Az ihászi csata 170. évfordulójára készülnek a városbarátok


2018-05-25 15:57:19  | cikk: Babos Petra  | 


Az ihászi csata 170. évfordulójára készülnek a városbarátok főképe
Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet ( a Kossuth Szövetség csoportja) az idei év elején elhatározta, hogy 2018/19-ben 1848/49 forradalmának és szabadságharcának 170. évfordulója jegyében kíván munkálkodni. Az év első napján Petőfi emléke előtt tisztelegtek a pápai kastély előtti szobornál. Március 15-e reggelén, a városi, központi ünnepélyt megelőzően Pápa város polgármesterével, dr. Áldozó Tamással együtt vitt virágokat, mécseseket a városbarátok kis küldöttsége a pápai Alsóvárosi és Kálvária temetőkbe, az egykori „veterán 48/49-es honvéd városvezetők, képviselők nyugvóhelyeihez. Aznap délután pedig Ihász-pusztán tisztelegtek a hagyományos főhajtással. Idén is felhívták a figyelmet a méltatlanul elfeledett, pápai fölmenőket magáénak tudott irodalmárra, Somogyváry Gyulára. Március idusára, a 170. évfordulóra adták közre 48/49-es Zsebfüzetüket  is a városbarátok. A 170 példányban megjelentetett, korabeli, helyi vonatkozású kis szövegeket, verseket, napló- részleteket Kolmár József, Somogyváry Gyula, Plosszer Ferenc, Lőw Lipót, Pap Gábor, Kerecsényi János, Kozma Andor, Královics Lajos tollából bemutató kiadvánnyal a 170 évvel ezelőtti helyi hangulatokat kívánták megidézni a szerkesztők. Az egyleti önkéntesek koszorút vittek 190. születési évfordulóján a Pápa melletti ihászi csatában hősi halált halt Szalóky Sámuel Vilmos-huszár nyughelyére, Nemesszalókra is. A 210 esztendeje született Vajda Péterre, a reformnemzedék nagy alakjára, a magyar nemzeti egység megteremtéséért sokat munkálkodott irodalmárra is főhajtással emlékezett és emlékeztetett a pápai, Vajda lakótelepi emléktáblánál, valamint a vanyolai szülőháznál 2018 januárjában. A pápai Tansütő falán tavaly ősz óta álló Kossuth-emléktáblához idén, 2018. március végén, Kossuth Lajos halálának emléknapján első alkalommal hívták a városbarátok az emlékezni vágyókat - mondta el Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő.
-Jövőre lesz a Pápa mellett vívott ihászi ütközet kerek 170. évfordulója. Az Egylet már idáig is - esztendőről esztendőre - rendszeresen emlékezett az ihászi hősökre, azonban most úgy vélték, mivel a város melletti százhetven évvel ezelőtti esemény igencsak kiemelkedő, már csak azért is, mert a környéken, sőt a megyében sem zajlott ezen kívül más jelentős hadi esemény 1848/49-ben, illő ennek emlékére kiemelten, méltón odafigyelni, s felhívni rá a figyelmet. Az ihászi emlékév a helyiekkel közösen, 2018. május végén, - május 24-én kezdődött az ihászi csata egykori hadvezére, Kmety György honvédtábornok-hadtestparancsnok 205. születésnapján, marcaltői emléktáblája előtt tartott főhajtással. Ezzel egyidejűleg emlékeztek meg a 210 éve született, az ihászi csatában részt vett Üchtritz Emil báróra, 1848/49-es honvéd ezredesre, a marcaltői Amadé Dominika grófnő férjére is. Május 25-én meghirdették a környék diáksága számára azt a rajzpályázatot, amely az ihászi csata emlékének megidézésére kívánja hívni a fiatalokat - emelte ki Kerecsényi Zoltán. Majd hozzáfűzte, az év folyamán, az egylet önkénteseinek szerkesztő közreműködésével reprintként tervezik megjelentetni Pápa első helytörténészének, a pápai és környékbeli negyvennyolcas hagyományok néhai leghűbb-legfőbb ápolójának, Kis Ernőnek 1896-ban napvilágot látott ihászi-emlékfüzetét, az ihászi emlékparkban pedig egy újfajta, a csata történetét, valamint a csatában részt vett nevesebb személyiségeket bemutató emlékjel felállítását már idén június 27- re.
Az 1849-ben Ihásznál elesett több száz közül csupán csak egyedül ismert honvédhuszár, Szalóky Sámuel hősi halálának 170. évfordulójáról is külön meg kívánnak emlékezni majd 2019 júniusában, illetve gondolkodnak az ihászi csata emlékét egész életükben szemük előtt tartó néhai H. Szabó Lajos és Huszár János helytörténészek nevének ihászi emlékparkban való megörökítésén is.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!