A tűzoltók hajnal óta meg sem álltak, dr. Kovács Zoltán a Védelmi Bizottság elnöke a monszunszerű időjárás következményeiről


2010-05-16 20:38:53  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Babos Petra  | 


A tűzoltók hajnal óta meg sem álltak, dr. Kovács Zoltán a Védelmi Bizottság elnöke a monszunszerű időjárás következményeiről főképe
Kidőlt fák, háztetők, elöntött pincék jellemzőek a városra. Nagyobb kárral járó esemény nem történt.  Egy házra rádőlt a villanyvezeték, egy kémény ledőlt, illetve egy tetőszerkezetet bontott fel a szél - tudtuk meg Csillag Istvántól, Pápa Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságának Tűzoltási és Műszaki Mentési Osztályának vezetőjétől.

- Bakonybél községet szinte teljesen elöntötte a víz, illetve Bakonyszentivánon fenn áll ennek a veszélye. Hajnal óta folyamatosan megyünk, az összes autó kint van a területen, berendeltük a szabadnaposokat is. Hozzávetőlegesen 25-30 esethez vonultunk ki - mondta az osztályvezető.

Dr. Kovács Zoltán, Pápa város polgármestere, a Védelmi Bizottság elnöke folyamatosan járja autóval a városhoz tartozó községeket.
- Németbányán a megemelkedett vízszint elvitt egy fahidat, Bakonyszentivánon délelőtt a faluba betörő víz befolyt a házak udvarába és folyószerűen elöntötte a kerteket, a tűzoltók segítségével átemeltük a laposabb és a lejtősebb vidékre, így a faluba most már nem folyik be a víz, amely jó két-három órán keresztül 6 ház alapjait mosta – mondta az elnök. - Nagygyimóton, a falu végén betört a víz a Táncsics utcába, ott egy átvágással a mezőgazdasági úton elvezettük a vizet a folyóba, még van harminc centiméter emelkedési lehetőség, annyit bír még el a patak. A város leglaposabb részén, a Harmadik utca széléig jött ki a Bakonyér, az Elekthermax hídjánál, a Gyár utcánál még 15 centimétert tud emelkedni. Bakonybélen volt a legnagyobb veszélyhelyzet, ott a tűzoltók folyamatosan szivattyúznak, és homokzsákokkal megrakták a védelmi töltést a vízügyesek irányításával, így néhány szivárgástól eltekintve nem történt nagyobb kár a lakóházakban. A viharos szél miatt sok faág letörött, Gecsénél ki kellett vágni néhány fát és Pápán is több helyen kellett fát kivágni. A rendkívüli módon felvizesedett talajban nem tudnak kapaszkodni és gyökerestől dőlnek ki a nagyobb fák is a viharos szélben. Mivel estére sem várható változás az időjárásban, 100 km/h szelet ígértek a szakemberek, felkészültünk minden eshetőségre - tájékoztatott dr. Kovács Zoltán. Takácsi községbe ezekben a percekben érkezett meg a homok, s most kezdik el majd rakni a védelmi gátat. Pápán is készenlétben áll a hatfős brigád, a billenős autón fent van már a homok, hogy baj esetén azonnal indulhassanak mentésre.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!