Bemutatók, szórakoztató programok, gyermeknapi játszóházak az expón


2018-05-28 08:35:30  | cikk: HuHa  | 


Bemutatók, szórakoztató programok, gyermeknapi játszóházak az expón főképe
Vasárnap késő délután zárta kapuit a 22. Pápai Agrárexpo, melynek szervezője a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, fő támogatója Pápa Város Önkormányzata volt. A regionális mezőgazdasági kiállítás és vásár több mint 100 kiállítóval, árussal, tucatnyi programmal várta az érdeklődőket, a háromnapos rendezvényre több mint 10 ezren látogattak ki a Városi Sportcsarnokhoz.
A kiállítók az agrárium szinte teljes palettáját felvonultatták, a mezőgazdasági gép- és alkatrész forgalmazók mellett élelmiszeripari cégek, őstermelők, állattenyésztők, innovatív termékeket kínáló vállalkozások és szolgáltató cégek is jelen voltak, de megjelent az erdőgazdaság és faipar is, valamint a megújuló energiák alkalmazhatóságával foglalkozó társaság is képviseltette magát. Az árusok kínálata is változatos volt, kézműves csokoládét, mézet, gyümölcsleveket, ékszereket, háztartási eszközöket és dísztárgyakat is vásárolhattak a látogatók.
A traktorok, gépek nemcsak a mezőgazdaságban dolgozókat érdekelték

A gépforgalmazók nemcsak standjukon várták az érdeklődőket, több gépbemutatón is népszerűsíthették a kis- és nagygazdaságokban használatos munkagépeiket. A Győri Agroker Kft. is élt ezzel a lehetőséggel, több traktorát is megmutatta mozgás közben. Marovitz István gépüzletág vezető arról mesélt hírportálunknak, hogy hosszú ideje kiállítói a pápai expónak és fontosnak tartják, hogy jelen legyenek a régió szakkiállításain.
-Számunkra minden évben sikert hoz a kiállítás, köttetnek itt is konkrét üzletek és biztos, hogy olyan vásárlóink is vannak, akik itt találkoztak velünk és később lettek üzleti partnereink. Az idén is erő- és munkagépeket hoztunk a kiállításra, ár-érték arányban középkategóriás termékeket forgalmazunk, olyanokat, melyek az állattartásban, a szántóföldi növénytermesztésben és a szőlőkben, gyümölcsösökben használhatók - mondta, hozzátéve, az egyik legjobb referencia partnerük Pápa Város Önkormányzata, mely több kommunális célra is alkalmas traktort vásárolt tőlük.
Marovitz István gépüzletág vezető szerint számukra mindig sikert hoz a pápai expo

A mezőgazdasági gépekhez hasonló széles kínálatot vonultattak fel az élelmiszeripari vállalkozások. Többségük környékbeli, rendszeresen visszatérő kiállító, de újoncok is megjelentek az idei expón. Ilyen volt a Kövér Tanya, mely a Hajdú-Bihar megyei Tetétlenen működik. Tulajdonosától, Sovák Tibortól megtudtuk, az ország minden részére igyekeznek eljutni és bemutatkozni, Pápán először vannak jelen.
-Az első tapasztalatok pozitívak, azt érzékeljük, hogy a látogatók számára fontos a minőség és keresik a minőségi termékeket. Itt a kiállításon kóstolóval fogadjuk az érdeklődőket és néhány mondattal bemutatjuk cégünket, termékeinket.
A hat állandó dolgozóval működő vállalkozás elsősorban mangalicából állít elő húskészítményeket, de házisertésből, bivajból, szarvasból és libából készült termékeik is vannak. Meglátása szerint a mangalicahús egyre népszerűbb a hazai fogyasztók körében, szalonnát, sonkát, kolbászt, májast állítnak elő belőle.
A Hajdú-Bihar megyei húsfeldolgozó főként a mangalicából készült termékeiket népszerűsítette

Háziszárnyasok, sertések, juhok, tejelő- és húsmarhák, lovak és nyulak - az állatkiállítói sátrak is sok látogatót vonzottak az expón. Legkülönlegesebbnek talán az óriásnyulak bizonyultak, kiállítóik a ketrecekben bemutatott állatokon kívül, kisnyúlsimogatót alakítottak ki és játszóházzal készültek, sőt bemutatták a nyúlbírálat módszerét is. Czirók Attila Dákán élő tenyésztőtől megtudtuk, a magyar óriásnyúl az egyetlen őshonos magyar nyúlfajta, mely ma már szabadon nem tenyészik. Telepük jelenleg 100 darab óriás anyanyúlból, 300 darab castor rex nyúlból illetve ezek szaporulatából áll.
-Az őshonos magyar óriásnyúl fülhossza legalább 17 cm, testsúlya legalább 5,5 kg, szőrzete pedig őshonos vadas szín, de elfogadott a fekete és a fehér is - ismertette a nyúlfajta jellegzetességeit. A nagytestű nyúl 8-9 hónapos korában már eléri az 5 kg-os súlyt, jelenleg még csak a húsa miatt tenyésztik, de már a prémjét is próbálják hasznosítani. S hogy az őshonos magyar óriásnyúlból lehet-e húsvéti nyuszi? Erre a kérdésre nemmel válaszolt a tenyésztő, éppen azért, mert nagyon gyorsan nő és hamar elveszíti a kedves kisnyúl voltát.
A dákai tenyésztő (balra) és az országos egyesület elnöke egy őshonos magyar óriásnyúl társaságában

Az expo programkínálatában ezúttal is szerepeltek szórakoztató elemek, a ló vs motocross bemutatót például többször is megtekinthették a vásárlátogatók. A különleges produkció egy fiatal ajkai testvérpár nevéhez fűződik, ők találták ki a nem mindennapi bemutatót. Somlóvári Dóra és Somlóvári Dániel története családi gyökerű, édesapjuk ugyanis Simson motorral járt Keszthelyre iskolába, ahol nagyon szeretett lovagolni, fiából aztán motocross versenyző lett, leánya pedig lovasversenyzővé és edzővé vált. A produkciót Dóra találta ki, abból kiindulva, hogy az Ajkai Lovas Hagyományőrző Egyesület szomszédságában működik bátyja Remix Motocross Sportgyesülete, így a lovaktól nem idegen a motorok hangja és benzingőze, ezért megpróbálta a két műfajt összehozni. A produkció elején a lovasok léptek színre, lágy zenére mutatták be koreográfiájukat, majd megszólalt a vad rock és megjelentek a motocrossosok is. A motorosok és lovasok azonos motívumokat futottak a pályán, majd egymást keresztezve, együtt haladva adtak elő látványos produkciót.
-Előbb külön-külön tanultuk meg a koreográfiát, aztán pedig együtt is gyakoroltunk több edzésen. Ennél a produkciónál nagyon fontos, hogy a szereplők koncentráljanak és nagyon figyeljenek egymásra, hiszen motor és ló egészen közel mozog egymáshoz, így, ha a ló bármilyen nyugtalanságot mutat, ki kell térni, el kell távolodni tőle a motorral - mesélték a fiatalok. A különleges produkció egyébként ide, a Pápai Agrárexpóra készült, ötletgazdáik ismerete szerint, sem hazánkban, sem Európában nem csinálnak hasonló bemutatót.
Lovasok és motorosok egyszerre a porondon

Ugyancsak a szórakoztató programok sorába illeszkedett a vasárnapi Parasztolimpia, melyet a veszprémi Sportolj Velünk Sportegyesület rendezett. Takács Dávid elnök érdeklődésünkre elmondta, sport világából és az agráriumból is vesznek ötleteket a különböző versenyszámokhoz, így született meg a gumicsizma hajító versenyszám, a terményzsák cipelés, a terményzsák talicskázó gyorsasági futam, de volt akadálypálya és egy vicces pörgős-szlalomos feladat is. A legtöbben a gumicsizma hajítást próbálták ki, gyermekek és felnőttek egyaránt neveztek a versenyszámba, és mint kiderült, nem is olyan könnyű ez a mókás feladat. A 25 és 50 kg-os terményzsákokkal már kevesebben próbálkoztak, a talicskázás azonban ugyancsak népszerű volt, olyannyira, hogy két barát között parasztolimpiai döntőt is rendeztek. Mint kiderült, nem rutintalanok ragadtak kesztyűt, vagyis talicskát, hanem két olyan fiatalember, akik számára mindennapos a nehéz fizikai munka. Papp Attila és Váczi Ádám Ugodról érkeztek, egyikük málnatermesztő, másikuk pedig mangalicákat tenyészt. A versenyre játékos kedvük hozta el, és nemcsak önmaguk számára volt szórakoztató a mókás megmérettetés, hanem a közönség is vidám perceket élhetett át. A két fiatalember egyébként évente visszatér látogatóként a Pápai Agrárexpóra, megtekintik a kiállítást és szívesen töltik el a hétvégét a rendezvényen.
A nagy derbi - döntetlen lett az eredmény

A vasárnapi nap programjából természetesen nem hiányozhatott a gyermekeknek szóló sok-sok szórakoztató elfoglaltság, a rendezvénysátorban öko játszótér, arcfestés, rajzsarok és mesefilm vetítés, a szabadtéri területen ugrálóvár, retro játszótér várta a kicsiket, de több kiállító is készült gyermeknapra kézműves foglalkozással, fa logikai játékokkal, a Bakonyerdő Zrt. pedig a környezettudatos nevelés jegyében invitálta játékra, rajzolásra a legifjabb látogatókat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!