Győrffy Balázs: Kétszeresen is parasztünnep az idei Pápai Agrárexpo


2018-05-25 22:03:43  | cikk: HuHa  | 


Győrffy Balázs: Kétszeresen is parasztünnep az idei Pápai Agrárexpo főképe
Száznál is több kiállítóval, résztvevővel kezdődött meg ma délelőtt a 22. Pápai Agrárexpo, melynek immár 3 éve a Nemzeti Agárgazdasági Kamara a rendezője, fő támogatója pedig Pápa Város Önkormányzata. A Városi Sportcsarnok és a mellette található szabadterület idén is benépesült mezőgazdasági gép- és eszközforgalmazókkal, élelmiszer feldolgozókkal, haszonállatokkal, az agráriumhoz valamilyen módon kapcsolódó vállalkozások termékeivel és kézműves portékákkal. A mezőgazdasági kiállítás és vásár vasárnap estig várja a szakmai és civil érdeklődőket, a rendezvény számos látványos bemutatót és kikapcsolódást nyújtó programot kínál.
Győrffy Balázs NAK elnök és Kovács Gyula, a Magyar Növényvédelmi Szövetség elnöke együttműködési megállapodást írt alá

A megnyitó előtt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Növényvédelmi Szövetség együttműködési megállapodást írt alá, mellyel a régóta fennálló szakmai kapcsolatukat öntötték formába. Győrffy Balázs NAK elnök szerint a kamarának, mint köztestületnek, az ágazat önkormányzatának mindenki tagja, de vannak olyan szakmai szervezetek, melyek az agrárgazdaság egy szeletét képviselik és erről sokkal nagyobb tudással rendelkeznek, mint a köztestület. Az ő tudásuk, a köztestület munkájába való becsatolásuk feltétlenül fontos.
Az ünnyepélyes megnyitóra megtelt a rendezvénysátor

Az expo ünnepélyes megnyitóján Unger Tamás alpolgármester köszöntötte szervezőket, kiállítókat, érdeklődőket. Felidézte, a Pápai Agrárexpo az elmúlt években megtalálta helyét és idejét a város nagyrendezvényeinek sorában, éppúgy, mint a Pápai Csülök- Cicege- és Borfesztivál, a település nagy gasztronómiai rendezvénye. Emlékeztetett, éveken át a város volt a rendezője az expónak, mely aztán visszatalált a kamarához, megőrizve, sőt erősítve népszerűségét. Kiemelte, nincs a megyében olyan település, ahol jobb helye lenne ennek a rendezvénynek.
-Sehol nem központosul a megyében annyira a mezőgazdaság és az arra épülő feldolgozóipar, nincs olyan múltja az agráriumnak, mint Pápán és a pápai járásban. Nem véletlen, hiszen itt van a központja a Dunántúl egyik legnagyobb erdőgazdálkodójának, mezőgazdasági gépforgalmazójának vagy élelmiszeripari feldolgozó üzemének, illetve az erre ráépülő egyéb élelmiszeripari vállalkozásoknak. De városunk a központja a megye egyetlen mezőgazdasági képző intézményének is, ahol a családi gazdaságok leendő vezetőit, erdészeket, mezőgazdasági gépipari szakembereket, állattenyésztőket, hamarosan újra lovászokat is, az élelmiszeripar bizonyos területeinek szakembereit képzik. És természetesen ki kell emelni a környék gazdáit, családi gazdaságait, akik az elmúlt pár évben példaértékű termelési fejlődésen mentek keresztül.
Az alpolgármester hozzátette, bár ma már nem a város a fő szervezője az expónak, vállalásait továbbra is teljesíti a rendezvénnyel kapcsolatban és saját eszközeivel segíti a város mezőgazdasághoz kötődő kapcsolatát.
-TOP-os projektjeink között van egy különösen kedves projekt, ami az elavult, leromlott piactér rehabilitációját, sőt különálló térré történő fejlesztését célozza. Ennek feltétele volt, hogy az önkormányzat a felújítás után saját működtetésbe veszi, visszaveszi a piacot, és ott a helyi és járási élelmiszertermelők számára korszerű feltételeket, szép környezetet biztosít termékeik értékesítésére. A tervezés lezárult, a forrás hamarosan rendelkezésre fog állni és remélem, hogy legfeljebb másfél év múlva egy megújult piaci környezetben üdvözölhetjük a termelőket, kereskedőket és vásárlókat.
Pápa városa nevében Unger Tamás alpolgármester köszöntötte a résztvevőket és a látogatókat

Győrffy Balázs köszöntőjében az éppen szakadó esőre utalt, melyet legfeljebb csak a látogatók bántak, a kiállítóként jelen lévő mezőgazdaságban dolgozók azonban biztosan nem, hiszen az eső nagyon kell májusban ahhoz, hogy az aratás majd jó eredményeket hozzon.
-A mai napot eredetileg is parasztünnepnek szántuk, de most, hogy esik az eső, ez kétszeresen is igaz, hiszen az agráriumban dolgozók számára ünnep a májusi eső - mondta. Felidézte, a több mint két évtized alatt a rendezvény megtalálta helyét nemcsak a környéken, de a régióban is, a szakma számára kiváló találkozási ponttá vált, bemutatóival, szórakoztató programelemeivel nagyon sok látogatót vonz, tavaly például 13 ezren jöttek el a Pápai Agrárexpóra.
-Az agráriumnak a magyar nemzetgazdaságon belül egyre fontosabbnak kell lennie, ez egy olyan stratégiai ágazat, ami nemcsak a nemzetgazdasági teljesítményhez való hozzájárulása miatt fontos, hanem azért is, mert olyan termelőeszközt kezelünk, ami túlmutat a mezőgazdaságon, ez pedig a magyar termőföld. Ennek a földnek a magyar kézben tartása nagyon fontos feladatunk, amiért nagyon sokat kell tennünk, és ennek legjobb lehetősége, ha a magyar gazdálkodók hosszú távon, eredményt, egzisztenciát, biztonságot látnak ebben az ágazatban. Ezért a versenyképességre, a hatékonyságra, a technológiai fejlesztésekre nyitottnak kell lennünk. Mi igyekszünk ezzel a rendezvénnyel is tenni ezért - hangsúlyozta.Győrffy Balázs, a NAK elnöke a szervezők nevében üdvözölte a megjelenteket

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg beszédében Jakab István, a MAGOSZ elnöke is. Mint mondta, révbe ért a megye agrártársadalma, erős az összefogás, együttműködés.
-Van mit megmutatni! A fejlődés ívét gyönyörűen lehet érzékelni a kiállítók munkáján keresztül. De nemcsak a gazdálkodóktól várjuk el az együttműködést, összefogást. Remélem, érzékelik, hogy az önkormányzatok, a Parlament, a kormány, a kamara, az érdekképviselet egyet akar: a legkorszerűbb technológiákat alkalmazva előre haladni a siker érdekében.
Az összefogás elengedhetetlen - hangsúlyozta Jakab István
 
Az új agrárminisztérium törekvéseiről dr. Nagy István miniszter, az expo fővédnöke szólt megnyitóbeszédében. Úgy fogalmazott, optimizmust érez a gazdálkodók részéről a jövőt illetően.
-Legfontosabb közös dolgunk, hogyan tudjuk a mezőgazdaság középpontjába állítani a versenyképességet, hatékonyságot. Minden intézkedésünk ezt a célt szolgálja. Szeretnénk megszüntetni a magyar mezőgazdaságot gúzsba kötő, gátló tényezőt a közös osztatlan kihatását. Szeretnénk az öntözést, a vízgazdálkodást is a középpontba helyezni - emelte ki. Hozzáfűzte, 80 ezer hektáron öntöznek ma Magyarországon, 200 ezer hektáron kiépített csatornahálózat van, amit működtetni lehetne, ha olyan állapotban lenne, ugyanakkor a kamara felmérése szerint 400-450 ezer hektárra van öntözési igény.
Dr. Nagy István, az új agrárminiszter nyitotta meg az expót

-A magyar mezőgazdaság olyan kihívásokkal áll szemben, amikre csak tudásalapon, csak összefogással tudunk jó válaszokat adni. Önálló agrárválasz nincs a kihívásokra, a sikerünk és a versenyképességünk azon múlik, hogyan tudjuk beintegrálni ebbe a szakmába más tudományágak ismereteit és ezzel megnyerni a fiatalokat is az agrárium számára. Ha sikeres generációváltást tudunk biztosítani a mezőgazdaság számára, az vidéki megmaradásunkat, a vidéki élet gazdagodását fogja szolgálni. Sikeres vidék nélkül pedig nincs sikeres Magyarország - jelentette ki a miniszter.

A megnyitón adták át a vásári díjakat, melynek nagy hagyományai vannak az expo történetében. Pápa Város Önkormányzatának díját a Böllér Bélfeldolgozó Kft. kapta, Veszprém Megye Önkormányzatának elismerését a Bakonyerdő Zrt. vehette át, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara díját pedig a Solar Electric Kft-nek ítélték oda. Az innovációs díjat a Negyedi Bt. érdemelte ki az expón, élelmiszeripari kiállítói díjat vehetett át a Taravis Kft., az állattartói díjat az Imár Bt. kapta, a gépkiállítói díj pedig ezúttal a Venta Agrotech Kft-hez került. A vásári nagydíjat a Dorker Kft-nek ítélték oda a bírálók.
Több pápai cég is részesült díjban, köztük a Bakonyerdő Zrt.

A 22. Pápai Agrárexpo programjai kora estig tartottak, az agráriumban dolgozókat a Nyugat-Magyarországi Agrárfórum várta, ahol többek között a NAK és a MAGOSZ több év alatt kidolgozott programja, a sertéspestis problémája, a szójaágazat aktualitásai kerültek szóba, de az agrárium pénzügyi lehetőségeiről is hallhattak az érdeklődők.
A szakmabelieket agrárfórum is várta ma

A programok sorát már ma több bemutató tette teljessé és így lesz ez a következő két napon is. Holnap a Veszprém Megyei Vadászkamara tart vadásznapot vadászkutya és solymász bemutatóval, lesz lovas ügyességi bemutató, rönkhúzás, mezőgazdasági gépshow, fafaragó bemutató, az érdeklődők betekinthetnek a juhfejés módjába, a szakmabeliek számára pedig újabb előadást tartanak, melynek témája az alternatív fehérjenövények szerepe, de a látogatókat gasztrofalu és vásár is várja, és hasonlóan színes kínálat ígérkezik vasárnapra is, melyet gyermeknapi programok egészítenek ki.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!