Évadzáró koncert meglepetésekkel


2018-06-09 11:25:35  | cikk: ha  | 


Évadzáró koncert meglepetésekkel főképe

A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Kamarazenekara minden évadban két-három koncerttel kedveskedik a közönségnek. A 2017-18-as szezont az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola aulájában tartott hangversennyel búcsúztatták. Nagy Tibor karnagy, művészeti vezető elmondta, hogy mint minden esztendőben, ezúttal is az jelentette a legnagyobb problémát, hogy kevés a muzsikus a zenekarban. Próbálkoznak utánpótlás-neveléssel a zeneiskolában, de kevés diák vállalja a feladatot. Tehát a kamarazenekar továbbra is várja az új tagokat. Addig is azonban, ha kevesen is vannak, változatos repertoárral készülnek egy-egy koncertre.

Bódai Ákos nem csupán szólózott, tagja is a zenekarnak

Az évadzáró hangversenyen tavaly vettek részt először növendék szólisták. Idén ezt a szép hagyományt folytatva Boda Barnabás trombitán, Bódai Ákos hegedűn, Pados Dorottya fuvolán szólózott zenekari kísérettel. A koncerten felcsendült Gárdonyi Zoltán Magyar szvitje négy tételben, Debussytől A kis néger, Danclatól a Premier Solo és Chopintől a Variációk egy Rossini témára. A hangverseny záródarabja igazi kuriózum volt: Baráz Ádám kortárs szerző Concertino zongorára és vonószenekarra című műve.

A kortárs darab zongoraszólóját Németh-Vékes Erzsébet vállalta

Baráz Ádám 1987. december 15-én született Balassagyarmaton. Zenei adottságai elég korán megmutatkoztak. Egészen kisgyermekként elbűvölte a népdalok világa, mely későbbi munkáira is részben kihatott. Zenei tanulmányait, a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola növendékeként kezdte , majd 14 évesen felvételt nyert többek közt a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés, zongora és szolfézs-zeneelmélet szakára. Később tanult a párizsi Zeneakadémián is. Zeneszerzői munkássága igen széleskörű, több mint 160 befejezett műve van. Komponált már szóló hangszeres, vokális, kamarazenei és zenekari műveket egyaránt, valamint versenyműveket is. Műveiben fontos szempont a hagyományosság, azaz a melódiára, harmóniára és ritmikára épülő zenei gondolatok.

Baráz Ádám volt a Concertino zongorára és vonószenekarra karnagya

Pápán már felcsendült egy műve, közel 10 évvel ezelőtt, most pedig concertinoját játszották a pápai muzsikusok. Ezt a darabot másfél évtizedig érlelte magában, mesélte, aztán pár hónap alatt papírra vetette. Épp egy évvel kezdte el írni, az ősbemutató Balassagyarmaton volt, Alisa Yajima japán zongoraművésznő közreműködésével. Ezúttal a szólót Németh-Vékes Erzsébet vállalta. A zeneszerző elmondta, hogy három tételes a mű: a grandiózusabb bevezetőt elgondolkodtató középrész követi, majd visszatér az első rész hangulata. A darabban felismerhetően megjelenik az Elment a két lány virágot szedni című népdal is. S ami még különlegessége volt a koncertnek, hogy Baráz Ádám vezényelte saját művét. Mint mondta, erre már tíz éve nem volt példa, de most Pápán szívesen eleget tett a kérésnek.

Képek:


Címkék: koncert
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!