Határtalan folklór


2018-06-17 15:01:59  | cikk: ha  | 


Határtalan folklór főképe

A néptáncbemutató nem hiányozhat a Játékfesztivál kínálatából, a Várkert árnyas részén felállított színpadon idén négy csoport mutatkozott be. Az első fellépő a Tatrospart Néptáncegyüttes volt, Gyimesből. A gyimesfelsőloki Ambrus János, a férfikar tagja elmondta, hogy nagy örömmel jöttek, a férfikórus és a táncosok is azt gondlják, hogy műsorukkal Pápán hagyhatnak egy kicsit magukból és azt érzik, hogy itt is otthon vannak. Főként katonadalokat énekelt a kórus és csángó táncokkal léptek színpadra a táncosok. - A csángó ember olyan, hogy ha bánata van, akkor is énekel, ha öröme van akkor is, ezt mutattuk meg a pápai közönségnek - mondta Ambrus János.


A Somoska Hagyományőrző Csoport rendszeres vendége a Játékfesztiválnak, Benke Paulina elmondta, hogy nagy örömmel jönnek minden alkalommal, mert nagyon szívesen látják őket Pápán, nem is vendégnek, hanem idetartozóknak érzik magukat. A fesztiválon is mindig találnak programot a somoskai gyerekek, a meghívást külön megköszönte Áldozó Tamás polgármesternek. A színpadi bemutatójukban a moldvai táncokat, lépéseket, dalokat elevenítették fel.


Természetesen a házigazdák sem maradhattak ki a sorból, a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület és a Pápai Református Kollégium Tánc-Lánc Művészeti Alapiskolája diákjai léptek fel. Az ovisoktól kezdve a már szinte profi középiskolás táncosokig széles volt a kínálat, minden korosztály bemutatója nagy tapsot kapott a közönségtől. A csoportok többek között dunántúli és erdélyi táncokat mutattak be. Müller Anita, a Tánc-Lánc AMI igazgatója elmondta, hogy a nyár sem pihenéssel telik, hisz nagyon sok tábort szerveznek, de ez kell ahhoz, hogy a következő tanévben is hasonló sikereket érjenek el, mint a mostaniban.


A budapesti Liget Táncakadémia zárta a fellépők sorát. A gyerekcsoportok vezetője az a Kiss Balázs, aki egykori pápai diákként, néptáncos növendékként itt kezdte pályáját, ma pedig már Budapesten él és dolgozik, az Állami Népi Együttes táncosa és tanít is. Mint mondta, mindig nagy örömmel jön haza s szerette volna megmutatni Pápán is, hogy mit tudnak növendékei. Két koreográfiát hoztak, bukovinai, székely táncokat és sárközi műsort. Nagy hittel, nagy mosollyal! - ezekkel a szavakkal küldte fel tanítványait a színpadra, akik nagy tapsot kaptak a közönségtől.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!