Az MSZP szerint nem hitelfelvétellel kellene biztosítani a pápai TOP-os beruházások megvalósítását


2018-06-05 23:29:59  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Az MSZP szerint nem hitelfelvétellel kellene biztosítani a pápai TOP-os beruházások megvalósítását főképe
A Magyar Szocialista Párt pápai szervezetének tisztújítása, valamint az önkormányzat beruházási hitelfelvétele voltak a témái Grőber Attila önkormányzati képviselő és Kovács József helyi MSZP-elnök közös sajtótájékoztatójának.

Grőber Attilától megtudtuk: az áprilisi országgyűlési választások után az MSZP elnöksége lemondott, majd egy alulról felfelé irányuló tisztújítás megy végbe a pártnál a helyi szervezetektől kezdődően egészen az országos elnökségig. Ennek nyomán Kovács József korábbi alelnök lett Pápán a szocialisták új elnöke. Kovács József 2004 óta tagja az MSZP-nek, egy cikluson keresztül önkormányzati képviselő is volt, alelnökként 2016-tól mostanáig tevékenykedett. A pápai tisztújítás eredményeképpen kilencfős új elnökség állt össze, melyben fiatalok, középkorúak és idősebbek egyaránt szerepet vállaltak - hangsúlyozta Kovács József. Kiemelte, legfontosabb céljaik közé tartozik az aktivistahálózatuk megerősítése, a taglétszámuk növelése és a fiatalok megszólítása. Mint mondta, megtiszteltetésnek, de nagy felelősségnek érzi az új pozícióját, amit alázattal és maximális hozzáállással szeretne betölteni.

Gőber Attila megjegyezte, ő maga ugyan lemondott a pápai MSZP vezetéséről és a helyi szervezetben semmilyen tisztséget sem kíván betölteni, de nem hagy fel a politizálással: a szocialisták Veszprém megyei elnökhelyetteseként és a párt országos választmányának tagjaként dolgozik tovább. A jövőben helyi, megyei és országos szinten egy új politikai stratégia létrehozásán, illetve az ellenzéki oldal egységesítésén, megerősítésén, együttműködésének fokozásán munkálkodik majd. Grőber Attila 1998-ban kapcsolódott be a pártpolitikába, 2002 óta önkormányzati képviselő, 2010 és 2018 között volt az MSZP pápai elnöke.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programhoz (TOP) kapcsolódó beruházások megvalósításának biztosításához a pápai önkormányzat által felvenni kívánt 1,1 milliárd forint banki kölcsön sokkal több veszélyt, kockázatot rejt, mint amit vállalni kellene - jelentette ki Grőber Attila, áttérve a legutóbbi képviselő-testületi ülésen született legfontosabb döntésre. Az önkormányzati képviselő kifejtette, három év türelmi idő után tizenöt éves futamidőre történik meg a hitelfelvétel. Ennek mentén 2036-ig évente közel 100 millió forint törlesztőrészletet kell fizetnie a városnak, azonban például két százalékos kamatemelés esetén már évi 20 millió forinttal kellene többet törleszteni. Grőber Attila szerint ez azt jelentené, hogy a hiteltörlesztés mellett 18 éven keresztül nagyon kevés forrása maradna a pápai önkormányzatnak önálló fejlesztésekre, beruházásokra, például útfelújításokra. A szocialista politikus elismerte, fontos célok megvalósítására vennék fel a hitelt, ugyanakkor meggyőződése, hogy ez a kölcsönszerződés a vállalhatónál sokkal több veszélyt, kockázatot rejt a városra nézve.

- Ahol az önkormányzat eladósodik, ott az emberek adósodnak el - fogalmazott Grőber Attila. Hozzátette, a TOP-os beruházások megvalósítására beérkező árajánlatok után dől majd el, hogy az építőiparban tapasztalható áremelkedések miatt szükség lesz-e további hitelfelvételre. Az önkormányzati képviselő szerint a kormánynak a központi költségvetésből kellene előteremtenie és az érintett önkormányzatok rendelkezésére bocsátani azt a pénzt (vagy annak egy jelentős részét), ami a nyertes TOP-os pályázatok benyújtása óta az árnövekedések miatt többletköltségként jelentkezik az egyes beruházások esetében.

Képek:


Címkék: MSZP | hitelfelvétel
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!