Isten közelsége Rembrandt rézkarcain


2018-05-27 08:45:17  | cikk: ha  | 


Isten közelsége Rembrandt rézkarcain főképe

Két hete nyitotta meg kapuit a pápai református ótemplomban a Pannonia Reformata Múzeum két állandó kiállítással: a Hajlék az örökkévalóságban című rendhagyó egyháztörténeti tárlattal és a Hori titkai című egyiptomi koporsó- és múmiakiállítással. Az ünnepélyes megnyitón elhangzott, hogy a múzeum az állandó anyagok mellett időszaki tárlatokat is kínál majd a látogatóknak. Nem kellett sokáig várni erre, zsúfolásig megteltek érdeklődőkkel az egykori lelkészlakásból kialakított termek: Rembrandt rézkarcait tekinthette meg a művészetbarát pápai közönség.

Három teremben kapott helyet a múzeum első időszaki kiállítása

A megjelenteket Halászné Kapcsándi Szilvia, a Pannonia Reformata Múzeum vezetője köszöntötte, majd Köntös László, a pápai Református Gyűjtemények igazgatója szólt arról, hogy a kiállítás kapcsán Jézus azon mondata jutott eszébe, amit tanítványainak mondott: "Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak benneteket". - Ez a kiállítás is így jött létre. Nem mi választottuk Rembrandt-ot, hanem a múzeum vezetése kapcsolatba került Thomas Emmerling műgyűjtővel és ő javasolta gyűjteményét a terekbe. Emmerling úr a pápai Esterházy-kastélyba már két kiállítás anyagát hozta el, és most Boros Katalin ügyvezetőnek köszönhetően mi is bekapcsolódhatunk ebbe a sorozatba - mondta Köntös László, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették a tárlat létrejöttét.

Krisztus tanít - ez a kiállítás központi alkotása, mondta Köntös László

A kiállítást Katona György festőművész méltatta, aki ismertette Rembrandt életútját, kiemelve azokat a meghatározó pontokat, élményeket, melyek az alkotói tevékenységet is befolyásolták. - Miközben bravúrosan festette és karcolta a gazdag megrendelők portréit, szenvedélyesen figyelte a társadalom kivetettjeit, lecsúszottjait, az egyszerű embereket. Ők népesítik be majd a bibliai témájú kompozícióit. Egyfelől kíméletlen realizmus jellemzi, másfelől mérhetetlen beleérző képesség - mondta a művésztanár, majd hozzátette: - Bibliai ábrázolásaiban számára a szereplők lélektani, emberi hitelessége volt a legfontosabb. A mélységet, az igazságot, a valódi Isten-közeliséget kereste és találta meg, elutasítva a felszínes álságosságot. Ez adja eredetiségét, művészi erejét, ezzel emelkedik ki magasan kortársai közül - hangsúlyozta Katona György, hozzátéve, Rembrandt alkotásaiban mindig megjelenik a fény és a sötétség játszadozása, harca, az alakok maguk a fény forrásai, belső izzásuk van, és ez a fény isteni eredetű. - Isten maga a fény és a világosság, és ezt senki nem tudta jobban hirdetni nála -zárta gondolatait a festőművész.

Letisztult, igényesen kialakított teret hoztak létre a múzeumban az időszaki kiállítások számára is

A kiállításmegnyitón Thomas Emmerling is köszöntötte a jelenlevőket. Mint mondta, nagy öröm számára, hogy bemutathatja gyűjteményének egy részét, de még jobban örül az érdeklődő pápai közönségnek. Rembrandt 365 rézkarcot készített, Pápán most 78 látható, ezek a vallásos érzületet fejezik ki, emelte ki. A világhírű művész életútja kapcsán elmondta, hogy Rembrandt megtapasztalta a mélységet és a magasságot is, de amikor elszegényedett, akkor sem vitatkozott Istennel, nem panaszkodott. - Számára mindennél fontosabb volt Isten közelsége. Ez fejeződik ki képein is. Bízzál Istenben és bízzál a te alkotótehetségedben! - ebben a szellemben élt és alkotott Rembrandt és ez az ő művészetének üzenete. Isten közelében élni - ezt kellene tennünk nekünk is - mondta Thomas Emmerling.

A tárlat október 30-ig látogatható a Pannonia Reformata Múzeumban.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!