20 éves évfordulóját ünnepelte a telefonos lelkisegély-szolgálat Pápán


2010-05-14 20:40:36  | cikk: Babos Petra  | 


20 éves évfordulóját ünnepelte a telefonos lelkisegély-szolgálat Pápán főképe
Mindannyiunk életében akadnak olyan pillanatok, amikor úgy érezzük, hogy senkivel sem tudjuk megosztani terheinket, pedig éppen akkor lenne a legnagyobb szükségünk rá. A reménytelenségnek és a magánynak ez az érzése bármelyikünket elérhet.

A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) 2010. május 14-15-én tartja a Telefonos Napot, s ez alaklomból Pápán is különböző programokat szerveztek.
Az esős idő miatt a délutáni aszfaltrajzverseny elmaradt.
A Pápai Lelki Elsősegély Telefonszolgálat szervezésében ma délután 14 óra 30 perckor kezdődött a pápai Gróf Eszterházy Kórház Szakambulanciáján egy kiállítás megnyitó, melynek témája „Miben segíthet a lelkisegély-szolgálat?”. A pályázatra nagyon sok munka érkezett az iskoláskorú diákoktól. A rajzpályázatot azért tartják fontosnak, mert az iskolák és a gyerekek felé kell nyitni. A gyerekeken keresztül lehet eljutni a szülőkhöz. Érdemes elgondolkodni a gyermekek rajzain- mondta Balázsné Márton Mária.

Szabóné dr. Kállai Klára, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálat elnöke köszöntötte a megjelenteket, aki beszédében elmondta, hogy a lelki elsősegély telefonszolgálat minden ember számára meg akarja adni a lehetőséget arra, hogy baj, kétségbeesés vagy öngyilkossági veszély esetén azonnal felvehesse a kapcsolatot egy másik emberrel, aki barátként kész és képes a hívót meghallgatni és vele egy segítő beszélgetést folytatni. A telefonos lelkisegély-szolgálat által nyújtott segítség az életre való bátorításra és a krízishelyzetekkel való megbirkózás képességének fejlesztésére irányul.
- Nagyon fontosnak tartom ezt a mai napot. A Szolgálat törekvése az, hogy a krízisben lévő, problémákkal küszködő emberek azonnal, a nap 24, illetve 6 órájában elérhessék a vonalat, ahol a hívó anonim maradhat.
Évente átlagosan ötezer hívó él, a legkülönbözőbb életnehézségek szorításában névtelen, de nem személytelen segítségükkel. A mai változó világban, ahol eddig ismeretlen fogalmak kerültek előtérbe: létbizonytalanság, munkanélküliség, felszínessé vált emberi kapcsolatok, az úgynevezett kommunikációs társadalom az egyén kapcsolatainak elvesztésével jár- hangsúlyozta az elnök.
Szabóné dr. Kállai Klára elmondta, hogy öt dolog van az ember életében, amit ha lehet, minden nap meg kell tennünk: kacagni, kocogni, érinteni, lazítani és segíteni. Kifejtette, hogy tapasztalataik szerint a férfiaknál 40 év, a nőknél pedig 50 év felett kezdődnek az ilyen jellegű problémák, ekkor telefonálnak.
Végül hozzátette, hogy céljuk egy olyan európai uniós szám szolgálatba állítása, melyet mobiltelefonokról is ingyen hívhatnának a rászorulók.

Dr. Bővíz Gábor, a pápai telefonos lelkisegély-szolgálat helyi vezetője, ideggyógyász főorvos elmondta, hogy Magyarországon 1970 óta működik telefonos lelkisegély-szolgálat, az országban jelenleg 39 szolgálat munkatársai várják a hívásokat. Pápán 1990-ben jött létre szolgálat, melynek munkatársai naponta 18-24 óra között várják a hívásokat a 06-80-810-600-as telefonszámon. Az eltelt időszak hívásai bizonyítják, hogy a szolgálatra szükség van, a munkatársak számos esetben nyújtottak segítséget a hívóknak, a számukra megoldhatatlan vészhelyzetben, konfliktusok feloldásában.
- Fontosnak véljük a mentálhigiénis betegségek és az öngyilkosság megelőzését – tette hozzá a főorvos.
A változatos gyermekrajzokból összeálló kiállítást Vargáné Maurer Ilona, a Gróf Eszterházy Kórház orvos- igazgató főorvosa nyitotta meg.
- A gyermekek rajzaiból számomra az derült ki, hogy a lelki problémák ott vannak a mindennapjainkban, már kisgyermekként is felismerik, és néhányan szenvednek is tőle. Az ember társas lény, hisz szüksége van egy olyan valakire, akivel megoszthatja örömét, bánatát. Gyakori probléma a társas magány is. A telefonos lelkisegély-szolgálat ilyen, pótolni tudja a másik ember hiányát. Ők azok az emberek, aki e szolgálatnál dolgoznak, munkájukért köszönet jár.

Az ünnepi beszédeket követően a díjkiosztó következett, melyen Borbély Lajos művésztanár szólt az alkotókhoz. Gratulált a kitűnő rajzokhoz, majd dr. Bővíz Gáborral átadták a jutalmakat.

I. korcsoport: 1. helyezett: Muzsi Balázs
II. korcsoport: 1. helyezett: Pődör Gergő
III. korcsoport: 1. helyezett: Balogh Boglárka
Ma délután osztották ki a szellemi vetélkedő díjait, a megmérettetésen egy kislány teljesített 100 százalékosan, ő Peszmeg Dorina.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!