Öt új elem az értéktárban


2018-06-17 09:34:30  | cikk: ha  | 


Öt új elem az értéktárban főképe

Havonta ülésezik Pápa Város Önkormányzata Települési Értéktár Bizottsága, melynek dr. Hermann István az elnöke. Az utóbbi időben számos javaslat érkezett, ezek közül májusi ülésén ötöt véleményezett a bizottság. Mind az öt ajánlás a Pápai Művelődéstörténeti Társaság kezdeményezésére érkezett, s mindegyik Jókai Mórhoz kapcsolódik.

A beérkezett ajánlások igényes szakmai javaslatok, hangzott el az ülésen

A Klára-ház, Jókai Mór lakóhelye című javaslatot Mezei Zsolt helytörténész, a Pápai Református Gyűjtemények könyvtárvezetője, a Pápai Református Kollégium Képzőtársaságát, valamint a pápai reformkori Kaszinót Hudi József helytörténész, a Gyűjtemények levéltárvezetője, H. Szabó Lajos Pápa város jeles díszpolgárai a 19. században című könyvét Mátyus Aliz író, szerkesztő, szociológus, Váli Mari (Jókai unokahúga) visszaemlékezéseit pedig Németh Tibor helytörténész terjesztette elő.

Az értékeket továbbfeljesztve adaptálni és használni kell, hangsúlyozta Mátyus Aliz

Mátyus Aliz, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság alelnöke elmondta, minden értéket szeretnének fejleszteni, használni, és az érték hagyományaiből közösséget formálva kívánnak ezekkel foglalkozni. A Klára-ház kapcsán kiemelte, hogy lehetségük nyílik most úgy pályázni, hogy Jókai egykori pápai lakhelyét és annak környékét rendezni tudják, s a tervek szerint ott tud majd működni középiskolás diákokkal a Képzőtársaság.

A bizottság mind az öt ajánlást elfogadta

A PMtT még tovább hat elemet javasolt az értéktárba, ezek között van még Jókaihoz köthető is. Az ajánlásokat a bizottság a következő hónapban tárgyalja majd.

Képek:


Címkék: értéktár
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!