Május utolsó szombatján Régészet Napja


2018-05-19 22:37:41  | cikk: ha  | 


Május utolsó szombatján Régészet Napja  főképe
Május utolsó hétvégéjén a Régészet Napja alkalmából az ország több mint 20 településén közel kétszáz izgalmas program várja a régészet és történelem iránt érdeklődőket. Az idei rendezvénysorozat is más lesz, mint az eddigiek: ezúttal az derül majd ki, hogy mit tud a régészet feltárni az egyéni sorsokból. Ezért is a cím: Szerepek, sorsok, életek: az ezerarcú ember.

A Gróf Esterházy Károly Múzeum immár negyedik alkalommal csatlakozik az országos kezdeményezéshez, ezért május 26-án ismét ingyenes programokkal várja az érdeklődőket az intézmény, mondta el a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján Péterváry-Szanyi Brigitta régész. 10 órakor kezdődnek a programok a Kékfestő Múzeumban, a gyerekek kipróbálhatják magukat a régészeti homokozóban, de készíthetnek római kori társasjátékot és római sisakot is. A kincskereső játékban is egy római légionárius nyomába kell eredniük a vállakozó kedvű detektíveknek. A látogatók bepillantást nyerhetnek egy római sír feltárásába is, erre a programra regisztrálni kell.   Több előadás is lesz, Jankó Lászlóról, Pápa régiségbúváráról hallhatnak a látogatók, valamint a legújabb ásatások eredményeiről is szó esik majd. Újdonság, hogy idén lesz egy angol nyelvű előadás is a pápai és környékbeli régészeti feltárásokról.

A rendezvényhez kapcsolódik egy könyvbemutató is, mondta M. Varga Veronika múzeumpedagógus. "Az Esterházyak fraknói ifjabb ága" című kötet tavaly jelent meg a Szlovák Kormányhivatal és a pápai Esterházy Múzeum támogatásával. A kiadvány szlovák és magyar nyelvű tanulmányai az Esterházy-család Szenchez, Semptéhez, Tallóshoz, Cseklészhez, Galántához, Pápához kötődő történéseit tárja az olvasók elé. Az írások tematikus csoportokban kaptak helyet a kötetben, bőséges képanyaggal illusztrálva, melyek egy része Pápán készült.

Képek:

nincsenek képek


Címkék: múzeum | régész
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!