"A jó bor felvidítja az ember szívét..."


2018-05-26 07:07:26  | cikk: ha  | 


"A jó bor felvidítja az ember szívét..." főképe

A jó bor felvidítja az ember szívét - ez az eredetileg latin mondás szerepelt a második evangélikus borverseny oklevelén, s ez adta az alapját a rendezvény megszervezésének is. Ezt a programot tavaly hívták életre, hagyományteremtő szándékkal, s mivel elnyerte a résztvevők tetszését, Polgárdi Sándor, a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperese idén is invitálta az érdeklődőket az előadással egybekötött bormustrára. A Pápai Evangélikus Egyházközség és Pápai Evangélikus Gyülekezet Sola Fide Alapítványa az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott pályázatával nemrégiben közel 50 millió forintot nyert el közösségfejlesztésre - ez a rendezvény is részét képezi a projekt programjainak. Az alkalmon szolgált a gyülekezet kórusa is.

Borbély László növényvédelmi szakember és Polgárdi Sándor esperes

"A somlai számomra...a legmagasabb teremtő spiritualitás olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tömény tisztaságban" - idézte Hamvas Béla gondolatait Polgárdi Sándor köszöntőbeszédében. - A bor szakrális ital is, Isten vérének szimbóluma. Ezt a nedűt több helyütt említik a Bibliában, a Szentírás a részegséget és a mértéktelen alkoholfogyasztást ugyan elítéli, de a mértékleteset nem. Az Újszövetségben Krisztus első csodatétele is a borhoz kötődik: a kánai menyegzőn borrá változtatta a vizet. Jézus Krisztus példabeszédeiben szívesen használ szőlővel és borral kapcsolatos képeket - mondta Polgárdi Sándor esperes.

A pápai evangélikus gyülekezet kórusa is szolgált az alkalmon

Borbély László növényvédelmi szakmérnök volt az alkalom meghívott előadója. - Megpróbáltuk összegyűjteni a 2017-es csapadékos évhez aktuális növényvédelmi lehetőségeket. Fontos, hogy ne csak szép legyen a szőlő, hanem hogy a gazdák eljussanak oda, hogy a 2018-as szüretkor jobb minőségű szőlőből lehessen bort készíteni. Ha sok a csapadék, odafigyeléssel, nagyon sok munkával és sajnos különféle kemikáliák alkalmazásával lehet megvédeni a szőlőt; a lisztharmat, peronoszpóra jelenthet ilyenkor komoly veszélyt - mondta a szakember. A 2018-as év nagyon jól indult, nem volt fagykár, szépen alakulnak a fürtök, tette hozzá Borbély László.

A zsűri tagjai Vörös Imre és Solymosi János voltak

A második evangélikus bormustrára 24 bort neveztek a résztvevők, fehéret, vöröset is, sőt két rozét is kóstolhatott a zsűri: Solymosi János és Vörös Imre. A nevezett nedűkből 11 kapott arany minősítést: Borbély László, Krózser Róbert, László Géza, Major Károly, Takácsi Kálmán, Takács János és Horváth Endre borai kapták a legmagasabb fokozatot. Ezüst minősítést tíz, bronzot pedig három nevezett bor kapott. A rendezvényt kötetlen hangulatú vacsora követte.

Képek:


Címkék: evangélikus | bor
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!