Elismerések, finom ételek, remek hangulat a vadásznapon


2018-05-27 09:37:26  | cikk: HuHa  | 


Elismerések, finom ételek, remek hangulat a vadásznapon főképe
Ahogy az agrárgazdálkodás és a vadgazdálkodás, úgy kapcsolódik össze immár több mint két évtizede a Pápai Agrárexpó és a Veszprém Megyei Vadászkamara pápai vadásznapja. A mezőgazdászok és vadászok - egyes szakmai problémák ellenére is - jó kapcsolata a szombati nap kiváló hangulatán is tükröződött. A 21. alkalommal megrendezett Veszprém Megyei Vadásznapon ezúttal is részt vett a környékbeli vadásztársaságok többsége, rég nem látott ismerősök üdvözölték egymást, a kondérokban készülő ételekhez nemcsak a szükséges hozzávalókat, de szívüket is beleadták a társaságok, aztán pedig együtt örültek egymás sikerének.

Tán a hajnali vadászatok épp akkor értek véget, amikor az első tüzek fellobbantak az expo szabadterületén, ahol húsznál is több vadgazdálkodó egység készült arra, hogy főztjével elkápráztassa a látogatókat és a zsűri tagjait. Így amikor a Bakony Vadászkürt Egylet által előadott dallamok a rendezvénysátorba hívták a vadászokat az ünnepélyes megnyitóra, már vígan sültek a pecsenyék, rotyogtak a pörköltek, a reggelire készített finomságoknak pedig már csak a kedves emléke maradt meg a rendezvény résztvevőiben.

A vadásztársaságokat Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke üdvözölte, köszönetet mondva nemcsak azért, mert ismét részt vesznek a rendezvényen, hanem mert munkájukat az elmúlt egy évben is magas színvonalon, az új vadászati törvénynek megfelelően végezték. A programot Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke nyitotta meg, emlékeztetve a gazdálkodók és vadászok együttműködésének szükségességére és a közös gondolkodás fontosságára.
-Az elmúlt években a vadászatot meghatározó jogi kereteket sikeresen módosítottuk, a vadászatra jogosultak elfoglalták új területüket, megkezdték munkájukat a tájegységi fővadászok. Az agrárkamarának sikerült a jó kapcsolatot megtartani minden olyan szervezettel, mely a vadgazdálkodáshoz kötődik és bízunk abban, hogy ez a sikeres munka folytatódni fog - fogalmazott, hozzátéve vannak még feladatok, melyeken dolgozni kell. Ennek kapcsán megemlítette a 2021-es Vadászati Világkiállítást, melynek Magyarország ad otthont 50 év után újra, de beszélt a még megoldásra váró vadkár kérdéséről is.
-A mezőgazdászok, erdőgazdálkodók és a vadgazdálkodók közötti, a vadkárrendezés miatt meglévő állandó és folyamatos konfliktusok megoldására a két kamara egy munkacsoportot hozott létre, bízom benne, hogy rövid időn belül olyan eredményeket tudunk letenni az asztalra, mely megnyugvást hoz ezen a területen. Az együtt gondolkodás elengedhetetlen a hosszú távú béke megtalálásához és az együttműködéshez. Én ezt kérem továbbra is a vadgazdálkodóktól és ezt ajánlom a NAK részéről.

A vadásznap megnyitóján elismeréseket adtak át a vadgazdálkodási tevékenység terén kiemelkedő munkát végző személyeknek, az ifjúság nevelésében résztvevő vadászoknak és a vadászat társadalmi elismeréséért tevékenykedőknek. A Hubertusz Kereszt arany fokozatát vehette át Markó Jánosné, Kaufmann Margit, Futó Lászlóné és Bolla Tibor, Nimród Érmet kapott Répás Gábor Antal, a Gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettet a Noszlopi Vadásztársaság érdemelte ki, az Országos Magyar Vadászkamara érdemérmét pedig Papp László kapta. A kormányhivatal vadászati-halászati szakügyintézője, köszönettel fogadta a rangos kitüntetést, mosolyogva mondta, elismerést jellemzően a vezetőitől kap az ember, most pedig egy olyan szervezettől kapta, amely az asztal túloldalán ül.
-Én a hatóság képviselője vagyok, a vadgazdálkodók pedig a másik oldalon állnak, de szerencsére mégsem így kezelik, hanem szakigazgatásnak tekintik a munkámat. Feladatom, hogy a jog útvesztőiben próbáljam segíteni a vadgazdálkodókat és a magyar vadászat ügyét.
Papp László feladatai közé tartozik a trófeák bírálata, évente közel négyezer trófea megy át a kezei között. Mint mesélte, néha maga is puskát ragad, és bár trófeás vadat nagyon ritkán lő, olyankor néhány ismérv gyorsan végigfut az agyán, mielőtt meghúzza a ravaszt.

A megnyitót követően a vadászok visszatértek bográcsaikhoz, lelkesen ízesítettek, fűszereztek, kóstoltak és kevergettek. Több mint harmincféle étel készült a nyári forróságban, ami azt jelenti, hogy egy-egy vadásztársaság többféle finomsággal is előrukkolt. Így tette ezt az Öregséd Vadásztársaság is, melynek tagjai örömmel jöttek el a rendezvényre és szívesen mutatkoztak be a megye társaságai között. Fekete Mihálytól, a csapat „főszakácsától” megtudtuk, vaddisznóból készült ételekkel várták a látogatókat, pörköltet főztek, oldalast sütöttek és vaddisznó steaket is készítettek. A társaság vadászmestere és hivatásos vadásza, Takács Andor érdeklődésünkre elmondta, közel 7000 hektáron gazdálkodnak, területük Pápa városának határától Bakonyságig tart, a társaság 56 főt számlál. Korábban apróvadas terület volt, jó őzpopulációval, mostanában azonban egyre több nagyvad - vaddisznó és gímszarvas - is él a területen.

Természetesen a vadásznapon idén is részt vett a Bakonyerdő Zrt., mely nemcsak tegnap képviseltette magát, hanem az Agrárexpo mindhárom napján, hiszen a sportcsarnokban lévő standjukon valamennyi tevékenységüket bemutatták az érdeklődőknek, sőt a vadásznap után vasárnapra gyermeknapi programmal is készültek. Dr. Szekrényes Tamás termelési és kereskedelmi igazgató-helyettes arról mesélt hírportálunknak, hogy bár a világ számos országában megjelennek kiállításokon, a pápai expo kiemelt jelentőségű.
-Pontosan azért, mert itt itthon vagyunk és fontosnak tartjuk, hogy megmutassuk tevékenységünket, azt a munkát, amit nap mint nap végzünk. Az idei expón is betekintést nyújtunk minden üzletágunkba az erdőgazdálkodástól kezdve a vadgazdálkodáson, faipari tevékenységen keresztül a közjóléti feladatainkba is. Ez utóbbira kiváló alkalom lesz a holnapi gyermeknap, melyre kollégáink sok érdekességgel készülnek.
A vadásznapon való részvételről úgy fogalmazott, mivel Veszprém megye legnagyobb vadászatra jogosult szervezete a Bakonyerdő Zrt. ez hatalmas felelősséget jelent számukra. Szakmai tanácsokkal segítik a vadgazdálkodókat és egyben példát is kívánnak mutatni.
-A mai nap a vadászat legszebb részéről szól, a vadgasztronómiáról és reméljük, hogy ez is szép eredményt fog hozni.
A vadásznapi főzésről elmondta, bár otthon ő is szívesen és jól főz, itt az erdőgazdaság szakácsai készítik az ételeket. Ezúttal vaddisznóból és gímből készítettek sülteket, ragukat, pörköltet az ételsort pedig idényjellegű gyümölcsökből készült desszertekkel zárják. A Bakonyerdő Zrt. ételei idén is kiválóan sikerültek, a zsűri első helyezéssel díjazta a társaságot.

Hasonló sikert ért el a szomszédos állami erdőgazdaság, a Verga Zrt. is, az ő különleges ételüket külön is kiemelte a zsűri, nem véletlenül.
-A köret az, ami igazán díszes és különlegessé teszi az ételünket: juharfa levelet készítettünk oly módon, hogy sűrű palacsintatésztában sütöttük ki, juharsziruppal öntöttük le és zöldborsos eperraguval tálaltuk a pácolt szarvasgerinc mellé - tudtuk meg Szabados Zsolttól, az Verga Zrt. alsóperei Park Hotelének üzletvezetőjétől. A különleges étel nemcsak látványban volt magával ragadó, de ízében is, annak ellenére, hogy első alkalommal készítették el vendégek számára.

A több mint 30 ételt végigkóstoló zsűri tagja, dr. Lukács Attila elismerően szólt a társaságok által készített finomságokról, bár mint mondta, nem kis feladat ennyi ételt megízlelni és ennyiféle ízt elbírálni. Az ételek között voltak pörköltek, raguk, sültek, alapanyagként a vadászok vaddisznó, szarvas, dám és egyes meg nem erősített hírek szerint borzhúst is használtak.
-Mindenki nagyon finomat főzött, nagyon pici ízbeli eltérések motiváltak bennünket a döntés meghozatalakor. A közös főzés öröm a vadászoknak és öröm mindenkinek, aki ezeket a vadételeket megkóstolta és olyan ízharmóniával távozott a rendezvényről, mely jövőre is visszacsábítja - fogalmazott. Ínyencként és szívesen főző vadászként a jó vadétel titkát abban látja, hogy a fűszerezés, sózás sosem nyomhatja el a vadhús jellegét, ízét.
A főzőverseny eredményhirdetésén számos díjat kiosztottak, a vadásztársaságok pedig együtt örültek saját sikerüknek és a többiek elismerésének. S míg a főzés perceit, óráit vidám műsor színesítette, addig az ebédhez már cigányzene szólt, ezzel is emelve a rendezvény hangulatát.

-Ennek a rendezvénynek vannak gyökerei, van mire építkezni, emellé mindig szívesen odaállnak a vadásztársaságok, a támogatók. A látogatók, a megjelent családtagok, a sok-sok érdeklődő, a jó hangulat, vidámság azt mutatja, hogy van létjogosultsága ennek a programnak, szívesen választják a családok ezt a programot egy hétvégi elfoglaltságnak - mondta Pap Gyula elnök az eredményhirdetés után. A vadásznapnak azonban nemcsak az a célja, hogy a társaságok összejöjjenek, hanem az is, hogy elismerjék azok munkáját, akik hosszú időn keresztül, kiemelkedően végzik tevékenységüket a vadászat terén - utalt az elnök a délelőtti kitüntetésátadásra.
-A mindennapi munkában van anyagi és erkölcsi elismerés. Mi erkölcsi alapokon tudjuk elismerni azt a kimagasló munkát, ami a vadászat szakmai oldalán, a vadászati kultúrában, a gyermekekkel való foglalkozásban, egy életútban vagy egy vadgazdálkodó egység tevékenységében megmutatkozik.
A vadászat aktualitásai közül a 2021-es világkiállításra készülést, az új vadászati törvény szerinti működést és a rendkívüli veszélyt jelentő sertéspestist említette meg hírportálunk érdeklődésére. A napközbeni nyüzsgés és a késő délutánig beszélgető, poharazgató társaságok láttán Pap Gyula elnök sikeresnek és eredményesnek nevezte a 21. Pápán tartott vadásznapot.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!