A szabályos kerékpározásról rajzoltak


2018-05-20 09:43:17  | cikk: HuHa  | 


A szabályos kerékpározásról rajzoltak főképe
A Pápai Rendőrkapitányság idén is csatlakozott az Országos Rendőr-főkapitányság által meghirdetett gyermekrajz pályázathoz és az illetékességi terület valamennyi általános iskoláját és óvodáját megszólították a programmal. A Biztonságos közlekedés gyermekszemmel című pályázatnak ezúttal konkrét témája is volt: a szervezők a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatban várták az alkotásokat.
A járási fordulóban kategóriánként öt alkotást díjaztak

Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredestől megtudtuk, a pápai kapitányság illetékességi területéről nyolc általános iskola és öt óvoda vett részt a három - óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos - korosztályban meghirdetett pályázaton, s összesen 137 rajz közül választották ki a díjazottakat, illetve a megyei fordulóra beküldött képeket.
-Az óvodások jellemzően a kerékpárral való közlekedést jelenítették meg, hogy az úton, a kerékpárúton közlekedünk, az iskolások viszont már nagyon sok szabályt is belefoglaltak rajzaikba. Megjelentek a kerékpár kötelező felszerelései és a kerékpárosok védőfelszerelései, de sok rajz a betartandó szabályokat ábrázolta és voltak, melyek azokat a közlekedési magatartásokat mutatták be, amelyeket a kerékpárosoknak kerülniük kell. Lerajzolták, hogy a biciklisnek is elsőbbséget kell adnia a gyalogosoknak a gyalogos-átkelőhelynél és hogy, a zebrán a kerékpárt át kell tolni, nem pedig áthajtani vele. A gyerekek rajzoltak sok közlekedési táblát, láthatósági mellényt és kivilágított kerékpárt, de az is megjelent a rajzokon, hogy kerékpározás közben sem szabad mobiltelefont használni - értékelte az elkészült alkotásokat a kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója.
Az eredméyhirdetésnek a Munkácsy-iskola adott otthont, a képekből kiállítás is készült

A járási fordulóra beérkezett rajzok közül 5-5 alkotást jutalmazott a kapitányság, az első három helyezett mellett 2-2 különdíjat is kiosztottak. A gyermekek kerékpáros felszereléseket, láthatóságot segítő kiegészítőket és színes ceruzákat, zsírkrétát kaptak jutalmul a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában megtartott eredményhirdetésen. A díjkiosztón Szappan Csaba rendőrkapitány gratulált a helyezetteknek, kiemelve, hogy nagyon sok szép és tartalmas alkotást kaptak idén is. Köszöntőjében arról szólt, Pápán sokan közlekednek kerékpárral, sok kerékpárút áll a biciklisek rendelkezésére, de sajnos sokan még nem tartják be a szabályokat és emiatt halálos balesetek is történtek már. Azt kérte a gyermekektől, hogy a rajzok készítésekor megtanult szabályokat a gyakorlatban is alkalmazzák, így az ő generációjuk már tudatosabb, felelősségteljesebb közlekedő lesz.
Szappan Csaba rendőrkapitány gratulált a gyerekeknek, azt kérte tőlük, a valós életben is szabályosan közlekedjenek

Pichler Tamás, a Munkácsy-iskola 3. osztályos diákja érdeklődésünkre elmondta, szeret rajzolni, ezért indult a pályázaton, melyen a szabályos biciklis közlekedésről kellett rajzolniuk. A kisfiú a helyes közlekedést ábrázolta, de egy tilos jelzésű táblán megjelenítette a helytelen magatartási formákat is. Alkotásával első helyezést ért el a járási fordulón az alsó tagozatosok között. A felső tagozatosok versenyét Méhes Lotti Bettina nyerte. A Tarczy Lajos Általános Iskola 6. osztályos tanulója azt ábrázolta a képen, hogy egy rendőr tanítja a gyermekeknek a közlekedési szabályokat. A képen közlekedési szituációkat jelenített meg, de több közlekedési táblát is belefoglalt a rajzba. Mint mondta, iskolájukban is többször volt ilyen előadás, ahol a helyes közlekedésről tanultak.
-A gyerekek is közlekednek biciklivel, ha nincs kerékpárút, akkor az úttesten, ezért fontos, hogy tudják a szabályokat, hiszen ha nem figyelnek oda, el is üthetik őket - fogalmazta meg.
Méhes Lotti Bettina első helyezett lett a felsősök között

A járási fordulóra készített alkotások közül kategóriánként 5 rajzot továbbküldtek a megyei fordulóra, ahonnan 6 pápai alkotás az országos versenyre is továbbjutott. Ennek eredménye még nem ismert, de a kiemelt megelőzési főelőadó bízik abban, hogy idén is lesz országos díjazott a versenyen, éppúgy, mint a múlt évben.

Császárné Elek Veronika kifejtette, a rajzoknál biztosan segítettek a szülők, óvónénik és tanárok, akik sok közlekedési tudnivalóval segítették a gyermekeket, így remélhetőleg a fiatalokban nemcsak a képek elkészítésének idejére rögzültek a szabályok, hanem a mindennapi közlekedésükben is alkalmazzák azokat.
-Arra kérjük a felnőtteket, ők is szabálykövető módon közlekedjenek! Sok kisgyermek lerajzolta, hogy a zebrán át kell tolni a kerékpárt, viszont Pápán azt tapasztaljuk, nagyon sokan áthajtanak rajta biciklivel. Ha egy kisgyermek ezt látja, lehet, ő is elfelejti ezt a szabályt és ő is helytelenül fog közlekedni - hívta fel a felnőttek felelősségére a figyelmet a rajzpályázat kapcsán.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!