A víz az úr – útlezárás és kitelepítés a kistérségben


2010-05-16 20:37:35  | cikk: Tóth Tamara  | fotó: Babos Petra  | 


A víz az úr – útlezárás és kitelepítés a kistérségben főképe
36 órája esik az eső. A nagy mennyiségű csapadék jelentős károkat okozott a pápai kistérségben, tegnap több helyen nem volt áram a városban és még a ma délelőtti órákban is ingadozott a vasúton túli területen. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kettes, azaz narancssárga riasztást adott ki a Közép-Dunántúli régióra.

Németbánya polgármestere, Nagy Gábor azt mondta, 30-40 éve nem volt ekkora áradás, komoly a baj.  - Főleg a délelőtti órákban folyt a faluban a mentesítés, egy család otthona veszélybe került, át kellett vágni az átereszeket, hogy a víz el tudjon folyni, őket pedig ki kellett telepíteni - mondta a polgármester. A község a Katasztrófavédelemtől kapott homokzsákokat, hogy ha kell, tudjanak védekezni az újabb áradásokkal szemben. Még jelenleg is jelentős áradások vannak a falu egyes területein. A Magyar Közút Pápai Üzemmérnökségének munkatársa kérdésünkre elmondta, vízelfolyás, letört ágak vannak az utak mentén, a fák is vizesek, amelyek veszélyeztethetik a forgalmat, hiszen 60 km/h szél fúj, előfordulhat, hogy kidönti az útra a fákat.

- Bakonybél és Bakonykoppány között halad a 8301-es út, ennek egy szakaszán 8 kilométer hosszan le kellett zárni az utat. Az árvíz miatt várhatóan 12-16 órán keresztül nem lehet ezt a szakaszt  használni. A 0-26-os szelvényig az utat szintén 12-24 órára lezártuk. Zirc felől Borzavár felé, van egy vadászterület kis településsel – Pálházaszállással -, azt az utat szintén le kellett zárni, mert annyira alámosta a víz, hogy a burkolat gyakorlatilag eltűnt. A víz az út alatt lévő réteget kimosta, s ebbe a 10 családos településbe életveszélyes bemenni, mert beszakadhat a járművek alatt az út.

A Pápai rendőrkapitányság ügyeletese kérdésünkre elmondta az ítéletidő ellenére tegnap sem és ma sem történt baleset Pápán és környékén.

Az időjárási előrejelzés szerint továbbra is kellemetlen időjárásra kell számítani a Közép-Dunántúlon, a széllökések sebessége meghaladhatja az óránkénti 110 kilométert is, emiatt narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A szolgálat honlapján közöltek szerint a Közép-Dunántúlon az erős vihar nagy mennyiségű csapadékkal is párosul: 12 óra alatt átlagosan több mint 30 milliméter eső hullhat. Az ország többi területén is csak kissé lesz jobb az idő: sok helyen 90 kilométer/órás széllökésekkel tarkított erős vihar várható, körülbelül 20 milliméternyi csapadékkal.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!