Dr. Kőrös Endréről emlékeztek meg a Jókai Kör tagjai


2018-06-11 11:17:53  | cikk: Babos Petra  | 


Dr. Kőrös Endréről emlékeztek meg a Jókai Kör tagjai főképe
Dr. Kőrös Endre író, költő, műfordító, tanárról emlékeztek meg születésnapja alkalmából ma délután a Március 15. téren, a Nátus épületének falán elhelyezett domborműnél a Pápai Jókai Kör Egyesület tagjai.
Az összejövetelen Bódi Lászlóné, a kör egykori főtitkára méltatta dr. Kőrös Endrét.
-Nagyváradon született 1872. június 10-én, református vallású tanítói családból származott. 1894-ben bölcsészdoktori, majd két évvel később tanári oklevelet szerzett a Budapesti Egyetemen. 1896-tól a Pápai Református Gimnáziumban tanított, 1901-től a Református Nőnevelő Intézet tanára, majd 1909-től 1934-es nyugdíjba vonulásáig igazgatója volt. Tanári hivatása mellett a helyi kulturális életben is tevékeny szerepet vállalt, 1897-ben a Jókai Kör főtitkárává választották, szerkesztette a Kör megszüntetése előtti utolsó kilenc évkönyvét. 1903-tól az általa alapított Pápai Hírlap felelős szerkesztője. 1913. áprilisa és 1939. októbere között főszerkesztője volt. A Jókai Kör főtitkáraként kezdeményezte Pápa első köztéri Petőfi és Jókai szobrainak felállítását a Március 15. téren - emelte ki Bódi Lászlóné, majd hozzátette, 2007-ben állítatta az emléktáblát a nagy múltú egyesület az önkormányzattal és a református kollégiummal karöltve, amely a Nátus falán van. A bronz domborművet Kiss László művész készítette.
A beszéd közben dr. Kőrös Endre verseinek szavalatával közreműködött: Válint Magdolna, Szabóné Juhász Klára és Csukárdi Tibor.
Az ünnepség végén az emléktáblát megkoszorúzták a Jókai Kör tagjai.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!