125 éves a Jókai Kör


2018-05-27 22:23:26  | cikk: ha  | 


125 éves a Jókai Kör  főképe

A Jókai Kör közösségteremtő programjaival méltó helyet képvisel a város kulturális életében, legfontosabb feladatuk a Jókai-hagyományok és -kultusz ápolása, irodalmi hagyatékának megismertetése az érdeklődőkkel. A nagy múltú közösség 125 évvel ezelőtt alakult meg, s bár nem volt folyamatos a működése, tevékenysége töretlen a város kulturális életében, szolgálja a pápaiak művelődni vágyását, és ápolja a hagyományokat. A jubileumi közgyűlés helyszíne a református ótemplom volt, ahol a kör tagjai és a meghívott érdeklődők emlékeztek ünnepélyes keretek közt.

Stankovics Marianna elnök mondott ünnepi beszédet

- A Kör alapításának eszméjét 1893-ban Horváth Lajos, az akkori pápai főszolgabíró vetette fel. Ez az eszme még abban az évben meg is valósult, amikor a Pápai Jókai Kör május 28-án megalakult a város irodalom- és művészetkedvelő közönségének szinte teljes számú részvételével, 269 taggal. Működését hamarosan megkezdte, három szakosztállyal: az irodalmival, a színészetivel és a zeneivel - idézte fel a közösség megalakulásának körülményeit ünnepi beszédében Stankovics Marianna elnök.

A Jókai Kör indítványozta, hogy 1894-ben a korábbi Hosszú utcát Jókai Mórról nevezzék el, s ehhez kapcsolódóan az elnöknek volt egy javaslata: - A Jókai Kör nevében szeretném javasolni, ha Pápán új utca létesül, akkor Laborfalvi Rózáról, Jókai Mór feleségéről, az ünnepelt színésznőről nevezzük el, akinek annyit köszönhetett kedvelt írónk is. Egy ilyen utcanévadással azt is jelezhetnénk, hogy történelmünknek és művészettörténetünknek voltak fontos nőalakjai is, akik emlékének őrzése mintha még háttérbe szorulna - tette hozzá Stankovics Marianna.

 Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara is közreműködött a rendezvényen

A Jókai Kör Egyesület elnöke szólt még a kulturális közösség tevékenységéről, fontos kezdeményezéseiről, programjairól, s arról is, hogy a II. világháború alatt 1944. március 1-jén volt a Kör utolsó irodalmi estje. Aztán a hónap második felében dr. Kőrös Endre főtitkár az őt és felségét is érintő zsidótörvények elől a halálba menekült, a Kör tagsága az ő sírjánál jelent meg utoljára együtt. A csoport 1984-ben alakult újra, Huszár János tanár, helytörténész kezdeményezésére, s azóta működik a város elismert kulturális közösségeként.

Bakody Lászlóné kapta az örökös és tiszteletbeli tagnak járó elismerést

A jubileumi alkalmon közreműködött Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara és a Jókai Kör Irodalmi Önképzőköre. Az alkalmon Bakody Lászlóné vehette át az örökös és tiszteletbeli tagnak járó díjat.

Képek:


Címkék: Jókai Kör
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!