A család szerepe az Ószövetségben


2018-05-15 20:25:13  | cikk: Babos Petra  | 


A család szerepe az Ószövetségben főképe
Dr. Varga Gyöngyi, az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológiai tanára volt a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör vendége. A család és a házasság az Ószövetségben címmel tartott előadást a teológia tanár, hiszen az emberek ismerete eléggé hiányos ezen téren a Bibliából.
-A Bibliai időkben sokkal nagyobbak voltak a családok, 3-4 nemzedék élt együtt egy fedél alatt. A nagycsaládi rendszerben mindenkinek megvolt a maga feladata. Férfi jogú társadalomban a nők a férfiak tulajdonaiként léteztek. Ezt mutatja a tíz parancsolat három gondolta, mi szerint ne kívánd felebarátod házát, feleségét és ökrét, szamarát. Tehát a feleség az ingó és ingóságok között volt. Ez egyébként nem azt jelenti, hogy nem voltak boldogok a nők abban az időben, csak sokkal nehezebb dolguk volt, hiszen szűkek voltak azok a keretek, ahol ők érvényesülni tudtak - mondta az előadó, majd hozzátette, a nőknek nagyon hosszú volt akkoriban a kötelesség listájuk.
-A nőknek a gyermeknevelésen kívül sok feladatuk volt még. Vezették a háztartást, hiszen a férfiaknak ez nem volt a dolguk. Ha egy nő kilépett a nyilvánosság terébe, azt csak úgy tehette meg, ha a férfi kísérte, vagy esetleg a férfi édesanyja. Ha egy nő fiúgyermeknek adott életet, akkor kiugrott a ranglistán. Aki nem élt családban, azt kinézték a társadalomból, tehát a szingli lét meghatározhatatlan volt akkor. A család, mint Biblia érték nagyon fontos a mai világban is. Az emberi élet az emberi kapcsolatok szövedéke, mindenki függ egy családtól. A rokoni kapcsolatok meghatározzák az embert, hogy kik leszünk, az függ a szüleinktől, testvéreinktől. Ez olyan mély emberi kötődésre mutat, amely hiába több ezer évre mutat vissza, mégiscsak ugyanaz. Ami értékként a Bibliában megjelenik, az a szoros összetartozás, egymásra figyelés értéke. Az emberek akkoriban is számítottak egymásra, de azért tettek is - zárta gondolatait az előadó.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!