A gyermekeké a színpad a hétvégén - elkezdődött a XIX. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó


2010-05-15 15:25:06  | cikk: Tóth Tamara  | 


Az Országos Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozó 18 éve az általános iskolás korú színjátszó csoportok legrangosabb szakmai fóruma. A felmenő rendszerű találkozó három egymásra épülő szintje a megyei, a regionális és az országos forduló. A Találkozót a Magyar Drámapedagógiai Társaság szervezi és koordinálja. 2010-ben Pápa nyerte el a jogot arra, hogy a négy megyét (Veszprém, Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron) magába foglaló Észak-dunántúli Regionális Találkozót megrendezhesse.

 A regionális találkozóra azok a csoportok kerülhetnek be, akik a négy megyei fordulóban arany minősítést értek el, illetve a zsűri meghívta őket. A ma kezdődő pápai fesztiválra 15 csoport került be, ebből kettő pápai, a Weöres Sándor Általános Iskola csoportjai: Nem Art Színjátszó csoport Tegyi Tibor és Picit Nem Art Színjátszó csoport Horváthné Árvai Mária vezetésével. Vendégként Fejér megyéből is érkezik egy csoport, akik nem tudtak elmenni a saját regionálisukra, így 5 megyéből érkeznek színjátszók, a két nap alatt összesen 270 fő.

A pápai fesztivál zsűrije: Szakáll Judit, a Marczibányi téri Művelődési Központ korábbi igazgatója, hosszú évekig a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnöke is volt, Csokonay- díjas pedagógus, valamint Szűcsné Pintér Rozália, a Kabóca Bábszínház művészeti titkára, a Veszprém Megyei Gyermekszínjátszó és Drámapedagógiai Egyesület szakmai vezetője. A fesztiválon nem születnek minősítések, eredmények, ez egy rangos szakmai találkozó, továbbá a zsűri itt válogatja ki azokat a csoportokat, akik részt vehetnek az országos találkozón.

Pápa gazdag kulturális hagyományai sorában előkelő helyet foglal el az amatőr színjátszás. A Jókai Mór Művelődési Központ tíz éve indította el a tanintézetekkel közösen a Műhelytitkok elnevezésű színházi-nevelési sorozatot, amelyben beavató színházi előadások, drámafoglalkozások, TIE- foglalkozások szervezésével értek el komoly eredményeket különösen az ifjúság körében. 
A regionális találkozót ma 10 órakor dr. Kovács Zoltán, Pápa város polgármestere nyitotta meg. A polgármester beszédében kiemelte a színjátszás lényegét. Elmondta, akik eljárnak egy színjátszó csoportba, közösségben nőnek fel, megtanulják a csoportos munkát, a megfelelő konfliktuskezelést. Mint mondta a közösségnek nevelő hatása van.

Veszpréminé Turtsányi Valéria, a Jókai Mór Művelődési Központ igazgatója is köszöntötte a szép számban megjelent fiatalokat. Kihangsúlyozta, nagy elismerés a városnak, hogy megrendezhette a regionális találkozót. Kiemelte és megköszönte Balogné Uracs Marianna művelésszervező munkáját, aki meglátta a színjátszás nevelő, közösségépítő szerepét és teret adott annak a Művelődési Központ mindennapi életében.

Az program rögtön a pápaiakkal kezdődött, a Nem Art csoport Fogaskerék című előadását láthatta a népes közönség. Őket a szombathelyi Reményik Suliszínház követte Gaudiopolis –az Öröm városa című drámája, majd a délelőttöt a székesfehérvári Felleghajtó Társaság A tréfás kúdus című darabja zárta.

A délutánt a magyarpolányi Kis Galagonya csoport Tökváros című darabja nyitotta meg, őket a felsőrajki Szájharmonika-kölykök követték Boszorkányégetés című darabjukkal. A magyarpolányi Galagonya Kövek című előadása után a csehimindszenti Pöttyős Hagyományőrző Gyermekcsoport Piperéstik vagy kakaska? című darabja következik, őket a győri Vadvirágok csoport követi Hét krajcár című előadásukkal, végül a baki Színjátszó csoport A kiskondás című előadása zárja a délutánt.
Azok a gyerekek, akik legfogékonyabb korukban találkoznak a színjátszással, felnőtt életükben sokkal befogadóbb és értő módon közelítenek a művészetek felé, tudatosabb „kultúra-fogyasztókká” válnak. Ma, amikor az értékválság okán félő, hogy kinek örökíthetjük át évezredes kultúránkat, hagyományainkat, különösen fontos a művészetek iránt fogékony generáció nevelése. Erősen haszonelvű, projekt-szemléletű, értékválsággal küzdő világunkban fontosak ezek a csoportok. Olyan alternatívát kínálnak a gyerekeknek, amely az alapvető értékeket szem előtt tartó, folyamatos munkát és játékot, biztonságos hátteret jelent és egész életre szóló élményt ad számukra.

Képek:

nincsenek képek


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!