rokkantságát feledve megtalálta a számára kijelölt utat, megörökíteni a tegnapok emlékeit, az újakat megélni, láthatóvá tenni mások számára is, tehát festeni és festeni - mondta az alkotó.
Imrét a sors kiváló szervezői képességgel áldotta meg. Ha valamit elgondol, azt mindenáron véghez is szeretné vinni. 15 éve indította el a közös festést Ősi községben. Először csak két fő, aztán újabb négy fő csatlakozott hozzájuk. Aztán nagyon sokan jöttek Imréhez, hogy tanuljanak festeni. Ő lett a Mester. A 15 év alatt összesen 200 ember fordult meg az alkotóműhelyben, s vannak, akik még most is tagok.
Ősi Kovács Imre nemcsak fest, hanem ír is. Eddig három könyve jelent meg, s most készül az egész életét átfogó életrajzi írása is.
A művész büszke díjaira és elismeréseire, legjobban a 2007-ben kapott Magyar Kultúra Lovagja címre, ami számára hatalmas megtiszteltetés volt, s akkor megfogadta, hogy további életét is a kultúra szolgálatába helyezi, s ennek szellemében tevékenykedik tovább, hogy embertársai körében ezt megoszthassa, s ezzel minél több örömet szerezzen mindenkinek. De büszkélkedhet még Beöthy nagydíjjal, Cserhát nívódíjjal, Arany diplomával, Krúdy díszoklevéllel, Krúdy emlékéremmel, Táncsics emlékéremmel is többek között.
Ősi Kovács Imrének ez a 362. kiállítása. A képek az ősz színeiben pompázó kedvenc erdők egy-egy részletét ábrázolják. A sokszínű kiállítás ékes bizonyítéka a folyamatos és kitartó munkának.
A tárlatmegnyitón Erdődi Maya, Aranytoll-díjas költő és Ladányi Maya, Aranytoll-díjas író működött közre.
A kiállítás július 13-ig tekintető meg a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!